lördag 25 juni 2011

Alcatraz - "The Rock"


Äntligen har det blivit dags att besöka den historiska, lite mystiska och spännande ön Alcatraz.
Turen hit har varit bokad sedan flera  månader tillbaka för det är inte helt lätt att få plats på färjan som tar alla turisterna ut till Alcatraz Island.
 
En vacker och härlig båttur på ca 15 min tar oss från Pier 33 ut till "The Rock". Dagen är varm och strålande sol lyser på oss, vilket inte är solklart här i San Francisco. Men dimman är inte långt borta, här ser vi The Golden Gate Bridge täckt av dimma. Vackert! Man kan nästa tro att vi lånat bilder från proffsfotograf, men alla foton är våra privata och tagna med lite digitalkamera....
Vi möts i land av proffsig personal som berättar fakta om ön och visar vart vi ska ta vägen. En auditour har vi bokat in oss på och alla i familjen är lika spända och nyfikna. Vi promenerar upp till själva fängelset, Cellhouse. 
 
Här blir vi utrustade med hörlurar och en oerhört spännande och dramatisk tur tar oss runt bland cellerna och berättar sanna historier om livet i fängelset. Bla är det gamla röster från fångar som är inspelade, man för höra hur det låter under en dag, pistolskott, fångar som pratar med varandra osv. Grymt bra! 1 timme gick vi runt och barnen höll totalt fokus för det var verkligen superspännande. Turen visade var Al Capone suttit, hur mörka isoleringscellerna var, hur matsalen såg ut, vilket förövrigt var det farligaste stället på hela fängelset då här fanns kockarnas knivar...
Fakta om Alcatraz:

Hur många fängelsekunder hade Alcatraz?
Det högsta antalet någonsin var 302 och det lägsta numret 222. Det genomsnittliga antalet intagna under de 29 år som Alctraz var i tjänst, var cirka 260. Totalt satt här 1545 män genom åren då fängelset var i bruk.
Hur många lyckades flydde?
Totalt 36 fångar var inblandade i olika försök. Sju fångar sköts och dödades när de försökte fly. Två drunknade och 5 fångar har redovisats förmodade drunknade. Den mest kända flykten är; Frank Morris och Anglin Brothers. Alla tre var framgångsrika i simning på Alcatraz. Kropparna har inte hittats men alla tre tros ha drunknat i det kalla vattnet..... (om inte kylan tog livet av de tre herrarna kan de också ha blivit uppätna av vithajar som simmar i vattnet utanför SF)
Här hämtade fångarna ut sina kläder, rakhyvlar
och annat när det anlände till Alcatraz.
Hur stor var den genomsnittliga cell?
Varje cell i B & C kvarteret (huvudbyggnaden) var 1,70 meter bred & 3 meter lång. Celler på Alcatraz hade ett handfat med kallt rinnande vatten, smala britsar att sova på och en toalett. De flesta män skulle kunna förlänga sina armar och röra varje vägg i sin cell. I D-Block, var fångar instängda i sina celler 24-timmar per dygn, med undantag för ett besök per vecka till rekreationsgården, och dessa besök var ensamma.
Här fick alla fångarna börja sin vistelse på Alctraz!
En iskall dusch.
Hur många celler fanns det?
Det fanns totalt 336 celler i B & C Block. Ursprungligen var det 348 st men 12 togs bort när trapphus installerades i slutet av varje cellblock.


Här är cellen som fångarna grävde sig ur med sked...
Vad ogillade internerna mest med Alcatraz?
Det gemensamma temat som de flesta fångar talade om var regeln om tystnad, som avbröts i slutet av 1930-talet. I de tidigare åren av Alcatraz var de intagna inte tillåtna att prata med varandra utom under måltiderna och perioder rekreation. Vissa intagna tömde ofta ut vattnet ur sina toaletter och skapade en primitiv kommunikationssystem via avlopp rör. Fångar uppger också att ön var alltid kall. De flesta är överens om att celler på sina högre nivåer med fönster åsikter var mer populära.
Här står vi vid The Lighthouse och har hela San Francisco hamn bakom oss
Hur många människor dog på  Alcatraz?
Åtta personer mördades av fångarna på Alcatraz. Fem män begick självmord och femton dog av naturliga sjukdomar. Ön skröt också ett eget bårhuset (som vi tittade in i) men inga obduktioner utfördes där. Alla avlidna interner fördes tillbaka till fastlandet och ut till San Francisco County Coroner. 
Alcatraz Island är en ö belägen i San Francisco Bay, 1,5 miles (2,4 km) till havs från San Francisco stadskärna. Ön kallas "The Rock" och fungerade som en fyr, en militär befästning, ett militärt fängelse fram till 1963. Senare, 1972, blev Alcatraz ett nationellt rekreationsområde.

I dag är ön en historisk plats som drivs av National Park Service som en del av Golden Gate National Recreation Area och är öppet för visningar. Besökare kan nå ön med färja från Pier 33, nära Fishermans Wharf i San Francisco & Alcatraz har varit med i många filmer, tv, serier, böcker, serier och spel.
Wow, det här var verkligen en härlig dag som övergick till en god lunch på Bubba Gump och strosande på Pier 39 bland alla turisterna!
 
 

Min bror och jag, med våra härliga familjer!

1 kommentar:

  1. Wow!!, ett måste att besöka!! Kul att ha brorsan m familj över! Olivia verkar gilla sin tjej-kusin;). Ser fram emot att träffa dig i sommar!! Och du, om du har två sådana där rosarutiga skjortor får du gärna packa ner en t Sverige...;);) Kraaam

    SvaraRadera