fredag 12 november 2010

Babymouse och Lussekatter


"På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest. Men fredag är ändå den dagen som känns bäst"! Jaaaa, fredagar är underbara dagar. Som vanligt klev vi iväg till skolan kl 8.10. Lektionerna startade som vanligt kl 8.25 och jag skulle som vanligt vara i bibblan som voluntär och låna ut böcker.

Men idag såg det helt annorlunda ut i Biblioteket - en verklig och livs levande författare var på plats! Jennifer Holm som skriver bla böcker om Babymouse, vilka är superpopulära bland småtjejer i USA! Jennifer berättade om hur hon "uppfann" karaktären Babymouse, hur hon skriver och henne lillebror ritar. Förmiddagen lockade barnen till många glada skratt, ritande och lärande! Olivia och jag köpte med 2 böcker hem så nu ska det läsas om Poppiga Rosa Möss :-))


Efter en kulig förmiddag på skolan blev den fullt fokus på BAK!
Alltså bullbak. Igår jagade vi runt halva Peninsula för att inhandla alla tillbehör. Kesella finns ej, så vi åkte till Milk Pale och köpte Quark, sen till Safeway för att köpa färsk jäst. Men det gick inte alls bra för färsk jäst har utgått ur deras sortiment. Sara blev räddare i nöden i levererade 3 paket. Pärlsockret är hitlevererat av "farfar" Dag och sirapen inköpt på IKEA. Saffranet kom med familjen Martin i förra veckan. Snacka om förberedelser....


Väl igång gick det galant. Har hört att det är svårt att baka här; pga av gasugn och att jästen lever ett annat liv! Men katterna blev precis lika goa som de där hemma!!! En härliga svensk fika med kall mjölk och varma nybakta bullar väntade barnen efter skolan idag! Yummy yummy.

Receptet på lyckade lussekatter a la Sweden, made in USA :-)) Enjoy!

Detta behövs:
200 g extrasaltat smör (tillsätt lite extra salt)
5 dl gammaldags mjölk (4 dl mjölk + 1 dl Heavy Whipping Cream)
2 kuvert saffran (med post från Sverige)
1 paket jäst (3 paket USA-jäst a 17 gram)
1 kryddmått salt
2 dl vit bakningssirap (1 dl ljus sirap + 1 dl strösocker)
2 hela ägg
15-17 dl vetemjöl
ca 1,5 dl russin om man vill
1 burk kesellar gourmet kvarg (Quark)
1 ägg till pensling

Smält smöret och värm smör, mjölk samt (vit bakning) sirap till fingervarmt. Finfördela saffranet genom att mala omkring det i en mortel tillsammans med lite vanligt socker och tillsätt detta till degspadet.
Smula ned jästen i degbunke. Häll över LITE av degspadet och rör ut jästen med detta. Häll över resten av degspadet. Häll i saltet. Tillsätt ca 6 dl av mjölet och rör ut det i degspadet tills det är helt slätt – INGA KLUMPAR - använd gaffel. Rör därefter ned hela innehållet i kesella-burken samt de 2 äggen. Rör tills helt fördelat & jämn smet.
Tillför successivt mjölet genom att lägga ut mjöl på bänk/bord.
Häll ut degspadet på mjölet. Se bild ovan. Arbeta inte för mycket, var försiktig så att du inte häller i för mycket mjöl – våga gå på fingerkänsla! Tänk på att mjölet sväller och absorberar mycket vätska under jäsningen. Vi vill inte få för torra bullar…
Använd stål-spade (bakverktyg som ser ut som en snöskrapa) och vänd ned mjölet (jobba ej i bunket – gör degen platt).
Låt degen jäsa övertäckt i sin bunke minst 1,5 h – snåla ej på tiden. Här tar det längre tid än i Sverige för att få fart på jäsningen

Värm ugnen till ca 250 grader. Pensla noga med lätt uppvispat ägg. Om du garnera med russin tryck i dem väl – annars bränns de. Grädda ganska högt upp i ugnen i ca 8 min. Låt bullarna svalna väl täckta av bakduk.

1 kommentar:

  1. Jag använder fortfarande det receptet som jag fick av dig för många år sedan. Det är bäst! Du ligger lite före med bakningen, men inspirerad blev man:)
    Bullekram på dig!
    Tine

    SvaraRadera