torsdag 31 mars 2011

Högtryck på många fronter...

Högtryck nr 1! Sol och sommarvärme gled in över Palo Alto på lunch igår. Jag lovar, på en timma svängde det helt om. Från regnigt, fuktigt och ruggigt med 13 grader till strålande sol och 25 grader. Det fick vi fira med en stor Häagen-Dazs glass i solskenet. På kvällen var det 20 grader...
Så till skolan blev det kortkorta shorts. Kolla in Olivia med de höga prickiga strumporna och hårband! Högsta mode. Och Fille väljer kläder som går att sporta i på rasterna - basketball hela tiden!
 
Högtryck nr 2! Startups är verkligen hett här i trakten. Sedan jul har jag läst tidningen allt mer flitigt och bevakning på nya bolag i IT och Teknikbranchen är kanonbra. Några företag som jag läst om är bla Color.com, Gogobot.com och Peoplebrowsr.com. Dessa bolag har spännande nya ideer, lösningar och nytt content och det ska bli kul att se hur/om deras affärsmodeller kommer att fungera framåt? Det kom också ut en trevlig rapport; S.F Tech employment near boom-era level. Med andra ord är det fler anställda än på riktigt länge inom IT/Teknik sidan. Man ser snart att man passerar boomen från 2000 när det gäller antalet anställda. Dot.com är riktigt hett...  
Dot.com högtrycket kommer att ligga kvar - det ser vi på flera fronter. Bla då vi fick en trevlig påhälsning av två svenska herrar som just befinner sig i The Bay Area för att spana på köpbara företagsobjekt! Middag intogs men sen fastnade 3 "gubbar" i Voxer-träsket, en app så det blev lek med mobiler.... :-) Du ska ta och spana in Voxer.com. Riktigt smart! Voxer is a Walkie Talkie application for iPhone, iPad and iPod touch devices. You can send instant voice and text messages or make live calls, all for free. Så istället för att vara en sms-ande trafikfara kan du nu spela in ett kort meddelande och skicka det istället för ett text-meddelande.
 
Och vad säger Wikipedia om startup:
A startup company or startup is a company with a limited operating history. These companies, generally newly created, are in a phase of development and research for markets. The term became popular internationally during the dot-com bubble when a great number of dot-com companies were founded. A high tech startup company is a startup company specialized in a high tech industry.

tisdag 29 mars 2011

Pizzabagare och knäckebrödsfabrik!

Idag har vi produktutvecklat! Surdeg blev till både knäckisar och pizza! Ni kan inte ana hur kul det är att pyssla med deg. Att jäsa den under värme, att jäsa den i kylskåp, att jäsa den under natten och att jäsa den med bara vatten och mjöl. Det är faktiskt fascinerande att följa allt bubblande och pysande ifrån burkar och bunkar.
Gott knäckebröd är helt underbart. Här finns Wasa Knäckebröd att köpa, men det är ett mer rustikt som Wilmas Knäckebröd man vill ha. Japp, bara att sätta igång, för det blir lite dyrt att köpa över nätet och frakta hit :-)
Så här blev de första knäckebröden med 3 olika smakvarianter; Sea Salt/Svartpeppar, Sesamfrön/Rågvete och Stjärnanis/Sea Salt. Dom blev himmelska! Barnen föll för Stjärnanisen och Jörgen gillade peppar. Kul när det mumsas upp.
Och kan man göra knäckebröd av surdeg, kan man väl göra pizza av surdeg. Denna gång har degen fått jäsa kallt och pizzan blev försvinnande god. Inte en smula kvar. Den toppades av hemmagjord tomatsås med massa vitlök, balsamvinäger och oregano samt parmaskinka, fetaost och mozzarella! Sicket tisdagskalas!


Oj vilken konstig vinkel den här bilden fick :-)

måndag 28 mars 2011

Vår lilla loppa é åtta!


Tänk vad åren går... För åtta år ser sedan, pluppade hon ut, vår lilla Olivia! Tänk att det blev en tjej! Vi som var helt säkra på en kille som skulle få heta William. Och hon tog god tid på sig inne i magen -  jag gick 3 veckor över tiden, men sen kom hon med full fart. Och nu förgyller hon våra dagar med sitt otroligt glada humör. 
 
Kalas, det har hon längtat efter. Sky High Jump har hon velat ända sedan jul. Så bara att boka. Väldigt smidigt, väldigt amerikanskt, väldigt convenient att ha kalas på ett "studsmatte-ställe". 15 tjejer var med. Hoppande, sjungande, tårtande och pizzande blev det under 2 timmar. Hur kul som helst. Just tårta är viktigt här. Olivia har själv valt denna med fina rosor på...
Och många roliga paket fick hon. Dem öppnade vi hemma efteråt i lugn och ro. Mycket pysselgrejer, så nu har hon att göra hela veckan lång :-)
Och på självaste dagen firade VI (mamma, pappa & brorsan) henne. Philip var så söt och gav henne en penna till frukost som han köpt för alla sina "tickets" i skolan i fredags. Hur gulligt som helst. Resten av presenterna öppnades på kvällen; paket från Tyskland, paket från Sverige och paket från Abercrombie & Fitch som är hennes favoritaffär. Kläder i massor + Melodifestivalsskivan från Sverige :-) 
På eftermiddagen fick hon bjuda på tårta i skolan. Jag hade bakat 2 Mud Cakes och pyntat med hallon och grädde! Barnen var som hökar över kakorna och jag hade fullt schåå med att ingen stoppade fingrarna i, innan jag hann skära upp! 

Vi brukar alltid låta födelsedagsbarnet välja hur man vill äta sin middag på den stora dagen: Olivia valde Fuki Sushi! Yummy yummy till allas vår stora glädje. Nu är hon helt utslagen och snarkar gott i sin säng!
Vilket kalasande - känns som hon blivit firad väldigt länge! Hurra hurra hurra hurra för världen gullunge!

lördag 26 mars 2011

Turf och surf i baren...

Regnet fortsätter att vräka ned! Hur är det möjligt.... Rått, ruggigt och blött är sista veckans summering! Men det är förmodligen det vi behöver efter att ha gått i shorts i januari och februari! Lite rusk kommer ge oss glädje när värmen kommer tillbaka - för det gör den!
Soccer och Softball har dock blivit lidande. Träningar har blivit inställda då planerna fullkomligt badar i vatten. En dag i veckan tränar Philip fotboll på Turf och då funkar träningen. Turf är alltså konstgräs. Så här såg det i fredags då han körde "extraträning" med Armando och grabbarna och några tjejer. Riktigt kul och solen visade sig mellan regndropparna...
Vidare fick jag vara "viktig" i fredags och gå på MÖTE! Oj oj, vi blev nästan 10 pers och fullt fokus på Sustainability, Eco-Friendly and Environment => Green Team. Tror vi kan bli ett riktigt Dream Team för det är sköna tjejer med många nationaliteter som är med; bla Federica (italienska), Greet (holländska), Sara (svenska), Joyce (amerikanska) Gaina (engelska) och jag!  En tjej från Palo Alto kommun var med och informerade. Det här kommer att bli riktigt intressant och kul. Nu har vi fullt upp med att komma fram till bra saker som ska lanseras till Earth Day som äger rum den 21 april.
Mamma & pappa surfar i baren en lördagskväll... Så ska det väl vara? Här sitter Jörgen och jag med varsit glas rött, varsin dator och beställer diskmaskin och tvättmaskin till huset på Lidingö som har pajjat. Det är ju mindre kul att köpa vitvaror när man inte själv får använda dem! Men vi har schyssta hyresgäster, så bäst att se till att de trivs!
Gästrummet som nytt! Här har Olivia och jag nyss möblerat om. Tidigare var det en bred dubbelsäng a al 2 meter som nu blivit en mysig soffa. Vi ställde den ena sängen som rygg och det bidde verkligen mycket mer yta i rummet. Samtidigt är det busenkelt att vika ned sängen när vi får gäster som stannar på en Sleep Over :-))

torsdag 24 mars 2011

Degigt & regnigt med mycket pom-pom

Vid halv nio var vi igång. Sara, Vesna, Anna & jag hade surdegskurs i mitt kök! Vilket mjöl funkar bäst? Hur länge ska degen knådas? När ska saltet i? Vilken temperatur i ugnen osv... 2 degar sattes; 1;a gjord för hand och 2:a gjord i KitchenAiden. Spännande att se om resultet blir detsamma? Under tiden degen jäste visade Sara oss hur man gör Pom-pom. Ja, du vet dom där mjuka bollarna man gjorde av garn genom att snurra runt hårda pappskivor och sedan klippa emellan pappen! Idag gjorde vi fina i mycket blått och gult! Så kul att återuppliva gamla pyssel-aktiviteter från det man var liten, och visa barnen vad man gjorde på "den gamla goda tiden" när inte PlayStation och iPad´s fanns...........

Efter 2 timmar jäsning vad det dags för utbakning
och snabbt in i ugnen! Spännande! Men faktiskt så blev degarna och bröden väldigt lika i utseende, luftighet och likaså smakresultat. Men det är ju så jäkla bekvämt med en assisten.......
Regnet öser ned! Fortfarande. Idag värre än tidigare! Kolla in de här vattenpölarna, värre än Götet i oktober? Här uppmanas folk att köpa sandsäckar för att hindra översvämning. Men citronerna blir bara gulare och gulare. Vi får härda ut till måndag - då spås det komma SOOOOl igen och väderleksrapporterna kan man lite på oväntat bra!

Till middag lyxade vi och åkte till finfina Chef Chu´s. Det här var bara så gott. Crispy Sichuan Beef blev familjens mega-favorit!
Chef Chu is established as one of the Peninsula's best Chinese restaurants, Chef Chu's is known world-wide for its innovative, tempting cuisine and charismatic owner, C. Chu. 

onsdag 23 mars 2011

Lunchrast

Låt maten tysta mun! Äta bör man annars dör man! Jovisst äter barnen på skoltid, men jäklar vad det går fort. Här ser vi Philip ihop med sina klasskamrater under lunchrasten. Inta mat på stående fot i farten och samtidigt spela lite boll... Hur bra kan det vara för matsmältning. I början klagade Philip ofta över att det var så stressigt på lunchen. Nu har han nog acklimatiserat sig för nu hör jag aldrig något om detta. Men idag förstod jag när jag var och tjuvkikade på hur en lunch går till på Walter Hays.

Här är barnens "bamba" där det borde sitta ned i lugn och ro och njuta av sina hemmagjorde lunchlådor. Istället sitter och står det på skolgården. Idag regnade det också men det verkade inte bekomma barnen. Och sen ska man sortera sin sopor men just nu åker allt i samma tunna.....
Tur att barnen är glada iallafall. Här ser vi Fille med sina 5th Grade´s kompisar och under ser vi en nöjd och glad Olivia!

Jag har blivit medlem i skolans Green Team! Vette-tusan vad jag kan göra för nytta där... Men tror nog att vi i Europa (Norden) är ganska duktiga på att ta hand om miljö och vara medvetna om vad vi kan göra för att hjälpa naturen på traven. Att sopsortera, släcka lampor och spola lagom med vatten är vi drillade i från barnsben. Här lägger många av mammorna barnens lunchmat i zip-påsar som sedan slängs varje dag... Att lära barnen att packa lunchmat i boxar och sedan sortera efter sig är en bit på väg! Det är det lilla som gör skillnad!

Regn regn regn! Det var längesedan jag såg så mycket regn! Thunderstorms, heavy rain & showers och annat varnas vi för på dagarna. Förhoppningsvis är det över på måndag i nästa vecka. Längtar efter soooool! Trodde man ju inte i Californien.... hörde ett ordspråk: man får det väder man är värd (från Belgien)!

lördag 19 mars 2011

Grönt är skönt...

St Patricks Day är en helt ny högtid för oss! Den 17 mars varje år firas denna högtid i USA men främst i Irland. Och barnen var klädda i grönt, så klart! Det är så härligt att se alla barnen på skolan som laddar till tänderna när det gäller kläder och utstyrsel! Philip & Olivia var uppe extra tidigt för "styla" sig. Här har Philip fått skägg som helgonet Patrick....

Fakta:
Saint Patrick’s Day (iriska: Lá Fhéile Pádraig) är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon S:t Patrick. I bland annat USA, Kanada, Storbritannien och Irland är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som varken bär gröna plagg eller accessoarer får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem. S:t Patrick är även känd som den person som tog kristendomen till Irland.
2008 uppmärksammade den romersk-katolska kyrkan högtiden istället två dagar tidigare, vilket är mycket ovanligt. Detta eftersom den tidiga påsken medförde att dagen sammanföll med stilla veckan. Här nedan ser ni typiska klövern dagen till ära samt självaste Saint Patrick!

Nu har vi gjort vårt första läkarbesök! Det är Philip som haft rossel i halsen, lite krupp-varning och ont i halsen i en 1 1/2 vecka. Känns som halsfluss! Så vart vänder man sig i ett nytt land när man inte har en egen husläkare i Torsvik att gå till... Vännen Ylva guidade mig och vi hamnade hos Palo Alto Medical Foundation! Vilken service, vilken smidighet, vilken snabbhet. Jag ringde en fredag kl 18.00 och kl 19.30 träffade vi Dr. Roberson. Fantastiskt bra. Halsprov togs, öronen checkades, lungorna lyssnades på... Ingen halsfluss, hurra! Men kanske lite förkylningsastma! Men inget farligt som tur var - hem och vila och ingen fotbollsträning på några dar.
När vi ändå var på plats i sjukrummet passade vi på att mäta och väga barnen i smyg :-) Philip är nu 4.79 feet och Olivia är 4.16 feet. Visst är det förvirrande med dessa måttenheter.... I cm är Philip 1,46 och Olivia är 1,27 cm lång.
  
Pyssel på hög nivå! Det är härligt att se Olivia´s engagemang i att göra det finfint till sitt kalas som äger rum söndag den 27 mars. Planeringen har varit noggrann, vi har varit och inhandlat påsar och gåvor som hon ska dela ut till alla sina tjejkompisar som kommer till kalaset. Handkrämer, läppglans och annat tjejigt ligger i papperkassen. Visst är det ett märkligt fenomen - att lämna en present till alla gästerna som varit på kalaset när de går hem.... Hon har verkligen jobbat med detta helt på eget bevåg.

torsdag 17 mars 2011

A Very Swedish Home Party

Det är viktigt att livet innehåller många ingredienser - inte bara träning och surdegar! Jo men visst, man & barn & läxor & träningar & tvättning & skjutsningar och annat smått gör man ju också. Men riktigt sugen är jag på att sätta fingrarna i något produktivt, business-liknande projekt som ej är på 100% i tid. Vad blir bättre än ett event vid namn; "A Very Swedish Home Party"?

Det mesta i livet handla om öden, tror jag! Att väninnan Fredrika i Stockholm frågade om jag vill marknadsföra hennes klädmärke Saratoga Trunk i USA samtidigt som vi åker skidor med Catrin och hennes familj i Lake Tahoe och vi bubblar & babblar över massa rödvin och det visar sig att hon sålde coola barnböcker i London som heter Fill&Tell till att Tina säljer spikmattan Padma NailMat och att Sara har en syrra i Sverige med eget bolag, Batie, som säljer sköna tyger..... Vad blir det? A Very Swedish Home Party

Med spänning skickade vi ut inbjudan igår och på bara några timmar fick vi 30 tjejer som tackade JA! Hurra! Och alla får ta med en vän, ooppps det blir 60 pers. Och SWEA ska skicka ut inbjudan i nästa vecka och då blir den minst 30 till............. 

Vi ska ha tillställningen hemma i mitt hus. Ska blir spännande att se hur alla festminglande tjejer ska få plats. Men det är varmt då, så trädgården kommer passa fint. 2 härliga "svenska sponsorer" har vi också fått med! Vin, visst ska det vara vin på party! ALIÉNOR med svenska May-Britt Malbec kommer att bjuda på vinprovning och härliga godsaker skickas hit från Svenska Delikatesser. 1000 tack till Anders och www.swedishculinarydelicacies.com

Sen måste ni ju bara få se det underbara resultat på surdegsbrödet! KitchenAiden gjorde susen! Degen blev mycket slätare och luften kom in superbra i seg-degen! Samtidigt så kändes det fejk - någon annan gör jobbet med knådningen. Äsch, det struntar jag i. Nu är det bara att ladda bunken med mjöl och vatten sen köra på speed 2 i 10 min samtidigt som jag dukar fram frukost till kidsen! Gillar ju att ha många bullar i luften hihi!
 

tisdag 15 mars 2011

Före & Efter...

Känns definitivt som hår och naglar växer betydlig fortare här i solljuset. Kolla in Philips hår. Hans plan var att inte klippa sig innan skolavslutningen (mitten på juni) för att få känna på hur det är att ha långt hår. Men igår ändrade hans sig. -Mamma, jag vill klippa mig NU! Okej, gärna för mig! Han är ju såååå mycket finare i kort hår... Så här såg han ut innan klippning!
Och såååå här fiiiin blev han i kortsnaggad Flat Top!

Jag har blivit med en assisten i köket!
Efter att ha roddat surdeg kl 6.30 på morgonen i flera månader - med armar, träslev och valkar i händerna, tyckte jag det var dags för en investering i en alldeles egen personlig assistent! Det blev en grå stabil KitchenAid. Att röra en deg på 1 1/2 - 2 liter vilken liknar tuggummi i konsistensen för hand är riktigt svettigt. Ska bli så spännande att se vad en assistent kan göra med degen. "Det är ju hålen man vill åt!" Gjorde ett kap; i Sverige ligger modellen mellan 4999-5999:-. Jag köpte min för 199 dollar och med dagens kurs på 6,33 bli det 1259:-. Snacka om kanonpris. Gôtt mos - som ni säger i Götlaborg :-)
Som du säkert hajjar, har jag fått grym fart i köket:-) Och många recept har jag hunnit prova. Istället för en traditionell A4-pärm med kladdiga utrivna recept har jag skapat en virtuell receptsamling. Kolla in: http://www.awesomeyummyfood.blogspot.com/
Bara massa godsaker! Och helt skapad av mig. Enjoy!