onsdag 1 juni 2011

Google - “The perfect search engine”?

En mycket spännande dag i sikte! Jag har fått chansen att se Google från insidan - och vem vill inte det? Barnen fick klara sig själva; frukost, borsta tänderna, promenera till skolan och passa tiden. Jag lämnade huset redan kl 7.30 för att vara på Google kl 8.15 - morgontrafiken är inte så rolig på 101:an. Google´s huvudkontor ligger i Mountain View, vilket bara är 10 min från Palo Alto - utan trafik.
Att få besöka Google känns lite som Fort Nox, skriva in, vänta & vänta & vänta. Men den som väntar på något gott... Vi var 12 tjejer som fått chansen att träffa Stacey Sullivan som är Chief Culture Office på Google. Hon har jobbat i bolaget sen 2000 och så gott som varit med från början och HR är hennes gebit. Hur är då kulturen på Google? Hur lyckas de hålla sig i framkant år efter år inom innovation? Hur lyckas man hitta nya användningsområden för sökfunktioner? Jo men det är ju solklart - man tar hand om sin personal! Man headhuntar de bästa teknikerna/ingenjörerna och sen ser man till att de verkligen trivs på jobbet. 
På Google börjar alla anställda dagen med en hälsosam frukost - som är gratis. Sen fixar kockarna en organic lunch med grönsaker som kan vara plockade i Google´s egen trädgård - som är gratis. Sen kan man träna i gymmet på arbetstid, eller gå till doktorn, eller tvätta kläderna eller ta en simtur i poolen, eller varför inte lattja med kollegorna på volleyboll-planen. Att komma till Google är som att hamna i en Google-by. Här finns allt för att underlätta för de anställda! De flesta jobbar 100% men man bestämmer helt fritt sina arbetstider. Att utvecklas och tex ta en MBA via Google är givet. Alla blir hörda och sedda. Ett öppet klimat där man litar på alla anställda och inget hemlighetsmakeri. Wow, vilken miljö - här vill jag jobba :-)))

Självklart jobbar man efter Core Value.
As we keep looking towards the future, these core principles guide our actions.
1.) Focus on the user and all else will follow.
2.) It’s best to do one thing really, really well.
3.) Fast is better than slow.
4.) Democracy on the web works.
5.) You don’t need to be at your desk to need an answer.
6.) You can make money without doing evil.
7.) There’s always more information out there.
8.) The need for information crosses all borders.
9.) You can be serious without a suit.
10.) Great just isn’t good enough.
Google’s mission is to organize the world‘s information and make it universally accessible and useful.

The Google User Experience team aims to create designs that are useful, fast, simple, engaging, innovative, universal, profitable, beautiful, trustworthy, and personable.

Snabbfakta från dagens möte:
- Det ska vara kul att jobba på Google.
- Varje måndag har man introduktionskurs för 100 nyanställda personer i Montain View.
- 50% av de anställda är ingengörer/tekniker. Så ska det vara. Marknad och sälj får ej ta över, för Google är ett Engineering Company.
- Hur många som lämnar bolaget är ej officiellt men man håller god kontakt med de som slutar. Dessa personer går vanligtvis till bolagen Facebook, Twitter ellet Groupon. 
- Man vet att ingenjörer är "osociala" och ej umgås så flitigt, därför finns många cafeer och matställen i Google´s byggnader - för att skapa utbyte mellan människor i trevlig miljö. 
- Google har organiserat en Shuttle (32 st bussar) som går mellan Silicon Valley och downtown SF som är rustad med WiFi för de 1200 anställda som pendlar i hysterisk trafik.

Doodle 4 Google! Dagens nya lärdom...

Under årens lopp har krumelurer på Googles startsida dykt upp för att göra en sökning på Google roligare för dess användare världen över. När doodles (betyder: klotter) först skapades, hade ingen väntat sig hur populära de skulle bli. Doodles är kända som de dekorativa förändringar som görs i Google-logotypen för att fira semester, årsdagar, högtider osv. Att ha lite kul med företagets logotyp genom omkonstruktion från tid till annan är oacceptabelt på de flesta företag, men inte på Google. Det är en del av varumärket. 

Förresten "Fort Nox" - vad kommer det uttrycket ifrån?
Fort Knox är en stor amerikansk militärbas med tillhörande kringområde på 445 kvadratkilometer som ligger 48 km söder om Louisville, Kentucky. Det grundades 1918 som Camp Knox av (namngivet av Henry Knox) och blev en permanent militärbas 1932. 1936 uppfördes en bombsäker byggnad för att förvara huvuddelen av USA:s guldreserv där. Under andra världskriget förvarades här även många viktiga dokument, bland annat originalet till USA:s konstitution, landets självständighetförklaring och ett exemplar av Magna Charta.
Militärbasen har mest blivit känd för den gulddepå (som syns på bilden nedan) där USA:s guldreserv förvaras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar