tisdag 14 december 2010

Swedish Lucia Celebration


Alltid har vi firat Lucia - men aldrig har Lucia känts så viktigt som i år. För amerikaner existerar inte denna högtid - men nu, efter att Svensk-maffin intagit Palo Alto vet alla vem & vad Lucia är! Efter veckor med mysig planering var vi alla laddade för att visa upp ett äkta traditionsenligt svenskt Lucia-firande på barnens skola. Det har inte varit helt lätt med kläder och tillbehör; Olivia fick sitt lucianattlinne av svenskkompisen Milla som var här för ca 1 månad sedan. Kronan kommer från mamma Ylva som haft den med från Sverige för 20 år sen. Philips tomtedräkt jagade vi i dagar och gav upp, hem och beställa över internet istället.

Vi bjöd in skolans barn med familjer att komma till MP-rummer kl 07.45 för att se ljusdrottningen komma tågande.... 11 barn intog scen och sjöng våra vackra svenska Lucia-sånger och läste dikter. Med klara & tydliga stämmor gjorde barnen ett toppen-sång-arbete och hördes i hela salen. Philip läste Tomten av Viktor Rydberg på svenska och kompisen Nils läste den på engelska. Efteråt delade barnen ut Ginger Snaps. Många lärare, kompisar och skolans rektor var på plats och hon sågs med en tår i ögat!

Dikten Tomten, kan vi nu hela familjen.... Den publicerad första gången 1881 och lyder så här;
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.


Innan tågandet var barnen lite pirriga och stog bakom byggnaden och bytte om. Här ses alla svenska Walter Hays barn; Axel och Adrian Steene, Clara, Ebba & Carl Oscarson, Axel Andersson, Nils Ekstrand, Erik Andersson, Philip Ericsson och framför står lilla Erik. Sedan står Alice Ekstrand, Anna Holbrook, Hanna Andersson och Olivia Ericsson.

På eftermiddagen bad Olivia´s fröken mig att komma och berätta mer om Lucia. Om kläderna, kronan, ljusen och hur länge hon firats i Sverige. Oooooops! Bara hem och googla och läsa på :-)). Jag började min "presentation" med att visa upp det "äkta" Lucia-tåget som sändes på SVT, det på Norra Latin. Tur att skolan är utrustad med SmartBoard och Internet! Barnen blev helt tysta och tyckte det var sååå mörkt. Olivia och jag sjöng för klassen (Hej Tomtegubbar) bjöd på Lussekatter och berättade mer om traditionen Lucia.

Visste du att: Lucia firas 13 december och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Det förekommer två huvudsakliga traditioner av att fira luciadagen, en har sin grund i Sverige, en annan på Sicilien. Den svenska traditionen har sitt ursprung i både hedniska och kristna seder. Enligt folktron var det en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka litet extra. Även husdjuren fick extra foder. Under den sista tiden med julianska kalenderräkningen, det vill säga innan den nuvarande gregorianska kalendern infördes under 1700-talet, inföll luciadagen samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa som dog på 300-talet.

Jörgen och jag har fått leva i våra tomteluvor de sista dagarna och fastnade här på bild - ihop!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar