torsdag 16 december 2010

Happy Holidays och Hurrikaner


Nu laddar vi för vår USA-Julafton! På lördag smäller det. Julmat, julklappar, Kalle Anka, julmys och allt enligt traditioner fast i Kalifornien. Förberedelserna är i full gång. Olivia och jag åkte idag till IKEA´s matavdelning för att haffa lax, grov senap och hovmästarsås. Och titta, vi hittade en ost som heter Morfar från Falbygdens. Hej hej Morfar, hälsar Olivia :-))

Något som är lite förvirrande här är att man INTE önskar varandra Merry Christmas utan mer Happy Holiday. Men det är ju faktiskt så att alla är inte kristna (protestanter) och firar jul såsom vi gör. USA, Californien och inte minst Palo Alto är väldigt mångkulturellt så istället önskar man varandra en God Helg. Och visst låter det mysigt; HAPPY HOLIDAYS.

Och när ska man fira julafton, egentligen? Julafton firas framför allt av katoliker och protestanter. I Danmark, Finland, Norge, Polen, Portugal och Sverige samt i vissa delar av Schweiz, Tyskland och Österrike har just julafton fått en särskild stor betydelse, genom att den betraktas som en speciell familjehögtid då närmast anhöriga och släkt träffas, äter julmat samt ger varandra julklappar. I de flesta länder, till exempel Irland, Italien, Storbritannien och USA, förläggs firandet med traditionell julmat och julklappar till den 25 december, så här får barnen vänta ännu en dag på Santa Claus...


Och visst är det lite förvirrande att citronerna och limen i trädgården blommar för fullt, när vi planerar för julen. Här ser ni våra fina frukter som nu är mogna och färdiga att användas. I augusti plockade vi första skörden, så det hinns med många blomningar varje år... Känns oerhört exotiskt att gå ut i trädgården och plocka en "egenproducerad" citron att pressa över fisken!

Och ändå fler förvirringar! Den första språkförvirringen har dykt upp. Philip kom hem och pratade om Hurrikaner.... Va, vad pratar du om, sa både Jörgen och jag. Men snart förstod vi ju att det var Hurricane, alltså orkaner. På Science-ämnet i skolan hade de pratat om; Hurricane Katrina.

Och det var ju inte så länge sedan orkanen Katrina lamslog landet.
Läs här om du vill färska upp minnet;
Orkanen Katrina var en oerhört kraftig tropisk cyklon som i slutet av augusti 2005 drabbade södra USA. Framför allt delstaterna Louisiana, Mississippi och Alabama men även Florida berördes. Katrina anses vara en av de kraftigaste tropiska cykloner som registrerats på västra halvklotet. Dagen efter att orkanen nådde den amerikanska kusten från Mexikanska golfen hade myndigheterna fortfarande dålig överblick över förödelsen, men det var redan då uppenbart att ovädret var en av de mest destruktiva orkaner som drabbat USA, till och med den allra värsta vad gäller materiella skador. Över 1 800 människor omkom. De materiella skadorna bedöms i efterhand ha uppgått till 81 miljarder dollar, ungefär 800 miljarder kronor med 2005 års växelkurs, mest av alla orkaner i världshistorien.
Man lär sig väldigt mycket av att ha en son som går i 5:e klass!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar