tisdag 31 augusti 2010

Måndag hela veckan?

Måndag morgon och hela familjen laddad för en ny vecka i vår nya värld. Gick till skolan med båda barnen. Philip vinkar vi av vid hans klassrum och Olivia hänger jag med in och går igenom vad som ska hända under dagen samt att hon sätter namnbricka på bringing/buying (om lunchmaten). Idag stod det många roliga ämnen på hennes schema såsom, PE (Physical Education) Music, Continents (Asien ska de lära sig om nu). Så trygg i kläderna tyckte Olivia direkt; "- mamma, jag fixar detta. Du kan gå nu."
Åååå vad skönt som mamma att få höra dessa ord. Och in kom musiklärare med headset på och tog med barnen ut på skolgården för sång och intrumentträning.


Själv kändes det lite märkligt att traska iväg helt alena. Men gud så skönt! Löpardojjorna hade jag på mig så jag styrde benen upp mot Stanford University. Löpning, intervallträning i läktartrappor, fartlek på 400 meters banan.... Hur kul som helst! Och jag var inte ensam. Minst 100 andra mammor mötte jag. Folk i alla åldrar är så oerhört sportiga och springer/går överallt. Sen hem. Dusch. Landade i solstolen..... Luften gick helt ur. Sicken mamma-lyx; en stor latte och en damtidning i solen på en måndag förmiddag!!! Huga, jag blev helt tom och matt! Det har varit en kraftig anspänning inför skolstarten, inte bara på barnen utan även på mamsen :-) MEN allt har ju gått så underbart fint och bra på alla vis - så därför vågade jag nog slappna av! Maximal trötthet i både kropp och själ. Men efter latten och exklusiva intervjuen med Elin Nordegren (Tiger Woods ex-fru) så känns mitt liv attans bra & ny kraft och energi inhämtad. Är väldigt glad över att vi genomför detta äventyr som berikar våra liv enormt.

måndag 30 augusti 2010

Punka, art och löften


Nästan uppe med tuppen (kl 08.00) började dagen med tennis! Vi skulle ta cyklarna till Rincornada Parken men upptäckte då att det var punka på båda Jörgens cykeldäck! Surt. Han fick springa till tennisbanorna och vi andra cyklade. En skön morgontimma på tennisbanan och Olivia gör verkligen framsteg. Philip har också en grym sving, trots att han ej tränar så ofta. Härligt med sport som förenar och glädjer hela familjen. Efter tennisen packade vi in Jörgens cykel i bilen och körde till The Bike Connection. De fixade båda däcken på 7 min och visade att en vass blomma fastnat i däcken och orsakat det hela. Glada i hågen åkte vi snabbt hem och var laddade för en lååång lunch på University Avenue! Trodde vi ja.... hahhaa. När vi skulle hoppa upp på cyklarna hade mitt framdäck fått punka! Så samma process igen; in i bilen, upp till cykelaffären, laga & betala! 3 punka på bara några timmar. Dumma dumma vassa blommor!

Hungriga i hågen och glada på cyklar landade vi Down Town i Palo Alto och käkade en trevlig söndagsbrunch. Hela gatan var avstängd och det var Palo Alto Festival of the Arts. Konst överallt och glada människor som gick runt och drack vin, njöt av söndagen, tittade på tavlor och lyssnade på musik :-))

Kvällen blev en uppdatering inför kommande vecka och år i skolan. Det är helt klart mycket nytt att sätta sig in i! Skolan här kräver och förväntar sig väldigt mycket mer av eleverna än i Sverige. Philips fröken, Mrs Kercher skriver så här i sitt första veckobrev:
"- Fifth grade is a rigorous, BUT FUN, academic experince. Everyone will work hard. At the end of the year, I want each student to be on his/her way to becoming an independent thinker and problem solver."

Idag fick Philip signera papper på att han förstått och tagit del av hur hon vill att läxläsning ska göras, att han ska läsa 25 böcker i år, att han kommer att ha ca 50 min läxläsning varje dag, att han ska läsa skönlitteratur minst 20 min varje kväll och att han ska träna på sitt musikinstrument 20 minuter varje dag............och mycket mer. Någon som vill komma hit och träna violin med Fille :-)) Här är nämligen musik en viktig del i skolan och denna veckan har alla studenter fått välja vilket instrument de ska göra! Philip valde alltså violin!


söndag 29 augusti 2010

Fotboll, Pot-Luck & belöning!


Har vi en fotbolls-prinsessa?
I fredags var Olivia iväg på sin livs första Soccer Practice. Här är fotboll stort även för tjejer. Så gott som alla 2nd graders spelar, så klart Olivia också måste vara med. Här har hon fått låna fotbollsskor och chin gards av Alice samt shorts och strumpor av Philip. En riktigt cool fotbollstjej blev det. Träningen var mycket leksam och kul - så nu är det både tennis och fotboll på veckoschemat framöver.


Efter fotbollsträningen promenerade vi över till skolgården med pannkakor, sylt och vispgrädde! Dags för Internationak Pot-Luck Kick-Off Party. Walter Hays har totalt 522 skolbarn idag och var alla välkomna på denna härliga middagstillställning. Med sig skulle man ta något speciellt för sin familj eller från sitt land. Vi hade som sagt med pannkakor i stora lass. All mat placerades på långbord och våra pannkakor tog slut på ca 30 sek.... Hur kul som helst att det är så poppis med dessa!

iPod Touch, Mountain Bike, PlayStation3 = belöning! Nu var det minsann dags för barnen att få utdelning för allt kämpande den sista tiden. Math, reading comprehension, geography, adding and subtraction, spelling, american history, grammar.... Under hela sommaren har barnen haft lektioner här hemma med privatlärarna Trisha & Phoebe som skapat läxor och mycket arbete! Inte en enda gång har de gnällt över att sommarlovet blivit ett läxläsninglov - utan bara fixat allt perfekt! Då är man värd fina presenter. En ny Marin cykel och PS3 till Philip samt en efterlängtad iPod Touch till Olivia. I lördags var det fest! Hela familjen kan nu cykla med schysst utrustning, Olivia och jag har satt på fina cykelkorgar!

fredag 27 augusti 2010

Intensiva dagar

Ooooh My Gosh - är Olivias nya uttryck, men nu lånar jag det!
Det är så jag känner för denna vecka. De sista dagarna har varit omvälvande, intensiva, tuffa och roliga. Och på toppen av allt har min dator varit på reparation för att tangentbordet pajjat - och när de skulle fixa det på Apple så hade det kommit ett rysk och inte svensk.... Så därför ligger jag lite efter med skrivandet! Men Tack alla ni som följer oss - det är så kul att ha er med!


Jag har världens modigaste barn! Både inuti och utanpå! Dom är så duktigt och kämpar attans bra med allt nytt! Så här ser det ut på morgonen när vi packat ihop dagens matsäck!
Ni är bäst - puss på er!



Vi har även hunnit med en härlig middag med familjen Lele. Ravenna går i Olivias klass och storebror Rajeev går i Philips klass. Perfect match! Vi blev utbjudna på middag av föräldrarna Anuja & Avi och hade en riktigt kul & härlig kväll.

Sen har jag blivit med kört också! Stort! Jag fick mitt redan efter 1 vecka och Jörgen går nu i väntans tider :-)) Han har ju lite strul då han heter Nils Claes Jörgen Ericsson och de vägrar att kalla honom annat än Nils, då man i USA anser att det är hans 1:a namn. Men han kämpar vidare med att bli en Jorgen....

Tänk vad dockor kan bygga broar. Olivia med sina dockvagnar gjorde succé när Raveena var över på playdate. Här pysslas och körs det för fullt!

Och vi har fått smaskig post från Sverige. Tänk vad ett kuvert med Kalle Anka, Malaco saltlakrits och damtidning kan glädja en familj. Tack snälla Lotta G för att du tänker på oss just när vi kanske haft vår tuffaste vecka so far!

Nu ska jag sätta fart och steka pannkakor. Typ 100 st. Ikväll är det International Pot-Luck Kick-off Party på skolgården. Alla familjer är där och har med sig mat från sitt land/familj och delar med på långbord... Blir intressant!

onsdag 25 augusti 2010

1:a skoldagen


Idag var det då dags för första "riktiga" skoldagen, dvs lektioner!
Vi gick upp i ottan för det är mycket att stå i på morgonen - matsäck med mellis och lunch till 2 barn ska packas. Nu blir jag bambatant på kuppen :-)) Sedan promenerade vi bort till skolan, vilket tar oss endast 3 min. Underbart att ha så nära. Det var rena folkvandringen på morgonen med vuxna och barn som gjorde sällskap till Walter Hays och trafikpolis håller ordningen i stora korsningen.

Sen var det träff i barnens klassrum, Olivia går i rum 4 och Philip i rum 26. Efter en supersnabb samling och ett hej till fröken blev barnen utropade till skolagården. Där var det flaggcermoni, nationalsång och tal av rektor. Riktigt amerikanskt och en väldigt fin start på allt.

Jörgen följde med Philip till hans klass men fick ej följa med in. Bara kort hälsa på fröken. Det kändes lite hårt, men tror det var toppen att Philip får kastas in i den tuffa verkligenheten direkt. Han fick snabbt kompisar och hade fullt upp på rasterna.

Olivia fick jag följa med in och var hela dagen i hennes klassrum. Mrs Ketcham är en 100 poängs lärare och tog otroligt bra hand om Olivia och mig första dagen. Olivia fick en minikrasch men var snabbt en i gänget i klassen och flera flickor tog hand om henne direkt. Vad gör man på rasterna? Var finns toa? Var och när äter man mellis? Var sitter man på lunch - allt var nytt, spännande och lite läskigt :-)) Sen blev det lektion direkt med mätning, ritning och annat kul. Olivia har varit fantastiskt modig hela dagen och verkligen kämpat. Inte lätt att sitta med i ett klassrum och inte förstå ett enda ord.... Men jag och fröken insåg snabbt att hon hajjar det mesta och är jätteduktig på att plocka upp allt nytt snabbt.

tisdag 24 augusti 2010

Olivia startar sin tenniskarriär....

Idag hade Olivia premiär på tennisbanan.
Kim Grant Tennis Academy har vi hittat som verkar ha mycket bra tennisklasser. Olivia har börjat i en beginners-grupp och ska nu spela på måndagar framöver. Pemiären var prima! Olivia var helladdad! Tennisskjol, rack, keps & vattenflaska... Hon var faktiskt briljant på tennisbanan. Tom så duktig att tränaren efteråt tyckte hon borde spela 2 ggr i veckan... Hon fick göra fotarbetsövningar, bollkontroll, forhand och massa annat kul! Första kommentaren hon sa när hon kom av banan var; -jag vill absolut spela massa mer. Får jag det? Jättekul att även Olivia hittat en sport hon trivs med och verkar ha talang för. Hon brås väl på mor & far....


Men innan tennisen storhandlade vi inför skolstarten: Matväskor, vattenflaskor med "kylanläggning", plastboxar och massa annat. Det gör man på Cosco. Och det är ju tur att man har stor bil så allt får plats :-))

måndag 23 augusti 2010

Soccer + Back to school Family BBQ & Swim

Mera fotboll...
Philip spelade sin 3:e match i helgens turnering och det var mot ett riktigt bra lag från San Francisco. Tyvärr blev det förlust med 3-0 men laget gjorde en toppenmatch så det kändes ok. Roligt att fotbollen är igång och nu blir det träning 2ggr i veckan samt matcher på helgerna under hela hösten. Philip likes!

Stort poolparty...
Olivia och jag laddade hemma med att baka Lemon Tart. Vi är bjudna på Poolpary och ska ta med dessert till 40 pers, huga! Via Sara fick jag ett underbart citronpaj-recept, så det var bara att baka på! Partajet var hemma hos Lynn & Bob - vilket fantastiskt kalas! Värdparet var oerhört generösa och hela huset användes; pool för barnen, grill för gubbarna, kök för tjejerna och sen blev det en gigantisk buffe med paela, potatissallad, kyckling, burgare & desserter så klart! Alla hade fått i uppdrag att bidra med något och det är ju genialiskt att ha kalas på detta vis. Nu har vi träffat 15 grabbar som ska börja i 5th grade (Philips klass + parallellklasser) samt deras föräldrar! Oerhört trevliga alla!


PS. Kolla in pajen på i mitten, som är så gott som uppäten. Bra betyg!!!

söndag 22 augusti 2010

Soccer by the Bay & Sverige-middag


Äntligen dags för matchspel för Palo Alto Soccer Team.
Kl 08.45 var det samling i San Mateo och första matchen gick mot Peninsula Cyclones. Philip har fått positionen forward, vilken han gillar mycket. Lite pirrigt att gå ut på plan i första matchen "ever" i USA, men han grejade det kanon. Laget spelade 1-1 så de fick 1 poäng. Ytterligare match spelades mot SF United och det slutade också 1-1. Laget var nöjda med att ej ha förlorat någon match i turneringen. Fortsättning följer i morgon bitti.... Kolla in Philip i hans "uniform" som man kallar matchkläderna här. Philip syns även med sitt team när det taktik-snackar. Och visst finns det ett gäng soccer-moms här; Sara & Ylva bangar inte!

På hemmaplan blev det en mysig sverige-middag med familjen Ekstrand. Toast Skagen, gravad lax, hemmagjord gravlaxsås och vit chokladmousse till efterrätt. Jovisst gillar vi Sverige :-))

fredag 20 augusti 2010

Back To School & Popsicle Welcome


Idag var det dags! Äntligen. Popsicle Welcome på Walter Hays.
Alltså, stora dagen då barnen skulle få reda på vilken fröken de ska gå för samt vilka klasskamrater de kommer att gå ihop med. Det var lite pirrigt i magen - men inte läskigt. Både Philip & Olivia var lyckliga över att dagen äntligen kommit.

Vi gick till skolan strax innan kl 15 och välkomnades på; New Families Orientation. Vilket hjärtligt välkomnande! Vi träffade skolans ledning och flera engagerade föräldrar (kallas PTA här) och sen blev vi guidade runt på skolan.
Kl 16 landade skolans övriga barn och föräldrar på skolgården. Alla ställde sig i kö för att plocka ut det viktiga gula magiska kuvertet som skulle berätta vilken fröken man skulle få. Under tiden väntade förväntansfulla barn på skolgården och blev bjudna på isglass = popsicle. Därav kommer namnet Popsicle Welcome.

Philip ska gå för Mrs Kerscher och Olivia har fått Mrs Ketcham. Ännu har de ej träffat fröknarna men det kommer att bli kanon.
Nu blir det helgpaus med fotbollstävling, svenskmiddag och poolparty. På tisdag i nästa vecka kl 8.25 ringer klockan in på Walter Hays och det stora äventyret drar äntligen igång på riktigt.... Kommer att bli en intensiv första vecka som vi alla ser framemot.

måndag 16 augusti 2010

Soccer Camp & Driver License

Dagen har gått i 100 knyck...
Full fart redan kl 06.00 på Tennyson Avenue. Jörgen i telefonkonferens, barnen för påklädning och jag för projektledning! Lämnade av barnen kl 7 hos vännerna Sara & Mats och åkte raka vägen till DMW - California Department of Motor Vehicles. Dags för finalprovet, körmomentet. Jag var först ut. Visa blinkers, bromsar, kylanläggning, tuta och varningsblinkers, sen ut på stora vägarna för att köra höger, vänster, backa och väldigt många stop vid STOP-skylt. Fixade provet med noteringen; kör inte för långsamt! Hehhheehhe! Sen var det Jörgens tur - och han fixade också det hela galant! Gött! Nu kommer "lappen" på posten om ca 3-4 veckor.


Idag var det även Philip´s stora dag. Soccer Camp! Mamma Sara lämnade gossarna Philip & Nils på morgonkvisten. Träning i 3 timmar och det gick hur fint som helst. Philip tyckte det var toppenkul och är verkligen en kille i laget nu.

En dag att fira - tycker vi! Det gjorde vi med rosa skumpa, pärondricka från IKEA och snittar med härlig Skagen-röra! Färska räkor är inte riktigt det samma som hemma, men funkade finfint i röran!

söndag 15 augusti 2010

Film Night in The Park

Dagens utflykt gick till Creek Park i San Anselmo. Dags för utomhusbio - Mamma Mia. Vi packade picknickväskan, sovsäckar och bästa humöret och slog in adressen i GPS-en. 1 h och 14 min norr om San Francisco skulle vi. Vi passerade över Golden Gate-bron som är galet vacker och kom till den lilla staden San Anselmo som verkligen var på landet. Parken var proppfull när vi kom, redan 2 h innan filmen skulle starta men vi "knödde ner oss" bland folket och packade upp mat, vin och svenska Djungelvrål! När mörkret lagt sig började filmen; Mamma Mia med sing-along textning. Vilken underbar upplevelse. Så enkelt, billigt, mysigt och härligt. Utomhus och alla sjöng med....




fredag 13 augusti 2010

En i laget

- Mamma, jag är på teamet nu!
Philip kom hem efter fotbollsträningen med detta superhärliga budskap! Han är såååå glad och vi är så stolta över honom.

När vi landade här i Palo Alto önskade Philip verkligen att få spela fotboll. Tack vare kompisen Nils fick vi möjlighet att komma i kontakt med Palo Alto Soccer Team. Under juli månad har Philip hängt med på deras sommarträning 1 ggr i veckan. Det har varit så kul. Men vi har också vetat hela tiden att teamet är fullt! Nu i augusti har det varit ändå mer klart att laget har 11 platser och alla dessa är tillsatta. Men Philip har fått fortsätta att spela på träningarna och tränaren Jim har varit så schysst. Och igår kom Philip hem efter träningen och skrek i hallen - JAG ÄR PÅ TEAMET NU! Jim hade efter gårdagens träning samlat alla killarna och berättat att Philip kommit med för att han är en bra fotbollsspelare och platsar i laget. Hurra, vad du har kämpat bra för detta, Fille.

Måste säga att det är extremt mycket tuffare för barnen här i USA. Du har aldrig någon given plats, utan måste hela tiden visa framfötterna, och det är ju inte så lätt när man inte kan språket...