fredag 1 januari 2016

Hawaii - Oahu, Dec 23 - 2015, part 3

Dag 3 - field trip till Pearl Harbor.

Japp, då var det då dags. 100% historia och ett besök på Pearl Harbor. Kl 06.20 blev vi upphämtade av buss - från Roberts Hawaii - som tog oss i morgonmörker till Pearl Harbor Visitor Center som ligger ca 45 min från Waikiki Beach. Vi hade en grymt skön snubbe som chaffis, som kallade sig för Cousin Mike, och han delade med sig av händelser på Pearl Harbor redan på bussen. Varje år besöker över 1,7 miljoner människor denna plats, så chauffören förberedde oss på smått kaos som skulle möta oss när vi kom fram.... 


Pearl Harbor är "The Number One Turist Attraction" på Hawaii, med över 4000 människor, som varje dag tar sig hit. Varje morgon kl 7 am släpper de 1000 biljetter via "first-come, first served basis" vilket gör att kön med turister startar redan runt 5 am. Tack vare att vi förköpt via resebyrå, behövde vi bara vara här strax innan 7 am.

 

I soluppgång kom vi in på området och vi startade besöket med en tur runt USS Arizona Memorial and Museum. En guidad vandring med hörlurar tog oss runt i drygt 2 timmar. Vi fick se hur Japanerna förberedde flyganfallet, titta på film som gav väldigt bra bild över händelsen, och lyssnade till berättelser av personer som överlevt...

Här kommer Fakta om Pearl Harbor:
Attacken mot Pearl Harbor eller Slaget vid Pearl Harbor var ett överraskningsanfall som utfördes av den kejserliga japanska flottan mot den amerikanska marinbasen vid Pearl Harbor, Hawaii på morgonen den 7 december 1941. Nästa dag förklarade USA krig mot Japan vilket resulterade i landets inträde i andra världskriget. Attacken var tänkt som en förebyggande åtgärd för att hålla den amerikanska Stillahavsflottan borta från kriget som kejsardömet Japan planerade i Sydostasien mot Storbritannien och Nederländerna, samt USA i Filippinerna. Basen attackerades av japanska flygplan (totalt 353, i två omgångar) som startade från sex hangarfartyg samt fem miniubåtar.

Fyra amerikanska slagskepp sänktes, och alla de fyra andra närvarande slagskeppen skadades. Japanerna sänkte eller skadade också tre kryssare, tre jagare, ett luftvärns-utbildningsfartyg och ett minfartyg. 188 amerikanska flygplan förstördes, 2 402 personer dödades och 1 282 skadades. De japanska förlusterna var små, med 29 flygplan och fem miniubåtar förlorade och 65 militärer dödades eller sårades.

Tora Tora Tora(Tora är ett japanskt ord för tiger, användes av japerna som deras kodord för att de uppnå fullständig överraskning i attacken på Pearl Harbor i andra världskriget.)

Det var alltså kl 06.00 på morgonen, söndagen den 7 december 1941, som första anfallsvågen med drygt 150 japanska flygplan flög in över Pearl Harbor. Samtidigt fick amiral Husband E Kimmel signaler på sin radar om flygplan, men trodde att det var B-17 planen från fastlandet (Californien) som kom. Kl 07.50 ska japanska piloter ha siktat Pearl Harbor. De japanska piloterna koncentrerade sig på att sänka de 8 slagskepp som låg förtöjda. USS Arizona sjönk efter att ha träffats av flera bomber. 1177 besättningsmän följde fartyget i djupet....   Kort därefter träffades USS Oklahoma och 400 man blev instängda i det sjunkande fartyget. 

Den andra anfallsvågen skedde någon timma senare och ytterligare 180 plan flög in över Pearl Harbor och släppte bomber i hamnen.  Många dog denna dag, och per idag är det 7 personer som fortfarande är i livet.



Nu tillbaka till vårt besök... Vi fick chans att beskåda USS Arizona ovanifrån, då de byggt en "bro" över båten och hit tog man sig med båt från fastlandet. Här fanns en mäktig minnesväg med namn på alla som gått förlorade. När man tittar ned i vattnet, ser man båten ovanifrån, som fortfarande läcker olja. Här ligger många människor i vattnet och man har ej vågat flytta eller förändra något utan gjort detta till begravningsplats/ minnesplats. Så fint.



Efter denna tur hoppade vi på "Roberts Hawaii Bus" och åkte ca 10 min till andra sidan området, för att besöka Battleship Missouri. Här fick vi ytterligare guidad tur samt att man fritt fick strosa runt på båten.

USS Missouri (BB-63) ("Mighty Mo" eller "Big Mo") är ett slagskepp i USA:s flotta och var det fjärde fartyget i den amerikanska flottan att vara uppkallat efter den amerikanska delstaten Missouri. Missouri var det sista slagskeppet som byggdes av USA, och var platsen för japanska kapitulationen som avslutade andra världskriget.
År 1998 donerades hon till USS Missouri Memorial Association och blev museifartyg vid Pearl Harbor, Hawaii.
Här kommer lite bilder inifrån båten. Coolt att se hur dom levde, sov, åt och umgicks. Postkontor, tandläkare, massa plats för tillagning av mat, och kontor mixat med maskinrum och sängar i ett virrvarr...





Så här såg området ut från båten, ovanifrån.


Detta var en minnesrik och fascinerande halvdag. Vid 2-snåret var vi färdiga och då avgick bussen mot Waikiki. Som bonus, tog Cousin Mike oss runt i stan och guidade till spännande platser.
Bla svängde vi f
örbi "The National Memorial Cemetery of the Pacific (informally known as Punchbowl Cemetery) som är en kyrkogård. Här ligger drygt 53 0000 veterans som stridit främst i 1a och 2a världskriget.



Kyrkogården ligger på en bergskulle och utsikten var amazing härifrån.


Det blev också en sväng genom stan, Downtown Honolulu, och vi åkte förbi Police stationen i Hawaii 5-0 och massa mer...



Efter denna tur var vi lite småtrötta i och med tidig start på dagen, så mot beachen och lite skön eftermiddagsvila. Kvällen innebar en grym fiskmiddag på Hula Grill med fantastik utsikt över bukten.


Sedan sov vi väldigt gott. Vill du följa nästa dag i vårt äventyr? Klicka här...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar