onsdag 6 april 2011

Squirrel & GU Gel

Squirrel = ekorrar = supersöta! Näe, inte efter ett tag. Vi har gott om dem i trädgården, där de håller sig till träden. Idag har Olivia besök av en squirrel inne i sin ryggsäck i skolan.... Urk! Alla klassrum har krokar utanför sina rum där barnen hänger sina väskor varje dag. I väskorna har de sina smarriga lunchmatboxar. Likaså Olivia. Idag när hon kom ut på första rasten hade en squirrel bitit sig igenom hennes rygga i jakt på mat - dragkedja, foder, tyg, allt hade den gnagt sig igenom. Men lunchväskan hade den inte kommit åt som tur var.... Dom ser så små och söta ut, men usch, dom är som råttor. Här blir människorna så trötta på dessa små rackare så de skjuter dem på sina tomter.

Ekorrfamiljen (Sciuridae), är en stor familj bland gnagarna. Den finns representerad på alla kontinenter utom Australien, Nya Guinea, Madagaskar och Antarktis. För närvarande listas 51 släkten med tillsammans 270 till 280 arter i familjen men systematiken är delvis oklar.
Medlemmar i familjen är jämförelsevis små. Storleken varierar mellan afrikansk dvärgekorre (Myosciurus pumilio) med en längd på 7 till 10 centimeter och en vikt omkring 10 gram på ena sidan och alpmurmeldjuret på andra sidan, som når en längd mellan 53 och 73 centimeter samt en vikt mellan 5 och 8 kilogram. Pälsen är vanligen mjuk och hos vissa arter tjockare.
 
Att springa en halvt maraton är väl ingen match. Sätta ena foten framför den andra - hur svårt kan det vara... Jo, det känns i hela kroppen efter ett tag! Allt bäst att vara så förberedd man kan. Därför har jag idag sprungit med en "riktig" maraton-tjej, Clara Ling Stoen. Hon har under de sista 7 åren kontinuerligt (typ varje månad) genomför en Maraton-tävling någonstans i USA. Om 2 veckor ska hon till Boston och köra 4,2 mil. Hon ställde upp som löpar-konsult idag och gav mig massa goda tips under tiden som vi sprang ca 14 km. Bra sätt att utnyttja tiden :-) Nu vet jag att GU Gel är ett måste under loppet, en seg vätska som kan ska trycka ut och sväljas. Sedan är BodyGlide en toppenprodukt, som ska strykas på där skav kan uppstå. Så utmed tygsömmar, under armar, mellan tår och i linning vid löparbrallor. Och precis innan loppet startar ska du ladda kroppen full med proteiner - men jag kan ju inte ha skinka och ägg med på startlinjen... Näpp, här finns "bars" till allt!
Jag har kämpat med min löparklocka i flera veckor nu. Nike Sportband, som funkat perfekt i Sverige, vill inte riktigt synka här. Jag har varit på Nike-butiken flera gånger och idag imponerades jag av deras vänlighet. I och med allt strul, bad de 1000 gånger om ursäkt, gav mig ny sensor, ny klocka + att jag fick köpa lyxlöpardojjor till 40% av butikspriset. Klockan är 3 år gammal och inget kvitto hade jag! Så är man inte van att bli bemött i Sverige. Tack Nike för bra kundvård!

Lite maraton-historia:
Grenen bygger på en myt, att den grekiske soldaten Feidippides (Filippides) skulle ha sprungit från staden Marathon på östra delen av halvön Attika till Aten med budskapet att de grekiska styrkorna under ledning av Miltiades hade segrat över perserna i slaget år 490 f.Kr. så att inte staden skulle öppna sina portar för den persiska flottan när den anlände.
Direkt efter slaget sprang hela den atenska hären "för brinnande livet", enligt Herodotos, tillbaka till Aten, för att förhindra att den persiska flottan skulle erövra staden. Atenarna hann fram i tid då Feidippides nått fram med meddelandet i tid och lyckades sålunda förhindra en persisk landstigning. Hotet från det persiska imperiet var avstyrt för den gången.

Första åren varierade Maratonloppens längd mellan 40 och 43 kilometer. Sträckan 42 195 meter kommer från OS 1908 i London då sträckan förlängdes från 26 miles till 26 miles 385 yards (vilket är lika med 42 195 meter). Loppet gick från kungliga sommarslottet Windsor till White City Stadium, en sträcka på 26 miles, men det lades till 385 yards för att få mållinjen rakt framför kungliga logen på upploppsidan. Denna sträcka stadfästes i Storbritannien. Först 1924 bestämdes att distansen vid OS skulle vara 42 195 m. Avståndet från slagfältet i Marathon till Aten har av Internationella Olympiska Kommittén uppskattats till 35,4 kilometer. Först när de stora maratonarrangörerna år 1982 bildade Association of International Marathons infördes enhetliga internationella regler för hur en maratonbana skall mätas. Numera kontrollmäts banorna för de stora internationella maratonloppen minst vart femte år även om banan inte ändrats. 
Världsrekordet för herrar är 2.03.59 av Haile Gebrselassie och sattes 2008. För damer är det 2.15.25 av Paula Radcliffe 2003
Har med andra ord lite att jobba på... Tur att jag bara ska springa en halv mara :-) På söndag kl 07.00 smäller det!

2 kommentarer:

  1. Ny sensor, ny klocka o 40 % på nya löparskor mot en tre år gammal klocka utan kvitto... Bra jobbat!!!!!:) Kanske skulle skicka svenska butiksföreståndare dit på kurs!!

    Va KUL att få springa med ett proffs! Min kompis fick via sitt jobb träna med Malin Ewerlöf ett tag. Sååå avis!;)

    Håller tummarna för dig även om jag vet att det inte kommer behövas... Du kommer fixa det här GALANT!! Kommer bli hur kul som helst!! Nästa år får du sällskap av mig!;)

    Kram

    SvaraRadera
  2. Karin, dina kommentarer är så härliga! Tack:-)

    Yes, tycker verkligen att många svenskar behöver åka på studieresa till US för att lära sig ge service och agera proffsigare i kundögonblick!!!! Jag är verkligen positivt överraskad över hur duktiga folk är på det här.... Oväntat!

    På söndag gäller det. Det är lite blandat; mycket kul men också lite ångest. Kuta på asfalt i 21 km. Men det kommer att gå som en dans. Att få träna med proffs är så attans roligt. Jag ser framemot av ditt sällskap nästa år, Karin.

    1000 varma kramar

    SvaraRadera