onsdag 9 februari 2011

Downtown SF & Full Pott

Mot stora staden San Francisco bar det av denna tisdag. Det känns långt, läskigt och köigt - men det var nära, smidigt och supernajs! Att jag inte tagit med upp till SF tidigare.... En otroligt vacker stad med fantastiskt härlig atmosfär och grym shopping. Idag var det en bokad lunch med författaren Gunilla Bergensten som hägrade. Samt inköp av kaffepods till Nespressobryggaren :-)

Gunilla och jag träffades på Samovar Tea Lounge i Yerba Buena Gardens. Wow, vilket coolt ställe. Hade aldrig hittat hit om inte SF-boende Gunille "dragit" med mig! Tea på alla sätt och för mig på ett helt nytt sätt. Masala Chai, fick följa med hem och likaså ritualen att brygga, sippa och piffa; "Experience the ritual of tea at our San Francisco Tea Lounges - Slow Down and Sip Some Tea"

Lunchen blev intressant, kul och tänkvärd. Gunilla har författat 4 böcker med de spännande titlarna: "Familjens Projektledare säger upp sig", "När jag fyller 40 ska jag vara rik, snygg och vacker", "Konsten att vara otrogen på Facebook" & "Pappor föder barn"


Dagen toppades med att Philip kom hem med full pott! Japp, 20 rätt av 20 möjliga på provet i Science som handlade om Mixtures and Solutions. Med ett extra plus i kanten. Visst är det helt fantastiskt bra fixat :-)
Just nu är det riktigt mycket för Fille i skolan. I måndags var det matteprov, i tisdags var det Social Studies prov som toppas med 2-3 läxor varje dag. Nu har vi precis pluggat om Bends? Vilket betyder dykarsjuka eller tryckfallssjuka... Decompression sickness, the bends or caisson disease! I 5:e klass läser barnen om vad som händer i kroppen när man stiger för snabbt... Hur det bildas gas, Nitrogen-bubblor i blodet, hur det löser sig i vätskor osv.
Vet du vad som händer i kroppen vid dykarsjuka: läs & lär!
Gaser finns alltid lösta i kroppens vätskor och vävnader. När människan befinner sig under tryck löses kvävgas i vävnader och när det kväve som lagrats i en dykares kropp under dykning frisätts alltför snabbt kan bubblor bildas (man kan jämföra med när man öppnar en champagneflaska, då den snabba tryckförändringen gör att bubblor bildas i flaskan).

När trycket sänks då en dykare gör en uppstigning ska kvävgasen vädras ur vävnaderna men om trycksänkningen går för fort kommer gasen alltså att frigöra sig och i värsta fall övergå i fri form och gasbubblor kan bildas i kroppens vävnader. Minskar man efter ett långvarigt dyk hastigt det yttre absoluta trycket till mindre än hälften uppkommer ofta påvisbara gasblåsor i kroppen vilka ger upphov till symtom på tryckfallssjuka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar