söndag 12 september 2010

Extra allt....

En helg med mys, lugn och ro & avkoppling! Fredagen var laddad med nyinköpt sushi och nykommen videofilm från Netflix, men istället blev det MAGSJUKA! Olivia satte igång kl 19.00. Och det var inte vlken magsjuka som helst - den hade liksom extra av allt...! Vi hann fundera på salmonella, matförgiftning och campylobacter, för jösses vad hon kastade upp & febrade! Men idag är det en mycket piggare tjej - här återhämtning i solstol i skuggan.


Efter helgens pärs känner vi oss väldigt pålästa!
Salmonella sprids genom livsmedel. Feber, magont och diarré är de vanligaste symtomen. Du kan fortfarande vara smittbärare i flera veckor efter att du tillfrisknat. Var noga med att tvätta händerna, speciellt efter toalettbesök. Om du efter utlandsresa får frossa, feber och diarré kontakta vårdcentral eller infektionsklinik. Salmonella finns i över 2 000 olika varianter. Sjukdomen förekommer över hela världen. Salmonellabakterier finns hos olika djurarter som nötkreatur, gris, hönsfåglar, vilda fåglar, ormar och sköldpaddor. Djuren har oftast inga sjukdomssymtom. Bakterien Salmonella typhi finns bara hos människor.

Campylobacter
är en vanlig bakterie över hela världen, och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är sålunda en zoonos, d.v.s. en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Omkring 7 000 fall rapporteras per år i Sverige, med en kraftig ökning under juni, juli och augusti. Av dessa är ca 35 procent smittade inom landet, övriga är utlandsresenärer som smittats t.ex. under semester i Europa och Sydostasien.



För att förgylla söndagen lite bestämde vi oss för fika! Jag hade köpt en märklig förpackning på mataffären; Kanelbullar på burk! Bara att dra av pappret så pös förpackningen upp och in i ugnen och ut kom 5 kanelbullar med glasyr på en kvart.... Det här är USA :-))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar