torsdag 25 augusti 2011

Back-to-school


Här vet man ingenting när det är dags att börja skolan - förutom datum & tid! Inte vilken lärare man ska få och inte heller vilka klasskamrater man kommer att vara med. Varje år är det likadant. Och jag tycker det är toppen. Alla barn blir liksom nya och därmed försiktigt och har lite fjärilar i magen.
Philip har gjort en stor "transition" även detta år. Förra året var det att hoppa från svensk skola och 3 klass till amerikansk skola och 5th grade. I år är det att lämnat gamla skolan Walter Hays och börja på Jordan Middle School, i 6th Grade. Här går nu 1024 barn och det är en stoooor skoooola! Han kom i en klass med 25 barn varav 3 var barn från Walter Hays. Alltså mestadelen nya kompisar. 1:a dagen var i tisdags men redan på måndagen skulle barnen infinna sig på skolan på eventet: Bike Safety Event & 6th Grade / New Family Welcome. Sagt och gjort, nu är cykeln registrerad hos polisen, hjälmen reglerad, stödet fixat och nya klassen är inspanad och fröken hälsad på! Hon verkar toppenbra, ung och organiserad.
Philip har en klassföreståndare dvs Advisery Teacher och hon heter Mrs Zabel. Hon kommer att undervisa i Language Arts och Social Studies. Sedan har han även Core Teachers som är Ms Bloom. Hon kommer att lära honom Science och Math. Sedan ingår stundenterna i 7 Wheels och kommer alltså snurra runt på; Industrial Tech, Computer Lab, Guidence, Home Ecc (hemkunskap och syslöjd) och Drama... Hur kul som helst.

Nu får Philip helt klara sig på egen väg till skolan. Denna veckan har han gjort det på cykel ihop med nya kompisen Victor, som är en svensk kille precis hitflyttad från Singapore.

Olivia har nu börjat 3th Grade och det var pirrigt värre.Hon fick reda på vilken fröken hon skulle få i fredags. Och det blev en helt nyrekryterad lärarinna; Mrs Rocha. I tisdags, kl 8.20 prick, var det dags för uppställning utanför dörren och först då fick Olivia se vilka andra barn hon kommit i samma klass som. Efter att ha hittat sin desk i klassrummet studsade alla barnen ut på skolgården och gjorde flaggceremoni och sjöng nationalsången. Sen tillbaka och helt vanlig skoldag. Hon hade fått praktisera skrivstil (cursive) gjort namnlekar, lite matte och ätit lunch. Allt hade gått finfint.
Och även jag ska bli student. Har kommit en på "enstaka kurser" på Standford University. Helt otroligt va! Kul ska det bli. I mitten av september drar mina studier igång och det är fokus på Marketing & Communication. Det kommer allt att se bra snyggt ut i CV´t framåt :-) och sen är det en underbart vacker skola att få äran att utbildas på.

tisdag 23 augusti 2011

Soccer by the Bay

Våren innebar mycket fotboll och sen blev det vila och sommaruppehåll. Nu är fotbollssäsongen ingång igen och det blev en rivstart i helgen. Kl 7.15 var det uppställning och samling i Fosters City både lördag OCH söndag morgon. Ingen sovmorgon sista helgen på sommarlovet :-)
Killarna spelade härligt bra under lördagen och plockade hem 2 vinster. Det innebar chans till finalspel OM dom spelade på lika bra under söndagen. Och visst tusan gick killarna till final. Spännande. Matchen var superjämn i första halvlek, killarna gick dock till halvleksvila med underlägen 0-1. Men ett snabbt kontringsmål kom i andra halvlek efter bara någon minut och 1-1 stod det en lång stund. Men det var ett duktigt lag de mötte som var 12 år gamla, dvs 1 år äldre än våra killarna. Så efter dunderbra motstånd tog orken slut och målen började trilla in i egen målgård. Det slutade med förlust 1-5. 
MEN vad gör det, final är alltid final och pokal är alltid pokal....
Prisutdelning av egna coachen JIM!
 
Kul fotbollshelg med många kompisar. Och vad hände på prisutdelningen... Jooo några pokaler blev över så lillsyrran fick en som belöning för att hon orkade hänga med på matcherna och applåderade och hejade så bra :-)))
 
Här syns Fille ihop med kompisen Nick, som också har svensk blod i ådrorna.

söndag 21 augusti 2011

Back in Town - Napa & Sonoma weekend

Oj oj, det har varit mer än fullt upp, att hålla ordning på blogg-dagboken har blivit lagt åt sidan. Nu ska det bli skrivande av. Men kanske på lite annat sätt - mer fokus på "stora händelser" och inte på vardagsfixet. Ni vet ju redan hur vi lever här på dagarna; skola, sol, surdeg, soccer, bbq, softboll, Stanford, Walter Hays, San Francisco osv.
Denna gång vill jag berätta om vår underbara vin-dal; Napa Valley samt Sonoma County som bara ligger 1 1/2 timmes bilfärd från vårt hus. Vin, vinrankor, fantastiska restauranger, härliga bagerier, relaxade människor, sol, vingårdar och palmer, se kullarna bakom Olivia på bilden. Jag blir helt lyrisk i denna del av Californien. Napa ligger inåt land och har betydligt varmare än vad vi har i Palo Alto. Vackra berg höjer sig runt vingårdarna och naturen är grön & skön. 

Vi hade till förra söndagen blivit inbjudna till en amerikansk familj på BBQ
- Tara & Ben Sharp - vilka vi egentligen inte alls känner. Vi tog oss upp lite tidigare och gjorde en övernattning på Marriot Hotel och hade en superskön eftermiddag med poolbad och bara familjemys. Sen blev det eftermiddagschampagne hos May-Britt och Denis i St Helena. Titta på persikorna som May-Britt har i trädgården.... Helt ljuvliga & solmogna. Här fick vi även serano ham som Philip är helt tokig i.
 
 
Sen tog vi oss vidare till byn Calistoga och ett spa-ställe som heter Solage. Kändes nästan lite som danska Skagern när vi kom dit - cyklar som tog runt gästerna ibland husen och supercharmiga små stugor som fungerade som bungalows. Här åt vi middag. På underbara Solbar. Väl på plats insåg vi att krogen fått stjärna i Michelin Guide. Och det märkes på både råvaror, tillagning och service. Bland det bästa jag varit på..... Och miljön var så fin. Kvällen till ära hade vi fullmåne... Magiskt! Pricken på bilden är alltså fullmånen :-)
Dagen efter blev det frukost på Blue Pacific i Yountville - en hederlig amerikansk med Pancakes, Scrambled eggs, Omelette, Sausage, Bacon, Hash browns and Toast... Yummy yummy och en rejäl start på dagen. Sedan vidare till underbara Bouchon Bakery. Här köptes det godsaker till eftermiddagens stora partaj, BBQ i Sonoma. 
Sen körde vi över kullarna till Sonoma County och det tog ca 1 h. Jättevackert. Väl hemma hos Tara & Ben blev eftermiddagen sååå mysig. Poolbad för barnen, äppelplockning för alla, rosevin från Capture Wine och alltså från deras egen Vineyards i närheten och massa glada skratt. Precis så här skönt och avslappnat ska man spendera söndagarna. Jag är lycklig och glad över alla trevliga och positiva människor vi lär känna under våra resa här :-)
 

måndag 15 augusti 2011

Sommar i Sverige - Juli 2011 (del 6)


Vi levde på hoppet att Jörgen skulle kunna komma över till Europa men så blev inte fallet....  Istället tog Philip och gjorde några sköna hopp för pappa på Simstadion i Varberg.
Sverige börjar gå mot sitt slut för denna sommar. Vi lyckades nog pricka in de bästa veckorna om man läser på nyheterna idag om allt regn som kommit över Sverige. 3 veckor regn & 2 veckor sol får man räkna som en god svensk sommar. Vi kom ju inte för solen, utan för alla nära & kära. Och vi fick med oss otroligt många härliga minnen som vi kommer att leva på under "vintern i Californien"!

Och förutom minnen fick vi också med oss hem lite svensk godsaken, som smågodis, kokböcker, kläder och ett lass med grejer från Apoteket.
 
Hej då Sverige, för i år!
 
Baksidan med att resa är att packa upp......  

Sommar i Sverige - Juli 2011 (del 5)


Äta bör man, annars dör man! Många trevliga mysiga middagar hann vi med. Här firar vi svåger Rickard och farmor Birgitta som blivit 110 år tillsammans.... Vid Hovåsbadet finns en charmig restaurang och här fick vi en alldeles underbar kväll! Solnedgång, smarrig mat och härligt sällskap. Och se så vackra dom är, de svenska varma mjuka klipporna!
 

Middag är vi också på vårt favoritställe som heter John´s Place och ligger självklart i Varberg :-) Men i i år kändes det lite tokigt - Jörgen var inte me... Vi kändes oss lite tre-benta liksom!

Men vi njöt av en underbar kväll och hade Jörgen mesta tiden i luren! Lamm är något Philip fastnat för, så det blev lammytterfile och fläskfile till tjejerna. Även denna kväll med varm och härligt magiskt. På hemvägen fångade vi solnedgången, hoppade av cyklarna på strandpromenaden och plåtade :-) 

 
Mörkt.... 
 
Mörkare...
 
Svart! Det gick på 10 min...
 
Men vad går upp emot picknick i det fria! Här är vi vid Goda Hopp och har packat med oss middagen. Lika mycket folk på klipporna på kvällskvisten som på dagarna när folk solbadar. Härligt! Rostbiff & potatissallad, ost & kex, mörk choklad & rose till mamma och ostbågar och Orangina till kidsen :-) 
Som bonus denna kväll var Philip extremt modig. Han gjorde ett dopp han kommer minnas hela livet. I solnedgången sprang han in på herrarnas nakenbad, slängde av sig kläderna, rusade ned naken till bryggan och hoppade i, i solnedgång............ Åååå så häftigt!

Flera fantastiska middagar blev vi så klart bjudna på hos farmor & farfar, Birgitta & Dag. Här syns hela gänget; Rickard, Sofia, Philip, Olivia, Dag, Oliver och William
 
 
  

Sommar i Sverige - Juli 2011 (del 4)


Sommar, sommar, sommar! Åååå vad vi älskar svenska sommaren - när solen skiner! Då passar vi på att vara vid vattnet.... Som vi har badat, eller snarare som barnen har badat.

Här är vi ute med brorsan båt, som verkligen blev fullastad när vi alla klev ombord. Men vilken underbar kväll vi fick. Och det var på kusinen Josephines födelsedag. Härligt firande, först med grill & tårta och sen massa frisk badande bland klipporna utanför Kullavik.
 
Uppenbarligen kan man gå på vatten....
 
Oj oj, ska han våga hoppa?
 
Bada gjorde vi även inomhus, på Varbergs Asia Spa. Och det var helt fantastisk oväntat bra! Barn fick vara med på förmiddagarna för någon hundring så vi passade på att njuta av alla faciliteter som massager, bastu, relaxing, kallbad, varmbad, ångbastu, skrubb, färsk frukt och allt annat som erbjöds. Väl värt ett besök. Och utsikten var underbar, man såg nästan till Danmark :-)
 
 
 
 
 
Bada gjorde barnen även på mitt "barndomsbad" Smitska Udden. Oj oj, vad många gånger jag cyklat och hit och badat genom åren. Och allt var sig precis likt!