onsdag 10 augusti 2011

Sommar i Sverige - Juli 2011 (del 2)


Sommar, sol och raggare i Varberg!
Efter att ha spenderat många somrar som liten i Varberg ligger denna stad mig varmt om hjärtat! En salig blandning av bönder, raggare och surfare samsas här och njuter av livet utmed vattnet. Vilket även vi gör. Philips sa i somras: "-mamma, jag hittar bättre i Varberg än i Palo Alto!" Mycket regn hade vi dock i början.... men efter regn kommer alltid sol och då rusade vi iväg till stranden Kåsa vid Apelviken. Lite lätt kallt, 19 grader i vattnet och blåsigt på land, men visst går det finfint att bada, salt och härlig sandbotten under fötterna...

Visste du om Varberg?
Det är Sveriges 43:e största tätort. Varberg är en turist- och handelsstad med hamn och färjeförbindelse med Grenå i Danmark. Varbergs historia sträcker sig tillbaka till tidig medeltid, då Halland tillhörde Danmark. Varberg en av Europas främsta kurortsstäder med bland annat Comwell Varbergs och det berömda kallbadhuset vid fästningen och firar i år 200 årigt jubileum som kurort. Varberg är bland de främsta vindsurfingställena i Europa med säsong hela året, förutom en till två månader på vintern.

Varbergs fästning anlades i slutet av 1200-talet. Vid 1400-talets början antogs namnet Varberg (Vardberg eller Vårdkasberg) efter berget där Varbergs fästning ligger. Norr om fästningen ligger Varbergs berömda kallbadhus från 1903. Kallbadhuset är liksom Societetshuset uppfört i trä i morisk stil, och vilar på pålar i vattnet.

Frukost med kusinerna fick vi till. Visst har dom bra kul ihop! På bara 2 timmar hann alla umgås, prata USA-minnen, käka frukost, klä ut sig, spela boll i trädgården osv. Att den äldsta är 17 (Jossan) och minsta är (Olivia) 8 år spelar ingen roll...
 
Och raggare hann vi titta på. Varje år infaller "Wheels & Wings" i Varberg och det är helt galet. Dvs hobby- och entusiastbilar är välkomna att ställa ut på Getterön och sedan cruisa genom gatorna i Varberg under helgen. Det är verkligen ett raggarnäste utan dess like :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar