söndag 27 februari 2011

Söndag i San Francisco


Att åka in till San Francisco utan massa ärenden och ge sig tid att "bara" strosa runt är verkligen underbart. Vi börjar bli mer och mer bekanta med staden och det är verkligen en skön atmosfär downtown. 

Idag höll vi oss runt Union Square och Chinatown. Vädret var strålande, men vinterjackan var på då man aldrig vet hur vädret i city! Men idag var det riktigt skönt! Barnen är helt sålda på Chinatown. Det är verkligen som att glida in i en annan världen när man går igenom Dragon Gate. I Chinatown blev det också lunch då vi alla gillar "kinamat".
Sen blev det titt i butiker och marknader och jakt på en kinesisk tekanna i järn - men den vi önskade fanns inte. Istället blev det stenar med familjen JYPO`s värdeord. Alla valde vi en;
Olivia - Love
Philip - Destiny
Jörgen - Dream
jag Yvonne - Happiness

Tänker vi på dessa 4 ord varje dag, kommer vi leva lyckliga & länge :-)

Sen hann vi med en hög fika på Starbacks, alltså på 6:e våningen inne på Macy´s varuhus. En underbar utsikt fick vi till kaffet! Det här är verkligen en härlig storstad med en salig blandning av människor, kulturer, klimat och atmosfärer.

Så här glada var barnen i bilen på hemvägen!
Fakta om San Francisco
Staden ligger på änden av en halvö mellan Stilla havet och San Franciscobukten. San Francisco är den näst mest tätbefolkade staden i USA. I storstadsområdet bor ca 3,1 miljoner människor. Namnet kommer från en spansk mission från 1776 som var uppkallad efter Franciskus av Assisi. I och med guldrushen 1848 började staden växa snabbt. Den stora jordbävningen 1906 och de mäktiga bränder som jordbävningen utlöste ödelade stora delar av staden, som dock snabbt återuppbyggdes.
San Francisco är berömt för den ofta väldigt kalla sommardimman, de branta kullarna, stilblandningen av viktoriansk och modern arkitektur samt det vackra läget, med stora stränder, som möter haven runt om staden. Berömda attraktioner i staden är Golden Gate-bron, Alcatraz, kabelspårvagnarna, Transamerica-pyramiden, Coit Tower och Chinatown.
Staden som har en yta av 600 km² har en folkmängd om cirka 752 000 invånare. Tillsammans med bl.a. Oakland och San Jose bor ca 3,6 miljoner invånare i storstadsområdet.
San Francisco har ett medelhavsklimat med milda till något varma, torra somrar och svala, nederbördsrika vintrar. Temperaturskillnaderna mellan årstiderna är ganska små. Sommartemperaturerna dagtid är omkring 22 °C och motvarande 11–13° under natten, dock kan temperaturerna ibland stiga till över 30 °C
Och Chinatown då - vad vet vi om det...
San Francisco Chinatown (på kinesiska heter det: 唐人街) är den äldsta Chinatown i Nordamerika och det största kinesiska samhället utanför Asien. Chinatown etablerades här på 1840-talet. Det har varit mycket viktig och inflytelserik i historien och kulturen i etniska kinesiska immigranter i USA och Nordamerika där Chinatown är en aktiv enklav som fortsätter att behålla sina egna seder, språk, kyrkor, sociala klubbar och identitet. Populärt kallad en "stad-i-ett-stad", där de har utvecklat sin egen regering, traditioner mm och över 300 restauranger och lika många affärer.

lördag 26 februari 2011

Glada 80-talet med semlor och disco

Olivia funderar på att bjuda sin klass på semlor den dagen då hon fyller år! Semlor har jag aldrig bakat - bäst att testköra! När Bakeriet ändå var igång blev det lite till; 2 st vetesurdegsbröd på spelt (dinkelmjöl), 2 st vetelängder och minst 40 semlor!
Men allt gick inte som jag ville! 1:a degen till semlorna jäste inte alls. Och inte konstigt för den färska jästen skulle blandas med kall mjölk, stod det i receptet. Äsch, tänkte jag. Då gör vi en ny sats, enligt vårt vanliga kanelbulle-recept. Sagt och gjort, en andra söt deg på jäsning denna dag. Men det kändes surt att slänga 1:a degen som ej jäste upp, så jag kavlade ut och gjorde 2 st veteflätor. Poff sa det, när jag sen satte dem på halvvarma spisen, då kom minsann jäsningen igång. Dom blev kanonfina och supersmarriga.
Nu återstod deg 2 och att rulla semel-bullar. Men....vad hände. Dom fick punka! (bild till vänster ovan, plattisarna) Semlor som ser ut som te-kakor! Ja ja, det här med jäsning är en hel vetenskap! Men med lite hallongrädde och svenskimporterad mandelmassa (hade med i resväskan från i julas) preppad med hallon blev det ett par underbart goda semlor (bild till höger). Men det blir nog inte semlor till Olivias klass - hon tycker vi ska fixa en prinsesstårta istället :-)
 
Här syns surdegsbröd och härliga flätade vetelängder a la 80-tal. Minns från barnsbenen då vi i min familj bredde smör på vetebrödet och drack ett kallt glas mjölk till. Mums!

Semlans historia!
Semlan åts från början enbart på fettisdagen under påskfastan ("fastlagen") i större delen av landet. Senare, när svenskarnas intresse för fastan minskade, blev det tradition att äta den varje tisdag under fastans sju veckor. I Skåne åts dock fastlagsbullen enligt traditionen enbart på fastlagssöndagen, senare även veckorna före. I dag börjar bageritillverkade semlor säljas strax efter jul (ibland till och med före jul) och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.
Enligt en annan historiebeskrivning i muntlig tradition, var semlor från början släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. Detta skulle vara bakgrunden till att semlor äts från fettisdagen och fram till påsk.

Fettisdagen är i Kristendomen den sista dagen i fastlagsveckan och fastan börjar nästa dag, på askonsdagen. Fastlagsveckan är den period då man äter upp sig inför de sju veckornas fasta före påsk. Det finns belägg för att namnet fettisdag använts i Sverige redan 1594 och ordet återfinns i många språk, till exempel i franska: mardi gras (bokstavligen "tisdag fet"). I Skåne och Danmark var det dock på måndagen som man åt de fyllda bullarna, därav den skånska benämningen bullamåndag (på rikssvenska oftast som "blåmåndag""; på danska "bollemandag").

Fredag innebär mys i vår familj. Men denna fredag skulle jag iväg på ett partaj för alla 5:th grade´s moms. Jag var inte ett dugg sugen..... Först härlig stund & mycket mys med Team JYPO. Det blev svenska räkmackor med flingsalt och äkta svensk Citronmajonäs (fick också åka med i resväskan i julas) färska räkor, ägg & lax på hemmagjorda surdegsbrödet. Himmelskt gott, faktiskt. Samtidigt tittade vi på Mästerkockarna på TV4 som fredagsunderhållning!

Nu fokus på mammas party-kväll!
Tema; 80-tal. Jag avskyr att gå bort och inte veta om man ska klä ut sig eller inte. I inbjudan stod det "pris till bästa 80-tals utstyrsel"! Så jag fick ett ryck en kvart innan jag skulle åka. Olivia och jag letade fram allt vi kunde hitta i neonrosa. Det blev hårsprej, toppar, benvärmare.... Ju mer desto bättre :-)
På plats var det hur trevligt som helst. Chick-Flick kallades kvällen hemma hos Liisa Dutton och det blev även filmvisning. 40 mammor minglade, åt fingerfood, drack 80-tals drinkar och skrattade massor. Filmen blev Flashdance - mer 80-tal kan det ju inte bli. Jag minns denna film extra mycket då det var första filmen jag fick se utan att mamma & pappa var med. Järntorget i Göteborg och biografen hette Draken.  Och som du säkert minns är Flashdance en romantisk musikalfilm med Jennifer Beals i huvudrollen. Filmen hade premiär den 15 april 1983. Låten "What a feeling" är fortfarande riktigt skön!
(Foto nedan; Tina, Sara, Yvonne & Laili)

Vilka var mest 80-tal? Jo, svenskorna såklart!

torsdag 24 februari 2011

Dom små grå fick jobba idag


Idag fick bullbak, träning och surdeg vila.
Istället fick de små grå hjärncellerna gympa lite. Dags för seminarium downtown i San Franscisco vilket arrangerades av Svenska Handelskammaren.

Titeln var: "BUILDING THE INNOVATIVE CORPORATION" och talare var svenska Sara Öhrvall från Bonnier. Jättekul. Kavajen på och i sällskap med Vesna och Annika tog vi bilen in till stora staden. Lunch, mingel och ett innehållsrikt seminarium blev summa kardemumma! Och hur ska då företag tänka för vara innovativa.... "The best way to predict the future is to invent it"! Ovan ser ni Sara, Vesna, Annika och Gunilla - härliga svenska drivna tjejer i The Bay Area!

Enligt Sara är många företags stora hinder:
- Slow Development (långsam utveckling)
- Lack of Co-ordination (bristen på samordning)
- Bland Product (intetsägande produkter)
- Shortage of Talent (brist på talang)

Många tips & råd kom hon med bla:
- Spook them, alltså de anställda!
- Kill your cashcow
- Release before the release. Fega inte och håll inne med nya produkter för länge...
- Reboot your brain, och tänk i nya banor.
- Stay under the radar
- Hire infectuous people, såna smittar av sig med god energi och annat trevligt...

Och Bonnier, vad vet vi egentligen om detta stora företag? När grundades det? Är det svenskt? Hur stora är dom? Tidningar, böcker, osv. Nog får man kalla detta ett stycke svensk historia....
1804 - En mystisk början!
Gerhard Bonnier startar en bokhandel i Köpenhamn och ger ut sin första bok, Underfulde og sandfardige kriminalhistorien. Som författare angavs den tyske författaren Henrik Spiesz, vilket inte var sant. Vem som verkligen skrev boken är än idag ett mysterium

1837 - Var Napoleon en bluff?
Gerhards son Albert grundar, bara 17 år gammal, Albert Bonniers förlag i Stockholm. Den allra första boken som förlaget ger ut har titeln Bevis att Napoleon aldrig har existerat.

1924 - Dags för dagstidningar
Alberts son Karl Otto Bonnier förvärvar, tillsammans med andra familjemedlemmar, tillräckligt med aktier för att bli majoritetsägare i Dagens Nyheter, en morgontidning som grundats redan 1864.

1929 - Den kolorerande veckopressen
Bonnier köper Sveriges största tidskriftsbolag Åhlén & Åkerlund.


1935 - Trendig kameleont
Vecko-Revyn startas, och har under sin existens bytt skepnad många gånger; det har varit en familjetidning, novelltidning, familjetidning igen och sedan 1977 en ungdomstidning.

1944 - Tidning med sting
Första numret av Expressen utkommer under brinnande världskrig som en reaktion mot nazismen. Tidningen vann popularitet genom att stå på "den lille mannens sida" mot makthavarna och blev efter några år Nordens största dagstidning - en position man behöll fram till 1996.

1950 - Den vandrande vålnaden
Serietidningsförlaget Semic grundas. Förlagets första tidning blev Fantomen.

1965 - En tidning för varje intresse
Specialtidningsförlaget bildas och Veckans Affärer startar. Två av förlagets mest framgångsrika titlar genom åren kom att bli Allt i Hemmet och Allt om Mat.

1973 - Stjärnor på vita duken
Bonnier köper Svensk Filmindustri, SF, som bland annat producerat de flesta av Ingmar Bergmans filmen och filmatiserat Astrids Lindgrens älskade barnböcker.
 
1976 - En rosa succé
Dagens Industri startar, vilket blir basen för ett affärsområde som steg för steg utvecklas genom att starta dagliga affärstidningar runt om i Europa.

1984 - Bland dinosaurier och rymdskepp
Det första numret av Illustrerad Vetenskap utkommer och blev direkt Nordens största magasin för vetenskap, naturvetenskap och teknologi.

1995 - En tidskriftsdrottning för entré
Amelia kommer ut med sitt första nummer. "Kan män bli rumsrena?" och "Från valk till drömkropp" var 2 av premiärumrets omslagsrubriker...
1997 - Hela Sveriges tv-kanal
Bonnier blir delägare i TV4. 10 år senare förvärvar man 98,9% av aktierna. Det mest sedda programmet i TV4´s historia är matchen mellan Sverige och Danmark i Fotbolls-EM den 22 juni 2004, som sågs av 3,8 miljoner tittare.
1998 - Trollkarlen från Hogwarts
Den 1:a boken i J K Rowlings serie om Harry Potter publiceras av Bonnierägda Carlsen Verlag i Tyskland och blir omedelbar succé.

2008 - Du sköna värld
Bonnier köper Nordens ledande premium-betal-tv-bolag som bland annat äger Canal+. Syftet är att hitta och utveckla nya produkter för att möta morgondagens mediekonsumenters behov.

2009 - Lånkonjunktur och vampyrer
Den globala lågkonjunkturen slår hårt mot alla annonsfinansierade medier. Hur ska nu Bonnier slåss mot läsplattor och annat teknisk som landar i vår vardag. Jo, det är därför Sara befinner sig i Silicon Valley som trendspanare...

tisdag 22 februari 2011

Softball för lilla loppan!

Kolla träffen!
Sporter i Californien är väldigt säsongsbetonat. På hösten är det soccer, runt jul är det basketball och hockey och nu på våren är det bla dags för baseball, lacrosse och softball för tjejer! Olivia har kommit med i ett softball-team och var grymt taggad inför första träningen. En ny handske + en softball var inhandlat. Ihop med 10 andra små 7 - 8 åringar satte de full fart med pitcher, catcher, springa mellan baser och mycket mer. En helt ny sport för familjen att lära sig. Bäst att läsa på...
Softboll är en lagsport som spelas med boll och slagträ. Sporten har likheter med baseboll men skiljer sig på vissa punkter, bland annat större boll, mindre spelplan, kortare matcher, ingen "pitcherkulle" och inga överhandskast. Även brännboll och boboll hör till samma typ av idrott. Softboll uppkom av ett spel skapat 1887 av George Hancock, men nuvarande benämning och definition härstammar från 1926.
 
Softboll är den mest populära deltagarsporten i USA. Ungefär 40 miljoner amerikaner spelar minst en match softboll per år. Softboll spelas i över hundra länder i hela världen. Tävlingsmässigt spelas softboll på högre nivå, exempelvis i Olympiska spelen, enbart av damer. Sporten kommer dock, tillsammans med baseboll, att strykas från programmet inför Olympiska spelen i London 2012.

Det defensivt spelande laget har nio spelare på plan:
Pitcher - Kastar bollen till slagmannen
Catcher - Fångar bollen bakom slagmannen om denne inte lyckas slå iväg bollen
1:e basman - Står vid första bas
2:e basman - Står vid andra bas
3:e basman - Står vid tredje bas
Shortstop - Står mellan andra bas och tredje bas
Leftfielder - Står ute på vänster sida av planen bakom infield för att ta lyror
Rightfielder - Står på höger sida av densamma
Centerfielder - Står i mitten av det stora fältet bakom infield.
Mycket nytt att lära för mamma nu.... Riktigt kul!

Frukt, frukt, frukt!
Det är verkligen helt underbart att varje dag äta pinfärska jordgubbar, hallon, blåbär osv. Nu har apelsiner med navel blivit extra fina och titta på dessa superfräscha clementiner. Det är bara att mumsa och hålla magen i trim och bacillerna borta. We like!

Ren och fin bil!
Efter helgens äventyr till Tahoe var bilen riktigt attans skitig. Vad att göra? Tvätta förhand? Näe. Jag ringer Miguel och han kommer förbi och tvättar, polerar, dammsuger och våttorkar. För 20 bucks..... Under tiden är jag med Olivia på softballen = väl utnyttjad tid. Kan inte bli bättre. Se vad fin den blev!

måndag 21 februari 2011

Skidåkning i Lake Tahoe


Vi var laddade. Vi var packade :-) Vi var ivriga på att få åka skidor!
Onsdagen var dagen då vi skulle åka upp till bergen för en långhelg på skidor. Men så bidde det inte! Jag fick magsjuka på tisdagsnatten... Och alla vet ju hur kul det är :-) Snacka om extremt taskig tajming. 


Men istället kom vi iväg torsdag morgon kl 04.00 och det var nog väldigt bra. Från vänner fick vi höra att vägen ej var farbar under onsdagsdygnet, så folk hade ändå inte kommit fram. Detta på grund av ruskigt intensivt snöande! Här följer man snörapporter timme för timme för att få uppfattning om vägarna är öppna eller inte. Vi lämnade ett regning och mörkt Palo Alto för att 3 h senare mötas av värsta snöovädret - snabba förändringar!
Vi hade grymt flyt = vägarna var farbara. Vi passerade 3 snökedjekontroller utan att behöva sätta på kedjor och vi gled in i Heavenly strax före 10 på torsdags morgonon. Till lunch hade vi checkat in, hyrt skidor och åkt upp med Gondolen på fjället. Wow! Vilka fjäll, vilken snö, vilken häftig skidåkning. 
Fredagen var vi uppe i ottan och laddade med stadig pannkaksfrukost och stod en hel dag i backen! Barnen susade nedför backarna och vi åkte slalom både i Californien och Nevada. Likaså mamma & pappa! Så himla härligt det är med skidåkning, trots massa kläder, bärande, konkande, liftande och trixande. Fortfarande kör barnen på 2 skidor men Snow Board ser ju så kul ut... Här har barnen glidit upp vid snygga brädor! Nästa år får vi nog prova.


Fakta om Lake Tahoe:
Lake Tahoe är en stor insjö i Sierra Nevada. Lake Tahoe är beläget 6.225 ft (1.897 m) ovan vattenytan och ligger längs gränsen mellan Kalifornien och Nevada. Lake Tahoe-området är den största alpina orten i Nordamerika. Sjön Lake Tahoe är 1.645 fot (501 m) djup vilket gör den till USA: s näst djupaste (djupast är Crater Lake i Oregon, 300 fot).
Sjön bildades för ungefär 2 miljoner år sedan. Den är känd för sitt klara rena vatten och panorama av omgivande berg på alla sidor. Lake Tahoe är en stor turistattraktion i både Nevada och Kalifornien. Det är hem för ett antal skidorter, sommar-friluftsliv och turistattraktioner. Snö och skidåkning är en betydande del av områdets ekonomi och anseende. Nevada-sidan innehåller stora kasinon. Kända orter runt sjön är bla Kirkwood, Northst och Squaw Valley som är den näst största skidanläggningen och kända för att de anordnade Vinterolympiaden år 1960. Så här ser sjön ut under sommaren, så vackert!
Vi besökte Heavenly Mountain Resort som är det största skidområdet i California and Nevada och placerat mitt på gränsen mellan de båda staterna. Vårt hotell låg exakt på gränsen. Enligt Jörgens beräkningar så sov barnen i Nevada och vi vuxna i Californien.

 
 
Under lördag och söndag fortsatte vårt härliga skidäventyr ihop med familjen Anckarman. Barnen hade tokroligt ihop och satte full fart i backen. Även vi vuxna fick oss en upplevelse som heter duga - strålande sol, pudersnö, utsikt som var himmelsk och en natur som var magisk. Hit kommer vi att åka fler gånger.....
Sist men inte minst - en bild från Casionot. Vi åt middag på Hard Rock Café, vilket låg i bottenplan på Harvey´s Casino, till barnens stora glädje! En helt annan värld. Massa maskiner & roulettbord, blinkande ljus och ljud överallt! Snacka om kontraster ifrån vit snö och skidåkning utanför... 
Kul att veta: 
Population: South Lake Tahoe, including the Stateline area, has a permanent, year-round population of 34,000. 
Sunshine: The sun shines at Lake Tahoe during 75% of the year, or 274 days. 
Snowfall: At lake level, annual snowfall averages 125 inches. At alpine skiing elevations, the snowfall averages 300 to 500 inches each year. 
Gaming: There are six 24-hour casinos in the South Lake Tahoe area. Together, they have a total of 7,051 slot machines and 411 game tables. 
Skiing: Skiers can hit the slopes on one of the 182 ski trails in the midst of more than 8,800 total ski resort acres, and boasts Lake Tahoe's greatest vertical drop at 3,600 feet. Lake Tahoe is located 200 miles northeast of San Francisco, CA and 58 miles southwest of Reno, NV in the Sierra Mountain Range.
• Lake Tahoe is the North American Continent's largest Alpine lake and is 22 miles long, 12 miles wide, and covers a surface area of 191.6 square miles, and has 72 miles of shoreline.
• Lake Tahoe is 2/3 in California and 1/3 in the State of Nevada.