söndag 24 oktober 2010

Go Giant Go!


En historisk dag i San Francisco - Giants vann mot Philadelphia. Alltså, vi snackar baseball och en väldigt stor händelse.... Rubrikerna i dagens tidning: "S.F. has one Giant celebration, 'Pow!' Uribe's home run sends Giants to the World Series. Giants earn trip to World Series with thrilling 3-2 win in Philadelphia".

Men i vår värld var dagens största händelse så klart att Philip la mål för sitt fotbollslag i en mycket viktigt match!!! Hurra för Fille :-)) Äntligen fick han peta in bollen.


Vi hade 2 amerikanska familjer över på middag; Mullin and Vort, som självklart har full koll på ALLT inom baseball. Blev en väldigt svensk-amerikans kväll då vi serverade skagenröra, béarnaisesås, baconsnurrad fläskfile á la 80-talet och kladdkaka :-)) som avrundades med glädjedans för Giant.

Och hur mycket kan vi egentligen om baseball. Nada, för en vecka sen, men nu lite koll tack vare Wikipedia...
Fakta om Baseball
Baseboll är en lagidrott som utövas med ett basebollträ, handske och en boll. Baseboll är en stor sport i Nordamerika och delar av Latinamerika. Baseboll är också populärt i Östasien, främst Japan, Sydkorea och Taiwan. I Nordamerika finns proffsligan Major League Baseball omfattande 29 lag i USA och ett i Kanada. Baseboll är även en av världens största publiksporter. Totalt lockade MLB nästan 80 miljoner betalande åskådare 2007.[1] MLB-lagen spelar hela 162 matcher där de mest populära lagen lockar runt 50000 åskådare i snitt till sina hemmamatcher. Därutöver tv-sänds alla matcher i MLB i USA och vissa matcher visas i sportkanaler i stora delar av världen.

Baseboll var en officiell OS-gren från 1992 fram till och med Pekingspelen 2008. Efter detta OS har IOK beslutat att plocka bort baseboll och Softboll från OS-programmet. Baseboll är världens bäst betalda idrott och för år 2009 toppar New York Yankees löneligan med 201 miljoner dollar (cirka 1,6 miljarder SEK) för de 25 spelare som finns på lagets roster. Sporten har lagt grunden till mycket som anammats av andra sporter, några exempel är Baseball Hall of Fame och All-Star game

Termer i baseball
Slide
: Eftersom löpare kan brännas genom tag när de inte har kontakt med basen, så slänger löparen sig ner för att bromsa farten ett par meter före basen och glider in i den. Görs normalt med fötterna före men ibland även som head first slide.

Squeeze play:
För att försöka "krama ur" en run (poäng) ur situationen där det finns en löpare på 3:e bas, buntar slagmannen med förväntan att själv bli bränd, medan löparen på 3:e bas hinner löpa till hemplattan

Hit&Run: Ett taktiskt spel kommunicerat av coachen till slagman och löpare. Spelet syftar till att öka chanserna för laget att avancera löparna, till priset av ökad risk för slagmannen att bli bränd vid 1 bas. Spelarna på bas börjar löpa samtidigt som pitchern påbörjar sin kaströrelse, slagmannens uppgift är att till varje pris sätta bollen i spel på marken. Missar slagmannen bollen kan catchern relativt lätt kasta ut någon av löparna som är på väg att avancera, slår slagmannen en lyra är det stor risk för doubleplay eftersom löpare måste tillbaks till den bas de kommer ifrån.

Double play:
Det defensiva laget bränner två löpare i ett spel

Perfect game:
En pitcher kastar alla nio innings utan att motståndarlaget lyckas få någon run (poäng), någon hit (godkänt slag) eller någon walk, samt att pitcherns eget lag inte gör någon error som medför att löpare når första bas. Detta innebär att motståndarlaget under hela matchen inte får ut en enda spelare på bas.

"Chin music" eller "Bean ball": En pitch som avsiktligt kastas mot eller nära slagmannens huvud. En baseball är mycket hård och är inget en spelare vill bli träffad av när den kommer i 160 kilometer i timmen, allra minst i huvudet.

Spikes:
Specialskor som används i baseball. Sulan är försedd med metallblad (spikes), ca 1 cm långa, som skär ner i gräs och grus och ger ett stadigt grepp för foten. Det är idag även vanligt med gummispikes (snällare mot motståndarna vid slidning).

Tag: När man nuddar en löpare med handsken för att bränna denne. Bollen måste ligga i handsken när en taggning sker

2 kommentarer:

  1. Åh, så härligt! Kan du posta ditt skagenrecept, och vad du använde för råvaror här ifrån? Jag längtar så efter en god skagenröra!

    Anna i Menlo Park

    SvaraRadera
  2. Hej Anna! Vad kul att "se" dig igen.
    Superbästa räkorna hittar jag på Piazza´s Fine Foods (Palo Alto, Charleston Center, 3922 Middlefield Road)

    En lyckad Skagenröra är kocken Per Morbergs.
    Ingredienser:
    500 gr räkor
    1 dl majonäs
    1 dl créme fraiche
    2 msk hackad dill
    1 krm salt
    1 krm svartpeppar
    lite citronsaft
    100 gram löjrom till garnering
    En skvätt congac
    Vidare brukar jag lägga till finhackad rödlök och trevlig topping med citron och dill!

    ENJOY!

    SvaraRadera