fredag 12 augusti 2011

Sommar i Sverige - Juli 2011 (del 3)


Mollösund!
Äntligen dags att få träffa härliga glada goa väninnan Viktoria. Så här ser hon ut - lite rundare än vanligt:-) Det ligger en bulle i ugnen som väntas komma ut i september. Men först får vi visa det härliga vädret som trotsade oss på vägen upp... Regn, regn och massor av regn. Och lastbilarna körde som galningar runt Kungälv!
 
Men vi började med att trotsa vädret och gav oss ut på en syrerik promenad på byn! Kvällen blev mysig inomhus med utegrillat kött, färskpotatis, sommarsallad, hemmagjord paj och väldans massa trevligt vuxenprat!

 
Nästa dag var betyligt soligare och dags för frukost, krabbfiske, bad och tång! Glada barn; Simon, Philip & Olivia!
 
 

Men vad vet vi om Mollösund förutom att det är fantastik på soliga sommardagar?

Mollösund är en tätort i Orusts kommun, 15 km från Ellös och 29 km från kommuncentret Henån. Samhället är beläget längst ute på en udde på sydvästligaste Orust, mittemot Mollön.Det geografiska läget var idealiskt i äldre tider: Nära till öppna havet, men ändå skyddat av Mollön som ligger precis i den riktning som vindar och vågor oftast kommer från.

Mollösund är ett av landets äldsta fiskelägen med anor tillbaka till 1500-talet. Det var då en del av Danmark-Norge, och knutpunkt för det lukrativa sillfisket. När sillen försvann kom fattigdomen och fiskarna tvingades livnära sig på andra sätt, bland annat genom boskapsskötsel på Mollön. Med sillens återkomst på 1750-talet blomstrade samhället åter och folkmängden ökade till 500.
Vid början av 1900-talet fanns som mest 1 000 invånare i Mollösund, som därmed var ett av landets största fiskelägen. Därefter minskade sillfisket i betydelse, även om den inte upphörde helt förrän på 1970-talet och en folkminskning vidtog som pågick stadigt fram till runt 1970 då den bromsades upp. Förutom fiskenäringens nedgång kom också samhället att få ett väldigt avsides läge som en följd av samhällets strukturomvandling.


"Tyska Ericsson" med 2 små juniors!
På hemvägen från Mollösund stannade vi hos farmor och farfar i Hovås. Äntligen kom småkusinerna William och Oliver på besök till Sverige från Tyskland. Lilla Oliver som är 4 månader fick vi äntligen chans att bekanta oss med. En mycket glad och söt liten kille :-) Storebror Wille var det full fart på och fotbollar var poppis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar