onsdag 15 december 2010

14 juni - 14 december = 6 månader


Tiden går väldigt fort när man har kul! Nu har vi varit här exakt i 6 månader. Vi minns så väl när vi anlände i hyrbil till vårt hus på Tennyson Ave i Palo Alto. Sara, Nils och Alice stod utanför med sina cyklar och nybakta bananmuffins - vilket underbart välkomnande! Och nu bor, lever och njuter vi av livet i CA. HÄR och NU är vårt motto. Jag måste erkänna att det är sällan jag funderar på vad som händer i Sverige; står vårt hus kvar, hur lever livet på Lidingö... Visst följer vi med dagligen via Aftonbladet och Aktuellt via SVT Play men nu är vi HÄR.

Vi vill fira lite extra på vår 6 månaders dag men det blev en enkel middag med pizza och cobb-salad från Howie´s. Skumpan låg på kylning, men var mer fes-ljummen... Kyl och frys är kaput!

Vi har haft lite strul med isbits-tillverkningen i vår frys. Så en tekniker är på väg för att fixa. I måndags stängde jag av frys för avfrostning. DÅ slutade även kylen att vara kall. Ja ja, tänkte jag. En eller två dagar utan kyl är väl inga problem. Men nu inser jag hur mycket man behöver sin kyl. I morse fick barnen smörgås med mosad avocado och skivad frukt med mussli på toppen. Ingen mjölk, inget smör, ingen ost. Så trist och torr frukosten blir - ha ha! Nu hoppas jag att en tekniker snart är på väg över till oss och sätter fart på kylanläggningen :-))

Hur klarade sig folk förr i tiden utan kylskåp har jag funderat mycket på sista dagarna; Förr använde man is för att kyla sin mat. Men som alla vet smälter ju is relativt snabbt så det är ju självklart att man var tvungen att komma på något bättre. Så man kom på ”dagens kylskåp” på 1950-talet. Men redan runt 1850 kom man på hur man kunde konstruera kylaggregat. I USA började man vid den här tiden också att sälja de första kylanläggningarna för hemmen. Dessa kylanläggningarna bestod av välisolerade trälådor med dubbla väggar. Mellan väggarna la man is som på så sätt kylde maten, i botten fanns en kran där man tappade bort smältvatten.

1879 byggdes det första kylskåpet för privat bruk av den tyske professorn Carl von Linde. Han hade erfarenheter från kylanläggningar i bryggerier som han använde sig av när han utvecklade ett kylskåp som man kunde ha i hemmen. Detta kylskåpet byggde på den sk. kompressorprincipen. 1923 utvecklade de svenska teknikerna Balzar von Platen och Carl Munter absorptionskylmetoden. Tillverkningen och försäljningen började 1925 och lade grunden till det svenska bolaget Electrolux.

Amerikanska General Electric tillverkade 1939 det första kylskåpet med två temperaturlägen, vilket gjorde det möjligt att förvara frysta varor i en egen avdelning.

Den första riktiga kylskåpstrenden infann sig i USA på 1950-talet. Det var precis efter 2:a världskriget och USA hade högkonjunktur *. Alla började skaffa sig bil och stora köpcenter byggdes. Stora köpcenter, mycket mat, lätt transport med bil: det behövdes stora kylskåp. Så det tillverkades stora, bulliga kylskåp så att alla amerikaner kunde ha mycket mat hemma......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar