söndag 27 februari 2011

Söndag i San Francisco


Att åka in till San Francisco utan massa ärenden och ge sig tid att "bara" strosa runt är verkligen underbart. Vi börjar bli mer och mer bekanta med staden och det är verkligen en skön atmosfär downtown. 

Idag höll vi oss runt Union Square och Chinatown. Vädret var strålande, men vinterjackan var på då man aldrig vet hur vädret i city! Men idag var det riktigt skönt! Barnen är helt sålda på Chinatown. Det är verkligen som att glida in i en annan världen när man går igenom Dragon Gate. I Chinatown blev det också lunch då vi alla gillar "kinamat".
Sen blev det titt i butiker och marknader och jakt på en kinesisk tekanna i järn - men den vi önskade fanns inte. Istället blev det stenar med familjen JYPO`s värdeord. Alla valde vi en;
Olivia - Love
Philip - Destiny
Jörgen - Dream
jag Yvonne - Happiness

Tänker vi på dessa 4 ord varje dag, kommer vi leva lyckliga & länge :-)

Sen hann vi med en hög fika på Starbacks, alltså på 6:e våningen inne på Macy´s varuhus. En underbar utsikt fick vi till kaffet! Det här är verkligen en härlig storstad med en salig blandning av människor, kulturer, klimat och atmosfärer.

Så här glada var barnen i bilen på hemvägen!
Fakta om San Francisco
Staden ligger på änden av en halvö mellan Stilla havet och San Franciscobukten. San Francisco är den näst mest tätbefolkade staden i USA. I storstadsområdet bor ca 3,1 miljoner människor. Namnet kommer från en spansk mission från 1776 som var uppkallad efter Franciskus av Assisi. I och med guldrushen 1848 började staden växa snabbt. Den stora jordbävningen 1906 och de mäktiga bränder som jordbävningen utlöste ödelade stora delar av staden, som dock snabbt återuppbyggdes.
San Francisco är berömt för den ofta väldigt kalla sommardimman, de branta kullarna, stilblandningen av viktoriansk och modern arkitektur samt det vackra läget, med stora stränder, som möter haven runt om staden. Berömda attraktioner i staden är Golden Gate-bron, Alcatraz, kabelspårvagnarna, Transamerica-pyramiden, Coit Tower och Chinatown.
Staden som har en yta av 600 km² har en folkmängd om cirka 752 000 invånare. Tillsammans med bl.a. Oakland och San Jose bor ca 3,6 miljoner invånare i storstadsområdet.
San Francisco har ett medelhavsklimat med milda till något varma, torra somrar och svala, nederbördsrika vintrar. Temperaturskillnaderna mellan årstiderna är ganska små. Sommartemperaturerna dagtid är omkring 22 °C och motvarande 11–13° under natten, dock kan temperaturerna ibland stiga till över 30 °C
Och Chinatown då - vad vet vi om det...
San Francisco Chinatown (på kinesiska heter det: 唐人街) är den äldsta Chinatown i Nordamerika och det största kinesiska samhället utanför Asien. Chinatown etablerades här på 1840-talet. Det har varit mycket viktig och inflytelserik i historien och kulturen i etniska kinesiska immigranter i USA och Nordamerika där Chinatown är en aktiv enklav som fortsätter att behålla sina egna seder, språk, kyrkor, sociala klubbar och identitet. Populärt kallad en "stad-i-ett-stad", där de har utvecklat sin egen regering, traditioner mm och över 300 restauranger och lika många affärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar