tisdag 31 maj 2011

"Life is too short to drink bad wine..."


4 glada tjejer hoppade i bilen tidigt en måndagsmorgon och var mycket laddade för en heldag i Napa Valley! Oj, vilket smakrikt äventyr! Vinprovning stod på schemat. Genom vinkunniga väninnan May-Britt hade jag fått superbra tips och 3 st vineyards vilka jag hade bokat in oss på.
Den 1:a provningen ägde rum på Alpha Omega. Det känns lite tokigt att börja dricka vin kl 11 på förmiddagen... Men det var helt fantastiska viner vi fick smaka. Vi fick även gå runt på gården och se hur vinet förvarades både på ekfat samt i metalltunnor (vita viner). En Proprietary Red Wine Napa Valley fick följa med hem och den ska ha smak och doft av; black currant, oak, milk chocolate, cigar, raspberry, jasmine...  Nedan syns bilder när vi får smaka av nästa års vin som ej ännu är tappat på flaskor.
Fakta:
Alpha Omega is located in legendary Rutherford in the heart of Napa Valley and is one of Napa’s newest boutique wineries. Surrounded by vineyards and mountains, the beauty of this rustic, farm-style winery is as captivating as its wine.
Talented young winemaker Jean Hoefliger has teamed up with one of the world’s finest palates, Michel Rolland, to create wines that express their passion for excellence as well as the unique terroir that is Napa Valley. By sourcing prized grapes from the many appellations of Napa Valley, the winemakers blend the essence of exceptional terroir ranging from valley floor, hillside, mountain and coast.


Efter denna trevliga start, styrde vi vidare mot St. Helena och Malbec & Malbec.

2:a vinprovning skedde hos May-Britt
på henne kontor i St Helena + på italienska restaurangen Tra Vigne. Vi fick smaka både Alienor och Notre Vin. May-Britt har jag lärt känna via SWEA och hon har enanstående vinkunskaper. Hon har tillsammans med maken Denis skapat fantastiska viner från sina favoritdruvor i Napa & Sonoma. Och till May-Britt kan man ställa alla "korkade vinfrågor" för hon vet allt. Hur länge bör druvorna hänga kvar på rankorna? Hur bestämmer man blandningen av druvor? Vad gör man direkt efter man plockat av druvorna? Handplockas druvorna? Används ekfaten om och om igen? Hur bestämmer man form på flaska? Ska man lukta på korken? Hur skapar man etiketten? Finns det någon fördel om druvorna ej är besprutade? Skillnad på rött och rosé förutom färgen? Frågorna tar aldrig slut....

Fakta:
May-Britt & Denis MALBEC, formerly of Château Latour, have created the wines of Notre Vin to honor their favorite California terroirs. Nearly a decade of consulting with Napa and Sonoma Valleys' finest wineries has given this team an in-depth understanding of the region's diverse vineyards and microclimates. They have carefully selected vineyards in the Napa Valley, including Howell Mountain, and along the Sonoma Coast that yield grapes of concentration and balance, and they interpret this fruit through a legacy of Bordeaux winemaking experience that spans generations.
Efter besöket på kontoret avnjöt vi den härliga lunchen på Tra Vigne. Med hade May-Britt en flaska rosé som vi smakade till lunchen. Lyxigt värre.

Sen var det bråttom iväg till Rudd Vineyard.
Här träffade vi Kenny Koda som verkligen gav en djupdykning i vinets tillverkningsprocess. Vi började utomhus bland vinrankorna och fick se hur druvorna nu ska växa till sig. Sen till rummet där druvorna rensas och källaren där vinerna nu ligger till sig. Sen fick vi prova extremt dyra viner och förväntningarna var höga. MEN dom var faktiskt inte så goda. Vi fick nog förklaringen i att detta vara mycket söta viner, både de vita och de röda. Men det kändes galet häftigt att sitta inne på vingården, nästan i deras privata vardagsrum och smaka vin för runt 100-200 dollar per flaska! Rudd var en otroligt vacker vingård, med en grönskande trädgård full med häftiga växter. Vineyarden drivs och ägs av familjen Rudd med pappa Leslie i spetsen men som tillägnat gården till dottern Samantha Rudd. Vineyarden öppnades 1996.

Nå, hur överlever man en dag som denna?
Vi har provat ca 4 viner på varje ställe och det skulle motsvara 16 glas i runda svängar.... Och jag som körde?!? Man spottar så klart. En mun eller två, sen slänger man faktiskt ut resten. Och jag som ville ta hem allt, kunde man inte fått boxa och göra take out :-) Kändes så galet tokigt att slänga bort dessa extremt fina viner. Så här ser vinsamlingen ut som jag kom hem med! Vet att även Jörgen kommer att njuta av dessa godsaker.
Och faktiskt så har hela helgen gått i fina viners tema! I fredags öppnade Jörgen och jag en flaska Silver Oak som vi köpte vid vår allra första resa till Napa i höstas. Den smakade extra gott. Även barnen tyckte det var spännande att öppna trälådan som vinet ligger i. Lite som att öppna en kista ur filmen Pirates of the Caribbean 4, och skruvmejseln fick plockas fram...
Tänk att vi har Napa Valley bara 1 1/2 timmar ifrån vårt hus. Och det är USA:s mest kända vindistrikt. Regionen ligger i området North Coast norr om San Francisco i Kalifornien och är cirka 5 mil lång från sydost till nordväst.
Redan i mitten av 1800-talet startade utvecklingen av det som idag är Kaliforniens och ett av världens mest kända vindistrikt. I och med Guldruschen i mitten av 1800-talet tog utvecklingen fart på riktigt allvar och antalet vinproducenter ökade kraftigt. Efter problem med vinlusen (Daktulosphaira vitifoliae, tidigare Phylloxera vastatrix) och överproduktion i slutet av 1800-talet har utvecklingen under 1900-talet varit tämligen spikrak, endast bruten av alkoholförbudet i USA på 1920-1930-talet.

En av de mest betydande personerna för utvecklingen av Napa Valley
som vinodlingsområde var Robert Mondavi som startade sin vingård 1965 i Oakville och har sedan dess i högsta grad bidragit till att sprida de kaliforniska vinerna över världen.

Druvan Cabernet Sauvignon är troligen den viktigaste druvan
i Napa Valley. Som på många andra ställen i Kalifornien är också Zinfandel en av de stora druvorna här. Andra viktiga blå druvor Merlot, Pinot Noir och Syrah samt de italienska Sangiovese och Nebbiolo. Viktiga gröna druvor är framförallt Chardonnay och French Colombard, men även Chenin Blanc och Rieslin

Om du inte visste så är vin en alkoholdryck som görs på jäst saft från vindruvor. Drycker som jäses av annan frukt- eller bärråvara än vindruvor benämns fruktvin. Vin, med undantag av starkvin, har vanligen en alkoholhalt av 8 till 15 volymprocent alkohol. 

Vin har framställts i minst 8 000 år. Vin är föremål för ett omfattande intresse vid sidan av den omedelbara konsumtionen, vilket bland annat märks på att det finns en stor mängd böcker och tidskrifter om vin, att många tidningar har särskilda vinjournalister och att det finns föreningar inriktade på vinprovning.

År 2006 såldes i hela världen 26 miljarder liter vin till ett värde av 230 miljarder USD och 7,9 miljoner hektar mark användes för odling av vindruvor. Över 170 miljoner liter vin såldes i Sverige under 2009.
 
Själva ordet "vin" kommer från det urgermanska winam, ett lånord från latinets vinum (med betydelsen vin eller vinranka).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar