lördag 2 januari 2016

Hawaii - Oahu, Dec 24 - 2015, part 4

Beaches, surfing, waves! Och Julafton!

Hawaii är ju som bekant känt för att vara "Birthplace" för världens surfing. Så gissa om det finns härliga långa stränder och höga kraftiga vågor....? Sett med kart-ögon har ön Oahu två sidor: norra sidan med kusten North Shore, och östra sidan med Kailua och Lanakai.

Dags mål är att upptäcka North Shore. Men för att ta oss dit behövs bil. Som nämnts tidigare är väldigt mycket uppbokat på ön, likaså var det hos biluthyrningen. En liten söt Mazda 2 fick bli vårt färdmedel för kommande dagar. Och redan kl 7 am, var vi tvungna att hämta upp bilen. Så ännu en tidig morgon... Philip tycker det känns som vi är värsta träningslägret, inga sovmorrnar....!!


Alltså, upp med solen kl 6.30 på morgon, då packar vi ihop handdukar, badkläder, vatten och gör oss redo för upptäcksfärd! Vi kör genom ett stilla Honolulu på väg H1 och segar oss över de höga bergen med vår lilla minibil och vårt första pit-stop blir Dole Plantage. Vi tänkte att det är här bananerna har sitt ursprung, men det är ju ananasen... Dole Pineapple Plantation ligger mitt i ingenstans. 





Ingen vet helt säkert när första ananasen (halakahiki in Hawaiian) anlände till Oahu. Men Kapten John Kidwell har fått kred för att varit med att grunda Hawaii´s ananas industri, men det var först när Mr. James Drummond Dole (även kallad The Pineapple King) anlände till ön 1899 som smygsam odling transformerades till vinstgivande handel och blev en exotic fruktindustri till hela världen. Mr Dole var även begåvad med att inse den enorma potentialen kring ananasen med tanke på cane suger / sockret.

I början av 1930-talet, så odlades över 200,000 ton av ananas varje år och "The Hawaiian Pineapple Company James Dole" hade 3000 fast anställda samt 4000 säsongsarbetare. Ananasen forslades till båtarna i hamnen via pipelines från odlingarna, och det tar ca 18 månader för en ananas att mogna.



Nog med ananas - nu mot stranden! Siktet blev staden Haleiwa - som är surfparadiset. Vi väntades oss en härlig kuststräcka att rulla fram vid och titta på vita härliga stränder, men istället körde vi 2 meter in från beachen, och träd skyddade standremsan, så man såg inte alls havet... Hur skulle vi nu fånga den vackraste beachen att starta på?


Vi chansade vilt, och parkerade bilen och gick genom buskarna och kom fram till detta!!!

 



Helt underbara stränder, men man ska allt se upp för vågorna och hit ut vågade sig bara riktigt rutinerade surfare. Denna strand heter Laniakea Beach och hade badvakt och torn så lite säkerhet. Vår känsla av att vara nära naturen var underbar - här lever ur-surfarna för att hitta dagens bästa våg...

Sen blev vi hungriga, så vi rullade vidare på lilla Kamehameha Hwy och stoppade på fler beacher för de var så vackra: Waimea Bay Beach, Banzai Pipeline och Sunset Beach Park. Men målet var att käka räkor, då vi hört talas om Surfers Giovanni´s Garlic Shrimp i Kahuku. Alltså en food truck mitt ute på vischan.
Vi provade allt; Shrimp Scampi, The "No refunds" (hot & spicy) samt Lemon Butter Scrimp. Alla tallrikar innehöll 6 stora räkor och 2 skopor ris. Så gott, så kladdigt, så hot!!








Till detta behövde vi så klart goda, lokala smoothies och "Shave Ice" för att släcka hettan efter de heta räkorna. Yes, det är något som kommer härifrån - skivad is som smaksätt med lime, mango, guava och massa mer.... Matsumoto Shave Ice hade vi hört talas om och klart det blev ett stop även här.




Eftermiddagen blev mer stränder, häftiga regn och in och ur bilen vid dessa galna skurar. Bilen blev som en stor sandhög på insidan, men härligt varmt och tropisk fuktigt. Sedan sprack det upp lika fort och beachen torkade upp på några minuter.

 

Något vi inte hade en tanke på var att idag är det ju JULAFTON. Inga tomtar så långt ögat kan nå.... Vi rullade hem vid 5-snåret, kom till hotellet vid 6-ish och hoppade vi i finkläder. Tiki´s fick vi rekommenderat, och vi hade tur att få bord. Hungriga, och lite trötta avnjöt vi en mysig middag! Kanske inte så som vi brukar fira i Sverige, med smörgåsbord, hela tjocka glada släkten, skinka, lax, Kalle Anka och allt det andra. Men istället fick vi en relaxad heldag i sol och värme, så nära naturen man kan vara. Underbart!

Vi säger som Bing Crossby sjunger: Mele Kalikimaka, dvs God Jul på Hawaiianska!


https://youtu.be/hEvGKUXW0iI

Läs om vår fortsättning på Oahu, genom att klicka här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar