måndag 13 september 2010

Pumpor och spöken redan


Vad ska du vara utklädd till på Hallowen? Diskussionen är redan i full gång här hemma och på skolan. Hur man ska se ut och vad man ska föreställa... Pommes Frites, ketchup eller senap? Eller varför inte stekt ägg & bacon... Här finns alla modeller. Nu poppar det upp butiker på Hallowen-temat och säljer ALLT! Idag besökte vi en på University Avenue och skrattade gott åt alla underbara kläder och masker... Ovan är Philip i masken med nålar och Olivia är iklädd de stirrande ögonen. Mina små monster:-) Det dyker även upp pumpor överallt. Vad ska man göra med alla dessa orange frukter. Eller är det kanske en grönsak?

Nu har jag läst på:

Pumpan är släkt med melon och gurka och kommer ursprungligen från Sydamerika, där den odlades av indianerna långt innan européerna kom dit. Redan 8.500 år fKr. lär pumpan ha används till mat, prydnad och nytta, såsom kärl och musikinstrument (kalebass). Pumpan kom till Europa på 1500-talet och är idag populär framförallt i England och i så förstås i USA. Förutom de jättestora Halloween-pumporna som väntar på att bli skurna till roliga figurer, finns det små söta prydnadspumpor som är bra till bordsdekoration och sen allt däremellan i storlek och utseende. De ätliga pumporna är överraskande många. Här har man laga mat på pumpor så det står härliga till; Baked Pumpkin, Baked Stuffed Pumpkin, Chocolate Pumpkin Muffins, Chocolate Pumpkin Pudding, Glazed Pumpkin Cookies, Honey Pumpkin Pie, Pumpkin Cake, Pumpkin Cheesecake, Pumpkin Chili, Pumpkin Curry, Pumpkin Fudge, Pumpkin Gingerbread, Pumpkin Pancakes, Pumpkin Soup, Pumpkin Waffles osv..........................

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska migranter kom under 1840-talets svält- och nödår, kom den till Sverige 1995, men har inte fått större grepp i Europa. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar