måndag 4 januari 2016

Hawaii - Oahu, Dec 26 - 2015, part 6

Almost Traveling to Polynesia....

Idag är det dags för ännu en utflykt - till en helt annan del av världen: Polynesien. Du liksom jag, kanske inte vet exakt var det ligger? Då kan jag berätta att Polynesien består av ett antal öar och ögrupper mellan Hawaii, Nya Zeeland och Påskön och har drygt 6 miljoner invånare.

År 1917 besökta Max Freedom Long från Polynesien för första gången Hawaii, och då som lärare. Detta är starten på att Polynesiska befolkning började flytta till Hawaii. Polynesien består av öar såsom Tonga, Fiji, Samoa, Tahiti, Aotearoa (New Zealand) and Iosepa. Alla dessa platser är nu samlade i något som heter " The Polynesian Cultural Center" på Oahu, vilket verkligen är en unik pärla att besöka för att förstå; the world the cultures, diversity and spirit of the nations of Polynesia.

Men innan vi kom fram till "The Polynesian Culture Center" åkte vi bil ca 1 1/2 timma, och färdades genom täta "regnskogar", fin kuststräcka, höga berg och passerade Kualoa Ranch på vägen. Denna förmiddag vräkte regnet och det kändes hur mysigt som helst att glida fram i det gröna landskapet och inse att här har filmerna Jurassic Park spelats in. Vackert - breathtaking som amerikanerna har sagt.



Vi stannade vid huvudentrén för att tjuvspana, men detta ställe var ganska turistigt & kommersiellt, med turer av olika slag: zipline tour, ridturer, safari turer, movie tour, jungle expedition mm. Istället köpte vi en fin skylt till vår cabana hemma i Palo Alto + en stor kaffe.


Ut i bilen i regnet, och vidare utmed kusten. Så vackert.


Vi kom fram till staden Hauula, som är dagens mål. Här ska "The Polynesian Culture Center" ligga... och ooopps vi höll på att köra förbi det. Bara en stor trist parkerings plats. What? Men kl 11.45 am öppnas dörrar in till denna park och det var superhäftigt. Regnet försvann och solen sprack igenom, vilken tur för alla aktiviteter är utomhus.
Området är uppbyggt som 7 stora öar med vatten och broar och vi "reste från ö till ö". Varje timme var det olika shower som satte igång och bara människor ursprungligen ifrån Polynesien fick vara delaktiga och dom var klädda i härliga färggranna dräkter.

Klocka 2.30 pm var det dags för "Rainbows of Paradise canoe pageant". Varje land hade en egen båt och spelade musik och visade upp sin dans. Vi var mäkta imponerade och uppskattade verkligen vänligheten och värmen från detta folk, som så gärna delade med sig av sin kultur på ett engagerande och humoristiskt sett. Vi smakade deras potatis som var lila, lärde oss dansa Hula dans och hälsade på många olika tribes (stammar)...här nedan pratar vi med Fiji-folket.





Tiden rusade iväg och kl 5 pm var det dags för middag - The Luau. Vi visades in till en venue, fick fina halsband (blommor) och fick se hur de täckte av en grillad gris (pork) som legat och grillats hela dagen i en grop under palmblad. Sedan blev det hel-schysst buffé med fisk, massa ahi tuna, Shoyu glaced kyckling, braised teriyaki beef, färska frukter och härlig sallad. Efteråt blev med smarrig dessert från Polynesian.




Kolla in de härliga blomster halsbanden och min snygga tatuering på armen :-) Här nedan kommer mer härliga bilder - detta blev verkligen en dag som kommer att gå till minnenas arkiv då vi alla tyckte det var lärorikt, kul, musikaliskt och gav så många skratt...

 

 

Men kvällen var inte slut med denna middag, efter det hann vi se fantastisk film "The Hawaii Journey" och kvällens show: "Breath of Life" som är en saga om födelse och död, kärlek och familj samt seger & tragedi. Wow, i 2 timmar satt vi helt tysta och bara njöt av upplevelsen.





Ooops, det blev ett långt inlägg... Men vilken upplevelse!!! Vi körde hem kl 9 på kvällen och regnet öste ned igen.

Nyfiken på nästa dag? Klicka här

1 kommentar:

  1. Såg inte så dumt ut det där inte! Roligt med nya inlägg i bloggen, kikar in då och då med hopp om något nytt och blev glatt överraskad denna gång!

    SvaraRadera