tisdag 28 juni 2011

Santa Cruz - en riktig västkustpärla!

Att ta en dag på beachen tänker man är vardag här i Californien. Men inte för oss som bor i Palo Alto! Det tar runt 50 minuter att köra över kullen innan man ser stora härliga havet - Stilla Havet - och det är lätt värt bilresan. Stränderna är vackra, sanden kritvit och inte allt för mycket folk.

Vi har varit här tidigare och gillar skarpt stranden som heter Santa Cruz Boardwalk och ligger precis framför den gamla anrika nöjesparken som känns så extremt amerikansk, sliten, gammal och lite Gröna Lund över den.

Att bara hänga på stranden
, kasta lite boll, leka Baywatch och chilla vid Lifeguards-tornet, ha picknick, dricka en kaffe i solen kan ju aldrig bli fel. Santa Cruz är alltid lite kyligare än väntat då havet bara håller ca 13-14 grader C och kyler ordentligt - vi lever i små microklimat här. Ändå badade barnen flera gånger.
 
Sen blev det så klart en sväng i nöjesparken och Sebbe & Fille hann med att åka några Roller Coasters. Vi andra spelade på spelen och vann nallebjörnar till Olivia :-)
Sen blev det en skön promenad ut på piren. Denna dag fick vi chansen att spana i Sealions på nära håll. Här ligger de på en flytbrygga och sover middag. Ett av sjölejonen var nog kass i magen, för han kastade upp mitt framför barnen och det vara nära att kidsen fick en spya på sig :-) 
En intensiv dag avslutades med härlig grillmiddag hemma på Tennyson Ave. Så underbart skönt att kunna sitta ute på kvällarna, och alltid veta att man kan grilla utomhus utan att behöva kolla in vädret. Det är verkligen något som jag trivs med och gör hela livet så mycket enklare....
Santa Cruz är faktiskt den stad här i CA som surfarna intog först och har gamla anor långt tillbaka. Det var redan 1769 den spanska upptäcktsresanden Don Gaspar de Portola upptäckte landområde som numera är känt som staden Santa Cruz. Han kallade de böljande kullarna ovanför floden för Santa Cruz, vilket innebär heliga kors.

Fakta om sjölejon:
Kaliforniens Sea Lions (Zalophus californianus) är ett kustnära sjölejon i västra Nordamerika. Deras antal är riklig (runt 188 000 amerikanska arter), och sjölejonen fortsätter att expandera ca 5% årligen. De är ganska intelligent, kan anpassa sig till konstgjorda miljöer, och även vuxna manliga sjölejon kan lätt utbildas. På grund av detta, är Kaliforniens sjölejon vanligt förekommande i offentliga uppvisningar i djurparker och marina parker, som används för underhållning på cirkusar. De har även utbildats av den amerikanska flottan för vissa militära operationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar