tisdag 31 maj 2011

"Life is too short to drink bad wine..."


4 glada tjejer hoppade i bilen tidigt en måndagsmorgon och var mycket laddade för en heldag i Napa Valley! Oj, vilket smakrikt äventyr! Vinprovning stod på schemat. Genom vinkunniga väninnan May-Britt hade jag fått superbra tips och 3 st vineyards vilka jag hade bokat in oss på.
Den 1:a provningen ägde rum på Alpha Omega. Det känns lite tokigt att börja dricka vin kl 11 på förmiddagen... Men det var helt fantastiska viner vi fick smaka. Vi fick även gå runt på gården och se hur vinet förvarades både på ekfat samt i metalltunnor (vita viner). En Proprietary Red Wine Napa Valley fick följa med hem och den ska ha smak och doft av; black currant, oak, milk chocolate, cigar, raspberry, jasmine...  Nedan syns bilder när vi får smaka av nästa års vin som ej ännu är tappat på flaskor.
Fakta:
Alpha Omega is located in legendary Rutherford in the heart of Napa Valley and is one of Napa’s newest boutique wineries. Surrounded by vineyards and mountains, the beauty of this rustic, farm-style winery is as captivating as its wine.
Talented young winemaker Jean Hoefliger has teamed up with one of the world’s finest palates, Michel Rolland, to create wines that express their passion for excellence as well as the unique terroir that is Napa Valley. By sourcing prized grapes from the many appellations of Napa Valley, the winemakers blend the essence of exceptional terroir ranging from valley floor, hillside, mountain and coast.


Efter denna trevliga start, styrde vi vidare mot St. Helena och Malbec & Malbec.

2:a vinprovning skedde hos May-Britt
på henne kontor i St Helena + på italienska restaurangen Tra Vigne. Vi fick smaka både Alienor och Notre Vin. May-Britt har jag lärt känna via SWEA och hon har enanstående vinkunskaper. Hon har tillsammans med maken Denis skapat fantastiska viner från sina favoritdruvor i Napa & Sonoma. Och till May-Britt kan man ställa alla "korkade vinfrågor" för hon vet allt. Hur länge bör druvorna hänga kvar på rankorna? Hur bestämmer man blandningen av druvor? Vad gör man direkt efter man plockat av druvorna? Handplockas druvorna? Används ekfaten om och om igen? Hur bestämmer man form på flaska? Ska man lukta på korken? Hur skapar man etiketten? Finns det någon fördel om druvorna ej är besprutade? Skillnad på rött och rosé förutom färgen? Frågorna tar aldrig slut....

Fakta:
May-Britt & Denis MALBEC, formerly of Château Latour, have created the wines of Notre Vin to honor their favorite California terroirs. Nearly a decade of consulting with Napa and Sonoma Valleys' finest wineries has given this team an in-depth understanding of the region's diverse vineyards and microclimates. They have carefully selected vineyards in the Napa Valley, including Howell Mountain, and along the Sonoma Coast that yield grapes of concentration and balance, and they interpret this fruit through a legacy of Bordeaux winemaking experience that spans generations.
Efter besöket på kontoret avnjöt vi den härliga lunchen på Tra Vigne. Med hade May-Britt en flaska rosé som vi smakade till lunchen. Lyxigt värre.

Sen var det bråttom iväg till Rudd Vineyard.
Här träffade vi Kenny Koda som verkligen gav en djupdykning i vinets tillverkningsprocess. Vi började utomhus bland vinrankorna och fick se hur druvorna nu ska växa till sig. Sen till rummet där druvorna rensas och källaren där vinerna nu ligger till sig. Sen fick vi prova extremt dyra viner och förväntningarna var höga. MEN dom var faktiskt inte så goda. Vi fick nog förklaringen i att detta vara mycket söta viner, både de vita och de röda. Men det kändes galet häftigt att sitta inne på vingården, nästan i deras privata vardagsrum och smaka vin för runt 100-200 dollar per flaska! Rudd var en otroligt vacker vingård, med en grönskande trädgård full med häftiga växter. Vineyarden drivs och ägs av familjen Rudd med pappa Leslie i spetsen men som tillägnat gården till dottern Samantha Rudd. Vineyarden öppnades 1996.

Nå, hur överlever man en dag som denna?
Vi har provat ca 4 viner på varje ställe och det skulle motsvara 16 glas i runda svängar.... Och jag som körde?!? Man spottar så klart. En mun eller två, sen slänger man faktiskt ut resten. Och jag som ville ta hem allt, kunde man inte fått boxa och göra take out :-) Kändes så galet tokigt att slänga bort dessa extremt fina viner. Så här ser vinsamlingen ut som jag kom hem med! Vet att även Jörgen kommer att njuta av dessa godsaker.
Och faktiskt så har hela helgen gått i fina viners tema! I fredags öppnade Jörgen och jag en flaska Silver Oak som vi köpte vid vår allra första resa till Napa i höstas. Den smakade extra gott. Även barnen tyckte det var spännande att öppna trälådan som vinet ligger i. Lite som att öppna en kista ur filmen Pirates of the Caribbean 4, och skruvmejseln fick plockas fram...
Tänk att vi har Napa Valley bara 1 1/2 timmar ifrån vårt hus. Och det är USA:s mest kända vindistrikt. Regionen ligger i området North Coast norr om San Francisco i Kalifornien och är cirka 5 mil lång från sydost till nordväst.
Redan i mitten av 1800-talet startade utvecklingen av det som idag är Kaliforniens och ett av världens mest kända vindistrikt. I och med Guldruschen i mitten av 1800-talet tog utvecklingen fart på riktigt allvar och antalet vinproducenter ökade kraftigt. Efter problem med vinlusen (Daktulosphaira vitifoliae, tidigare Phylloxera vastatrix) och överproduktion i slutet av 1800-talet har utvecklingen under 1900-talet varit tämligen spikrak, endast bruten av alkoholförbudet i USA på 1920-1930-talet.

En av de mest betydande personerna för utvecklingen av Napa Valley
som vinodlingsområde var Robert Mondavi som startade sin vingård 1965 i Oakville och har sedan dess i högsta grad bidragit till att sprida de kaliforniska vinerna över världen.

Druvan Cabernet Sauvignon är troligen den viktigaste druvan
i Napa Valley. Som på många andra ställen i Kalifornien är också Zinfandel en av de stora druvorna här. Andra viktiga blå druvor Merlot, Pinot Noir och Syrah samt de italienska Sangiovese och Nebbiolo. Viktiga gröna druvor är framförallt Chardonnay och French Colombard, men även Chenin Blanc och Rieslin

Om du inte visste så är vin en alkoholdryck som görs på jäst saft från vindruvor. Drycker som jäses av annan frukt- eller bärråvara än vindruvor benämns fruktvin. Vin, med undantag av starkvin, har vanligen en alkoholhalt av 8 till 15 volymprocent alkohol. 

Vin har framställts i minst 8 000 år. Vin är föremål för ett omfattande intresse vid sidan av den omedelbara konsumtionen, vilket bland annat märks på att det finns en stor mängd böcker och tidskrifter om vin, att många tidningar har särskilda vinjournalister och att det finns föreningar inriktade på vinprovning.

År 2006 såldes i hela världen 26 miljarder liter vin till ett värde av 230 miljarder USD och 7,9 miljoner hektar mark användes för odling av vindruvor. Över 170 miljoner liter vin såldes i Sverige under 2009.
 
Själva ordet "vin" kommer från det urgermanska winam, ett lånord från latinets vinum (med betydelsen vin eller vinranka).

lördag 28 maj 2011

Det handlar om mod...


Mod - är liksom att våga hoppa! Mod, gör att vi berikas med nya erfarenheter och bygger självförtroende inför framtiden! Idag har Olivia varit modig! Hon har varit med i sin första "teateruppsättning" på Walter Hays. Alla föräldrar blev inbjudan till "Second Grade Playing with Poetry Performance"! Men hjälp av en teater-tjej har det under flera veckor tränat på uppvisningen och tränat på sina poems. Och idag var det dags. Ganska pirrigt, lite läskigt men jättekul efteråt! Här syns Olivia, på scen med sin klass.
 
 
Puh, veckan är över!
Det har varit intensivt, så in i Norden! Vi avslutade fredagskvällen men en långpromenad, Ut i mörkret och just hoppade, gick med långa steg runt i Old Palo Alto, lekte med basketboll och bara latjade! Nu väntar en låååång fri oplanerad helg, förutom att
Olivia ska ha sleep-over hos klasskompisen Sarah, jag ska till Napa med tjej-kompisarna och vi ska se Pirates of the Caribbean 4 med Fille och köpa en rejäl Weber-grill.... Och på måndag ska vi fira Memorial Day!

torsdag 26 maj 2011

The American Revolution!


Mer amerikansk än så här går det nog knappt att bli.... Philip rockar på scen. I 5th Grade gör alla barnen en teateruppsättning över just den amerikansk revolutionen. Det var gala-kväll för föräldrar och syskon och alla vara så laddade. Under 1 timma uppträdde barnen på scen i skolan med långa tals-stycken som det lärt sig helt utantill och glada sånger och danser. Ett underbart sätt att lära sig tung historia på :-)
Och jag är så imponerad av min son. Han skuttar gladeligen upp på scen och höll lång monolog som han memorat utantill, inför publik, helt obehindrat på engelska med inlevelse, mod och 100 % energi. Han är helt grym! Och kolla, visst är han lite snygg också :-)). Jag förstår varför tjejerna springer och ringer på vår dörr................
Om du inte har full koll på Amerikanska revolutionen så får du här lite fakta:
Amerikanska revolutionen (1763-1789) kallas det händelseförlopp under andra hälften av 1700-talet som ledde till att de tretton kolonierna på Nordamerikas östkust uppnådde självständighet från det Brittiska imperiet och kom att utgöra Amerikas förenta stater.
Under denna period enades kolonierna mot det brittiska styret och gick in i en väpnad konflikt som kallas amerikanska frihetskriget, mellan 1775 och 1783. Detta kulminerade i en amerikansk självständighetsförklaring 1776 och seger på slagfältet cirka 1781.


Och massa fina tack-kort fick vi idag från alla barnen som hade lyssnat till Jörgens och min "Cultural Presentation" om Sverige i förra veckan. Visst, detta är vardagsmat för barnen här, att skriva ihop ett tack - men jag blir så rörd och tycker ungarna här är vältaliga, tacksamma och duktiga. En trevlig tradition med tack-kort som vi borde skicka över till svenska ungdomar, kanske?
Så här skrev några av Philips klasskamrater:
"Dear Mr. adn Mrs. Ericsson, I really enjoyed your presentation on Sweden. It was very well organized and educational. The most interesting fact I learned was that the Coca-Cola bottle shape, was founded in Sweden. Thank you so much."

"Thank you Mr. and Mrs Ericsson for teaching me more about the Swedish country. I leared what the Swedish people play, what they eat, and the most popular car. I liked the goody bags because the stuff inside was really, really, tasty. Thank you soooo much."

"Dear Mr. and Mrs Ericsson, Thank you so much for the cultural presentation on Sweden, I enjoyed it so much! Some things that I learned are... 1.) The number one sport in Sweden is soccer. 2.) Sweden is ruled by a Monarchy. 3.) People eat fish balls and lobster sauce in Sweden. I learned so much during this presentation and I wish you could do it again!"

Men den bästa hälsning var på svenska och löd så här:
"Till mamma och pappa. Jag är jättestolt över er. Presentationen var jättebra. Tack för att ni gjorde det för mig. Från Philip, eran son. PS. Jag älskar Er."

Puh, nu har jag en tår i ögat - blir så rörd och glad :-)

tisdag 24 maj 2011

Att visa uppskattning!

Hela veckan går ut på att visa uppskattning - Teacher Appreciation Week! Vilken oroligt fin tradition de flesta amerikansks skolor har, att visa uppskattning till sina lärare under en av de sista veckorna på skolåret. På Walter Hays gör man det med blommor och frukt från sin egen trädgård. Gissa om det blev maffigt på skolan när 500 barn kom med 3-4 blommor var och några föräldrar ordnade med buketter, vaser och fruktskålar till klassföreståndarna! Jag blir glad i hela kroppen av denna fina tradition. Vita rosor plockade Philip & Olivia med sig!
Uppskattning känner jag för mina svenska vänner här i Palo Alto. När vi flyttade hit var det inget tvivel om att vi skulle börja i amerikansk skola (och inte internationell) för vi vill bli locals. Jag vill känna mig som amerikan och självklart ha amerikanska nära väninnor. När det sedan dyker upp ett gäng underbara svenska mammor att bli vän med, blir ju saken solklar - man ska ha både svenska och amerikanska vänner runt sig. Det gör livet både roligt och enkelt. Här har jag en underbart mysig lunchdate med Tina och Susanna som är hemvändade svenskor. Detta är baksidan med livet som expat - att många avsked kommer att tas. Men man får se det positivt - nya fina vänner har dykt upp och tack vare mail, bloggar och Facebook kommer det bli så lätt att hålla kontakten i framtiden!
Och uppskattning skickar jag till Sticklinge idag! 100% till mamma Mikaela som har skickat oss paket fullt med godis men framöver allt jättefina t-shirts från barnens gamla skola; Sticklinge skola! Gud så omtänksamt! Mikaela (se foto nedan) är 4 barnsmamma till William, Teodor, Ella och Max, som har fullt upp på dagarna också tänker hon på mina kids! Visst är det fantastiskt? Jag kan inte visa nog uppskattning för denna underbara gest!!! Barnen blev såååååå glad och Philip bar stolt t-shirten i skolan här idag.............
Visa UPPSKATTNING! Varje dag har vi alltid något att vara glada för; hälsan, familj, vänner, ljuset, solen, färsk frukt eller en glad frukost med barnen.... :-)

måndag 23 maj 2011

No Lazy Sunday Here!

Att ha sovmorgon och inga barn hemma, låter som en dröm. Men snart börjar man längta efter småfolket och det är nästan lite för tyst och lugnt! Så klockan 9 kunde vi inte hålla oss längre, utan ringde familjen Risano för att höra hur läget var? Jodå, fullt röj i stugan! Vi hämtade upp kidsen och tog en gemensam frukost (se ovan hur pigga och goa de var på morgonen). Gårdagen hade varit helt suverän för dem med födelsedagsmiddag för Niklas på Mexikansk restaurang, tv-mys i soffan och film och sen sovit gott hela natten!!! Det är verkligen härligt att ha en tjejkompis som ställer upp och "hostar" våra barn på detta varma och godhjärtade sätt! Ylva rockar! Hon som till och med har bästa tjejkompisen från Sverige på besök, klämmer minsann in även våra ungar i sitt schema! TACK VÄNNEN!

Och visst var det lite pirrigt för Olivia att sova borta (eller kanske mest för mamma...) men hon fick grymmaste sängen under Kristoffer och sov som en prinsessa hela natten!!! 

Efter upphämtning blev det fotbollsmatch för Philip. Den sista för säsongen och nog var det ganska skönt - killarna har hamnat i en liga för högt upp så det har varit många tunga förluster. Men nu blir det sommar-practice och nyladdade fötter :-))

Olivia var bjuden på kalas till bästa väninnan Kristen och väldigt laddad och nog allt lite pirrig. Partyt skulle vara på frisörsalongen Snip-Its och make-up, hårfix, målade naglar och red carpet stop på programmet! Oj oj oj vilket drömkalas. Här syns alla prinsessorna!
Innan hennes kalas hann vi klämma in en halvtimme för lunch! Vem hinner laga mat i dessa bråda tider? En smarrig pizza med Cobb Salad avnjöts på favoritstället Howie´s! 
Och Philip var på Pool-Party för Niklas som fyllde 11 år. Massa grabbar röjde i poolen, skrattade och käkade ihop. En väldigt nöjd men väldigt trött Philip blev avlämnad på Tennyson.... Huga, vilken helg! Och gud så kul vi har varenda sekund!

söndag 22 maj 2011

Crazy Days


Helgens schema är fullspäckad och mer än intensivt :-) Kl 9.00 var det "avspark" på Olivias sista Softball-game och laget är taggat i tidig timme! Tjejerna spelar som gudar och tycker det är så kul. Efteråt blir det snack, avslutningstal, pokalutdelning, cupcakes och många glada skratt & kramar. Coach Karen har gjort ett underbart jobb med tjejerna och nu splittras tyvärr teamet med de 11 girlsen! Men tjejerna syns varje dag på skolan och de nya tjej-kompisarna kommer att finnas kvar på nära håll. Softball kommer definitivt spelas mer i framtiden.

Hem och packa för barnens allra första Sleep-over. Sovsäckar, kuddar, pyjamas och tandborste! Barnen ska övernatta hos familjen Risano inatt när Jörgen och jag är på Spring-party i Napa Valley. Men först Soccer-game för Philip i San Jose, vilket tar ca 40 min att köra. Där mötte vi upp mamma Ylva och lämnade över barnen för att sedan köra 2 timmar uppåt mot Napa. Första gången gör Jörgen och jag något alldeles på egen hand här och det kändes nästan lite som vi var på "rymmen"! Men härligt att få 2 timmars vuxen prat-tid i bilen :-) 

Väl framme i Napa tog vi oss till staden St. Helena som bara är för mysig och gullig. Här bor en ny-vunnen vän; May-Britt och hennes franska man Denis! Och det var inte bara ett vårkalas - det var även Denis födelsedag. Vi möttes av en härlig blandning av människor; unga och gamla från hela världen. Franska, finska, amerikanska och svenska bubblades ihop med galet goda viner. Denis och May-Britt är ju wine-makers och har det som yrke. Vi pratar alltså om att dricka viner i världsklass och att få njuta hemmalag supermat! Ostron-baren började vi i! 


Så här ser dom ut i närbild - pinfärska ostron. Jag har tidigare tyckt att det mest är som en saltvatten-puss men dom här var helt suveräna.  


May-Britt hade lite försiktigt antytt att ju senare på kvällen det blir ju finare viner kommer fram. Och det kan man ju säga. Chateau Latour är en av världens finaste och bästa vingårdar och där har May-Britt arbetat under flera år.

Så här får vi dricka en fantastisk dubbel Magnum bottle med Chateau Latour 1997. LYX i världsklass. Jag njöt av varje droppe fastän mina vinkunskaper ligger mer på det vardagliga planet :-)
Så här står det på Wikipedia; Château Latour är en världsberömd vinproducent från kommunen Pauillac, Médoc i Bordeaux, Frankrike. Gården erhöll den förnämsta utmärkelsen 1er cru classé i 1855 års franska vinklassificering och har sedan dess varit ett av världens mest eftertraktade viner. Vingårdens plantering utgörs av 78 hektar vinodlingar fördelade på 80% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, 1% Cabernet Franc och 1% Petit Verdot. Genomsnittlig ålder på vinstockarna är 30 år.
Glada människor med olika nationaliteter som socialiserar hej vilt är underbart. Här ser vi svenska Kerstin (som är barnläkare och har bott i Silicon Valley i 20 år) sedan syns May-Britt, en polska med sin amerikanska pojkvän och en fransk "tunn-tillvekare" och sist Jörgen.
 

Kvällen blev lite ruggig och kylig men här sprudlar det av värme från alla varma, härliga & glada människor. Möte med människor är så intressant; en fransk USA-chef för Air France bosatt i Alaska, Sonoma-vinmakare med Australiensisk ursprung... Alla var unika och verkliga livsnjutare och energispridare. En galen kväll i njutningens tecken, helt klart!
 

Cultural Presentation & SWEA vårmiddag


Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder grön

Rötterna sitter allt i, och mycket mer här, än när vi bodde i Sverige. Idag var det då dags för Jörgen och mig att berätta om Sverige för alla Philips klasskamrater. "- Vad vet du om Sverige?" Det var frågan som vi startade presentation med... Fiskbullar, soccer och meatballs var det som kom upp spontant från barnen. Men vi började med att spela "Popular", låten som Saade kom 3:a med i Eurovision Song Contest och nog rockade det med svensk hög musik i klassrummet :-) Sen berättade Jörgen om; H&M, Svenska vilda djur, temperaturer och mörker i vårt avlånga land, går det isbjörna på gatorna, Mamma Mia, världens mest populära bil, Expedition Robinson (visste du att Anna Bråkenhielm är tjejen som skapat & sålt världens populäraste tv-format till massa länder) kaffeälskar (svenskarna är världens näst största kaffedrickare efter Finland...) osv osv. Det finns ju otroligt många roliga saker att berätta. Det som barnen jublade mest över var bilderna med Sport, H&M, Food & ABBA på! Jörgen gjorde en härlig presentation som fångade de små kidsen!
 
Dagens första aktivitet var nu avklarad. Vidare mot nästa: SWEA vårmiddag och ställa ut Saratoga Trunk kläder för SWEA damerna. Bara att ladda väskorna med nya svenska härligheter och packa in i bilen!

Vårmiddagen ägde rum på finfina Golden Gate Yacht Club och hela familjen fick följa med på mitt lilla äventyr inne i San Francisco. För första gången fick vi uppleva bilköer i denna stad. 2 timmar tog det att köra mellan Palo Alto och downtown SF, vilket brukar ta 45 min. Väl på plats var det häftig utsikt, häftigt väder och häftiga damer :-) Kläderna packades upp och ett 100 damer kom och tittade. Hatt var temat och senare under middagen skulle dam koras med finaste hatten. Så Olivia och Philip hoppade gladeligen i sin Sverige-"hattar" och jag i min cowboy-hatt. 
 
Utsikten är smått magisk ifrån Yacht-cluben med pampiga Alcatraz i bakgrunden. Det blåste friskt och San Francisco är en stad som verkligen fascinerar. Kallt men somrigt, vatten överallt, galna stadsdelar, fantastisk arkitektur och branta backar.... Här syns Philip med Golden Gate Bridge i solnedgången!
Efter själva SWEA-minglet där jag fick visa upp kläderna åkte familjen in till centrumkärnan Union Square. Vi var riktigt hungriga efter en hektiskt dag och hoppade in på franska restaurangen Caffe de La Presse.
"As San Francisco’s hot spot for café fare and international literature, Café de la Presse has been a gathering place for the age-old tradition of enjoying conversation, politics, style, and cuisine since 1992. Café de la Presse serves traditional, high-quality bistro dishes while convening diverse cultures. A true Parisian-inspired café that flaunts great panache and keeps its customers a la mode with a vast selection of journalism from all over the world."
Med andra ord som att kliva in i Frankrike! Varmt, mysigt & helt underbart, vilken härlig atmosfär och bara 2 meter från restaurangen börjar Chinatown - vilka kontraster!
Kvällen blev något av ett magiskt ögonblick - som varade i flera timmar :-) Att sitta och diskutera, äta fantastisk mat, bolla, prata djup och skratta ihop med Philip och Olivia som vi gjorde denna kväll, var just magiskt. Vi ville stanna klockorna.... Escargots, Boeuf Bourguignon, Bouillabaisse - njutning för sinnet, smaklökarna och själen och alla sinnen! Miljö att reflektera över situationen! Att flytta utomlands är en "experience" som heter duga och otroligt vad tight man blir som familj. Detta är en grund för framtiden som kommer bli helt unik - att få möjligheten att uppleva och skapa minnen och erfarenhet ihop. Att bli en världsmedborgare.... Oj oj oj vad jag är glad att vi är tillsammans - just här och just nu :-)