torsdag 30 september 2010

Färgrik lyx varje dag!


Färska jorgubbar, nyskördad vattenmelon, vindruvor, hallon, avocado, sparris och mango äter vi varje dag. Tänk att det är odlat och plockat av farmare precis nästgårds och vi får äta detta varje dag. Våra kroppar boostas av c-vitaminer i mängder. Det måste ju göra att vi klarar oss från infektioner hela vintern? Se bara vilka fina grönsaksdiskar och frukthögar man möts av vid varje mat-shopping. En njutning både för ögat och gommen.


Och några höstdepressioner finns inte så långt ögat kan skåda.... Ändå pratar man här om S.A.D dvs Seasonal Affective Disorder (SAD), also known as winter depression or winter blues. Hur är det möjligt att folk i soliga Californien kan råka ut för något sådant? Min teori är istället att allt socker som kropparna bombaderas med här kan leda till deppighet! Solen, ljuset, värmen och miljön här är ju helt fantastiskt. Californikarnerna skulle testa att uppleva en svensk vinter när det regnar på tvären, blåser storm och slaskar halt. Då finns det kanske orsak att drabbas av en down-period i humöret :-))

Men lite socker behöver vi i högsommarvärmen. Så idag har vi bakat Magic Bars - mycket mer sött och amerikanskt blir det inte.... Mumsfillibabba!

tisdag 28 september 2010

Svenskarna favoritämne: Vädret!


Visst gillar vi att prata väder. Här känns det ganska onödigt att prata om just vädret, för det blir verkligen soligt varje dag. Vi landade i Californien den 14 juni och sedan den dagen har vi inte sett en enda droppe regn. Vissa dagar kan det vara mulet på morgonkvisten, men till lunch har det ALLTID klarnat upp! Normalt blir det 3 klädbyten på en dag för det är verkligen stora temperaturkskillnader :-)) (Bilden ovan är tagen kl 06,52 på den knallblåahimlen från vår balkongdörr.)

Morgon! Vi stiger upp strax före 07.00 och då är luften klar och frisk. Temperaturen ligger mellan 10-13 grader. Så när vi traskar till skolan är det lite ruggigt och extra tröja åker på. Jeanas eller långa byxor har barnen inte haft en enda gång hittills. Vi ser många barn med fingervantar på när de cyklar. Igår köpte jag faktiskt vantar till kidsen - för nu har is-rinken öppnat....

Middag! Vid lunch-tid skiner solen för fullt och värmen kommer glidande. Att sitta i solen och käka lunch funkar för det mesta, men sista veckan har även jag fått inta skuggan. Och det hör inte till vanligheterna hehe! Nu är det shorts och linne som gäller. Fram mot 15-snåret känns det som varmast så när barnen kommer hem vill de ofta sitta inne och käka lite mellis.

Kväll! Här blir faktiskt kvällarna väldigt friska och temperaturen faller ganska snabbt. Runt 19-snåret får man sätta på sig kofta eller snurra en filt om axlarna. Middagsmaten äts ibland ute, ibland inne. Men när man är borta på middag är man alltid ute och det blir faktiskt riktigt kallt. Men som sagt - nu är det högtryck. September är en av de varmaste och finaste månaderna!

lördag 25 september 2010

8 Börje och riktigt varmt!


Lördag morgon men ändå uppe strax efter 7... Fotboll hela helgen och Philip hade samling kl 8.30. Då passade Olivia och jag på att bygga ihop våra nya matsalsstolar! 8 st av modell Börje. Japp, IKEA ligger runt hörnet i Palo Alto och det är faktiskt det bästa stället att handla möbler på här om man inte vill ha STORA, AMERIKANSKA KLOSSAR i sitt hem! Den nordiska stilen är man ju mera van vid. Vid IKEA-besöket inhandlas även lite förnödenheter såsom grov senap, lakrikts och kanelbullar! Nu kan vi lätt sitta 12-14 pers på middag i vårt vardagsrum och det känns härligt!

3 fotbollsmatcher + 1 fotografering hanns med innan grillen tog fart! Olivia kickade in sitt första mål och Philip plockade hem 2 segrar i Tall Trees Tournament! Fortsättning följer imorgon!


Kvällen avrundades alltså utomhus. Värsta högtrycket har glidit in över San Francisco och natten är ljummen. Vi satt ute med grillade revben, levande ljus och datorn och tittade på Superstars på TV3Play. So nice!

tisdag 21 september 2010

Tvättbjörn och massa köttfärs


När jag drog bort gardinerna på morgonkvisten såg jag ett lurvigt djur på vår gräsmatta! Jag ropade på barnen och hämtade kameran. Gissa vad? Jo, en tvättbjörn eller raccoon som man säger här. Den grävde och drog i gräsmattan. Jag öppnade balkongdörren men den var inte sugen på att lämna vår trädgård.... Hmm! Men efter att jag hojtade och skramlade i balkongräcket lommade den sakta ut från vår tomt! Lite läskigt, lite gulligt men visst ska vi se upp för dessa "sötnosar"!

Fakta om raccoonen:
Tvättbjörnarna är odygdiga djur, ökända som trädgårdsplundrare, soptunnebanditer och rymningskonstnärer. Till utseendet kan man ej förväxla dem med något annat djur: Ett rävlikt ansikte med en svart mask över ögonen, en kraftig kattliknande kroppsbyggnad och en randig svans. Tvättbjörnen är allätare och en enorm frossare och läckergom. Det engelska namnet ´raccoon´ kommer ursprungligen från ett nordamerikansk indianuttryck aroughcan eller aracun. Fritt översatt betyder det ´han som gnuggar sina händer.
Storlek: Kroppens längd 55 cm, svansens längd 25 cm.

Vikt: 5-8 kg (ibland tom. 15 kg). Honan ca. 25% mindre än hanen.
Livslängd: Över 12 år i fångenskap. Okänd i naturen

Utbreddning: Södra Canada, USA och Mellersta Amerika.


Efter denna annorlunda start på dagen var det dags för ett engelskapass med tutorn Eve och sen ett matlagninspass i köket! Typ 200 köttbullar, 1 megastor lasagne och massa taco-köttfärs. Lever på hoppet att kock-passen i köket ska minska och mer god mat ska serveras i barnens lunch-boxar! Leve hemma-lagad mat och svensk husman :-))

söndag 19 september 2010

Helg med vin-fokus!


Veckorna är intensiva. Så också helgerna! Fredagen avrundades med ett litet "unna-oss-inköp"! En iPad. Har laddat ned diverse roliga och nyttiga app-ar och surfar runt massor. Vilken grej! Vilken hit! Alla 4 i familjen är helt frälsta!


Lördagsmorgonen var fullspäckad med fotbollsmatcher. Philip var först ut och hans lag vann med 5-2 mot Menlo Park. Philip spelade riktigt bra och laget gjorde en härlig match med fint passningsspel och snygga mål! Sen hade Olivia premiär på fotbolls-fronten. Nydressad i fotbolls-stass kämpade tjejerna glatt och friskt! Fruktpaus, vattenbreak och mycket lek med "snacks" efteråt. Det viktigaste i hennes ålder är exercise och springa fick de göra! Tyvärr förlust i första matchen - men vad gör det när man har kul!

Eftermiddagens tur blev till Livermore och en titt på en nice Porsche Carrera S cab. Funderar just på om detta ska bli vår andrabil. You never know.... Deala & Wheela :-)

Appropå bilar så fortsätter strulet! Vår inköpta Audi Q7 beställdes i maj ifrån Sverige. Skulle anlända i början av september till Palo Alto. MEN i fredags fick vi veta att den ännu inte blivit skippad från Europa. Men hallå!!! Så nu har vi hämtat ut ett gäng nya hyrbilar. Buicken är inte så dum :-) Barnen älskar att testa alla nya bilar... mest Olivia!

Söndag blev en underbar heldag med familjerna Oscarsson´s & Rehncrona! Uppstart med picknick på vingården The Mountain Winery. Underbart. Så här säger grundaren om sitt vin:
“I drink my own wine because it’s good! It’s good because it comes from these grapes, from this soil and because I know what I’m doing!” - 1917, Paul Masson Founder

Egen medhavd lunch med lokalt producerat vin. Inte så tokigt alls! Sen blev det kaffe och tårta i Saratoga och firande av Stefan som idag blev ett år äldre :-)) Cheers.

onsdag 15 september 2010

Celebration!


Det finns många själ till att jag faktiskt trivs så bra i Palo Alto! Vårt fina hus. Det soliga vädret. Det stora språket. De glada människorna. Lättheten till att träna utomhus. Men 2 tjejer gör livet här väldigt positivt, enkelt och roligt! Sara & Sanna - ni är verkligen toppen!

Sara har varit vår räddande ängel från första dagen
(till höger på bilden). Du stod med bananbröd på trappan och tog emot oss den allra första kvällen i Palo Alto. Sen har du hållit oss i handen och haft ett finger med i mycket. Hjälpt mig med allt från Soccer till Lemon Tart. Du guidar oss när det gäller Pot Luck och Fall Fest samt vart man vänder sig med sjuka barn.... Du är ett guldkorn!

Sanna sa det bara "klick" med (till vänster)!
Du anlände till Palo Alto, via Kina, för bara några veckor sedan men är redan en härlig fläkt som gillar latte lika mycket som jag! Och kläder. Och vin! Vi kommer få mycket kul ihop. Och till dig vänder jag mig också när jag har sjuka barn.... Du är ett guldkorn!

Men mina största guldklimpar är ju Philip & Olivia. Så klart! Idag har vi firat. 3 månader exakt i USA idag! Tiden går strålande fort och det ser jag som ett tecken på att vi har det väldigt bra. Idag firade vi med lååång sköööön middag på Thaiphoon, (The Best Thai Restaurant by Reader's of The Palo Alto Weekly) Yummy Yummy! Tyvärr fick inte Jörgen vara med och skåla då han befinner sig i Washinton D.C. Riktigt skönt att slippa laga mat.... Men väl hemma blev det ju ändå en vända vid spisen och fix med barnens lunch tills i imorgon. Undrar just om man kan hitta en bamba-tant på Craigs list....

Kvällen avslutade vi med att Netflixa. Vi har aldrig sett så många filmer som här - men det är ett härligt sätt att lära sig språket på. Ikväll hette filmen DUMA. Helt underbar film som barnen och jag verkligen blev tagna av. Se den, kan varmt rekommendera - som kontrast till all Sci-Fi & Fantasy.

tisdag 14 september 2010

Hjärnkontoret växer!


Jag har hört att hjärnan är en muskel och ju mer den tränas ju större blir den... Låter prima! För idag har verkligen hjärnan gått på högsta varv hela dagen. Imorgon kommer jag ha träningsvärk. I skallen!

Idag har jag blivit drillad av min tutor. Japp! Nu har jag en privatlärare, Eve, som ska lära mig ALLT inom engelska språket. Jag gillar ju att skriva. Jag gillar även att läsa. Och jag gillar att stava rätt. Men mest gillar jag nog att snacka! Grammatik gillar jag INTE... Vem 17 bryr sig om; adjective, subject, preposition, verb, noun, pronoun, adverb, interjection, clause, conjunction, antecedent and object? Men det har jag jobbat flitigt med idag. Och fortsättning följer varje tisdag och torsdag framöver.

Även barnen pluggar så de blir röda i ögonen.
Idag har Philip gjort Social Studies om hur landet Amerika upptäcktes och vilka som var först här. Jättekul att läsa. Samt Math om; factor rainbows, squares and squares roots. Jag tycker det är otroligt hög nivå jämfört med 5;e klassare i Sverige!

Lilla Olivia har också läxor varje dag. Idag har vi lärt oss om ett nytt matte-verktyg som man använder sig av. Fact Triangles - addition and subtraction facts. Det handlar om enheter - number story, unit box, number model, fact power, double fact and turn-around facts. Hon är 7 år och jobbar med dessa grejer. Inte helt lätt att förstå allt. Hajja att varje varje dag känns som ett långt läx-maraton för oss. Jag kommer att komma hem till Sverige med fantastiskt duktiga barn:-)

Kunde inte låta bli att kolla hur det är med minnet. Kan man göra något för att minnas bättre? Fokus på
hippocampus och långtidsminne....

Minnesfunktioner i hjärnan
Det är tack vare alla nervcellers kopplingar som hjärnan kan lagra och plocka fram information, med andra ord minnen. Forskarna tror att minnet är utspritt över hela hjärnan och att olika minnen skapas genom nervcellernas kopplingar, synapserna, förändras genom en process som benämns minneskonsolidering och som huvudsakligen sker i mellanhjärnan (diencephalon). En viss konsensus råder dock kring den generella fysiska placeringen av minnen i hjärnan, så kallade engrammer: Arbetsminne, spatialt minne - hippocampus.
Deklarativt minne - temporalloben.

Proceduralt minne - cerebellum och striatum.
Konsolidering - diencephalon.
Emotionellt minne - amygdala.
Människor har flera olika sorters minnen. Vi har ett korttidsminne där vi lagrar sånt som vi för tillfället tänker på. Sedan har vi ett långtidsminne som lagrar personliga händelser, exempelvis vem man gick på bio med för en tid sedan. Även vårt språk och andra saker vi lärt oss lagras här.

måndag 13 september 2010

Pumpor och spöken redan


Vad ska du vara utklädd till på Hallowen? Diskussionen är redan i full gång här hemma och på skolan. Hur man ska se ut och vad man ska föreställa... Pommes Frites, ketchup eller senap? Eller varför inte stekt ägg & bacon... Här finns alla modeller. Nu poppar det upp butiker på Hallowen-temat och säljer ALLT! Idag besökte vi en på University Avenue och skrattade gott åt alla underbara kläder och masker... Ovan är Philip i masken med nålar och Olivia är iklädd de stirrande ögonen. Mina små monster:-) Det dyker även upp pumpor överallt. Vad ska man göra med alla dessa orange frukter. Eller är det kanske en grönsak?

Nu har jag läst på:

Pumpan är släkt med melon och gurka och kommer ursprungligen från Sydamerika, där den odlades av indianerna långt innan européerna kom dit. Redan 8.500 år fKr. lär pumpan ha används till mat, prydnad och nytta, såsom kärl och musikinstrument (kalebass). Pumpan kom till Europa på 1500-talet och är idag populär framförallt i England och i så förstås i USA. Förutom de jättestora Halloween-pumporna som väntar på att bli skurna till roliga figurer, finns det små söta prydnadspumpor som är bra till bordsdekoration och sen allt däremellan i storlek och utseende. De ätliga pumporna är överraskande många. Här har man laga mat på pumpor så det står härliga till; Baked Pumpkin, Baked Stuffed Pumpkin, Chocolate Pumpkin Muffins, Chocolate Pumpkin Pudding, Glazed Pumpkin Cookies, Honey Pumpkin Pie, Pumpkin Cake, Pumpkin Cheesecake, Pumpkin Chili, Pumpkin Curry, Pumpkin Fudge, Pumpkin Gingerbread, Pumpkin Pancakes, Pumpkin Soup, Pumpkin Waffles osv..........................

Halloween är en högtid som firas den 31 oktober. Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland. Via USA, dit många irländska migranter kom under 1840-talets svält- och nödår, kom den till Sverige 1995, men har inte fått större grepp i Europa. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer och gå runt bland grannar för att be om bus eller godis - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.

söndag 12 september 2010

Extra allt....

En helg med mys, lugn och ro & avkoppling! Fredagen var laddad med nyinköpt sushi och nykommen videofilm från Netflix, men istället blev det MAGSJUKA! Olivia satte igång kl 19.00. Och det var inte vlken magsjuka som helst - den hade liksom extra av allt...! Vi hann fundera på salmonella, matförgiftning och campylobacter, för jösses vad hon kastade upp & febrade! Men idag är det en mycket piggare tjej - här återhämtning i solstol i skuggan.


Efter helgens pärs känner vi oss väldigt pålästa!
Salmonella sprids genom livsmedel. Feber, magont och diarré är de vanligaste symtomen. Du kan fortfarande vara smittbärare i flera veckor efter att du tillfrisknat. Var noga med att tvätta händerna, speciellt efter toalettbesök. Om du efter utlandsresa får frossa, feber och diarré kontakta vårdcentral eller infektionsklinik. Salmonella finns i över 2 000 olika varianter. Sjukdomen förekommer över hela världen. Salmonellabakterier finns hos olika djurarter som nötkreatur, gris, hönsfåglar, vilda fåglar, ormar och sköldpaddor. Djuren har oftast inga sjukdomssymtom. Bakterien Salmonella typhi finns bara hos människor.

Campylobacter
är en vanlig bakterie över hela världen, och den finns hos både djur och människor. Campylobacterinfektion är sålunda en zoonos, d.v.s. en sjukdom som kan överföras mellan djur och människor. Omkring 7 000 fall rapporteras per år i Sverige, med en kraftig ökning under juni, juli och augusti. Av dessa är ca 35 procent smittade inom landet, övriga är utlandsresenärer som smittats t.ex. under semester i Europa och Sydostasien.



För att förgylla söndagen lite bestämde vi oss för fika! Jag hade köpt en märklig förpackning på mataffären; Kanelbullar på burk! Bara att dra av pappret så pös förpackningen upp och in i ugnen och ut kom 5 kanelbullar med glasyr på en kvart.... Det här är USA :-))

onsdag 8 september 2010

Back-to-School Night

Back to School Night! Låter som om det är dags för Skoldans. Men i själva verket är det föräldrarmötes-kväll och inga barn tillåtna på skolan. Kvällen började i aulan där skolans Principal, Mary Bussmann inledde med att berätta om skolans värderingar och hur de tar hand om eleverna.

THE WALTER HAYS WAY: Educating the Whole Child
"We believe that children who have strong social and emotional skills are better prepared to handle the challenges of academics, are more resilient, and are more
likely to become the leaders of tomorrow. "


OUR CORE VALU
ES
"We, the students, staff and families of the Walter Hays community, strive to live these values every day. We recognize that with consistent effort and practice, along with our best intentions, we support a safe and
positive environment for all to learn and grow."

Respect, Cooperate, Empathy, Responsible, Inclusive, Integrity,
Initiate, Persevere, Resilient är skolans värdeord!


Sen gick vi till klassrummen och tittade på barnens arbeten. Jag var hos Philip och såg hans Family Crest. Men bäst var det fina meddelandet som han skrivit till mamsen...... Jag älskar dig med, Fille!

Denna dag har vi även hunnit med att göra våra röster hörda - genom poströstning i det Svenska valet! Anar att min röst inte påverkar så mycket i det stora hela, men helt klart ska man ta sitt ansvar och säga sin åsikt :-))

måndag 6 september 2010

Labor Day

Idag har vi firat vår första Labor Day någonsin! Vilket innebar ledig måndag med bad, sol och härlig BBQ!

Labor Day, infaller den första måndagen i september och är en skapelse av arbetarrörelsen och tillägnad de sociala och ekonomiska resultaten av amerikanska arbetare. Det utgör en årlig nationell hyllning till de bidrag som arbetstagare har gjort till styrka, välstånd och välfärd i USA. Den första Labor Day i USA firades den 5 september 1882 i New York City och blev sedan en federal helgdag 1894. Så nu vet du det....

Vi vaknade som vanligt upp med sol utanför fönstret och termometern visade HOT! Vi börjar bli bortskämda nu med värmen då det bara blir bättre & bättre, idag runt 35 grader på eftermiddagen :-)) Vi tog en "swim-runda" i Rincornada poolen och svalkade oss innan eftermiddags BBQ hos familjen Mullin. Vi har lärt känna föräldrarna Carol och Jim via Philips fotboll, då deras son Benner spelar i samma lag. Med på middagen var även familjen Vort som också har son i Philips fotbollslag samt son i Olivias klass. En underbart trevlig kväll med grymt gott kött från Schaub's‎ som kallas Fred´s steak. Det var något av det godaste jag ätit, trots att det först såg ut som 2 kolbitar som kom fram i köket. Gudagott! Ingen vet vad Fred har i marinade..... Till dessert blev det Apple Stick´s. Yummi yummi!

Fredag, lördag, söndag....

Härligt med helg! Nu kändes det riktigt skönt att vara framme vid lite ledighet. Fredag är bästa dagen på veckan - tycker hela familjen Ericsson. Glada i hågen traskade barnen iväg på morgon och hade roliga ämnen på schemat! Philip med sin fiol och Olivia med ett leende!

Och jag hade min första dag i skolan - som Bibliotekarie! Japp, något ska varje förälder göra på skolan och bland böckerna kanske jag kan tillföra något som ny i amerikanska skolvärlden. Mitt uppdrag är att närvara 1h/v och sköta in/utlåning samt sortera böcker i hyllor och hjälpa barn att hitta sina favvo-böcker. Jättekul att vara med. Gail är tanten som är kung i bibblan. Hon är toppenskön och läser härliga sagor för barnen och guidar dem bland history, fiction och annat.

Efter morgonen på Bibblan var det dags för fredagslyx. Att fixa fötterna och tårna! Riktigt riktigt skönt och se så fina tånaglarna blev :-)) Alla gör det här! Det gäller ju att vara snygg när man går i flipflop dagligen. På fredagseftermiddagarna har Olivia sin fotbollsträning och hon börjar bli en attans cool fotbollstjej!

Lördagen blev en klipp-dag! Jörgen provade lokal frisör i Palo Alto och det blev hur fint som helst! Sen middag hos familjen McIntoch. Bill & Becky fixade fantastiska ribbs och vi hade med hemmagjord chokladkaka. Men på kalas var även Mary & Mark Larson. Härligt att lära känna nya människor varje dag!

Söndagen blev en sovmorgon för barnen och Jörgen och jag tog oss upp till Dishen och en powerwalkade. Bästa starten på dagen! Lunch intogs på gräsmattan framför Stanfords huvudentre. Jag älskar denna plats. Freesbee, fotbollar, kaffe, inköpt burgare och goda böcker....hm härligt!

Sen middag med en ny svenska familj; Oscarson´s. På Walter Hays skola finns nu 5 st svenska familjer varav 4 jobbar på Sony Ericsson. Vi känner oss nu ganska hemma i Sony Ericsson-maffian då de på skolan trodde vi hörde dit då vi heter Ericsson i efternamn..... :-)) En låång härlig middag och bubblade ända fram till 23.30 och det hör inte till vanligheterna här. Amerikanska middagar slutar alltid kl 22.00!

Nu ska vi ladda för Labor Day och ytterligare middag ikväll. BBQ med familjerna Mullin och Vort. Livet e´en fest!