onsdag 6 januari 2016

Hawaii - Oahu, Dec 28 - 2015, last day!

Aloha & Mahalo....



Aloha betyder många saker; Hello, Goodbye, Love... Vilket härligt ord!
Mahalo betyder "thank you" och vi är verkligen tacksamma för våra fantastiska dagar på ön Oahu! Kunde inte ha blivit bättre, Mahalo!

Sista morgonen blir snabb-packning, för att istället lägga tiden på en sista promenad runt vårt hotel och den beach vi bodde närmast... 
Härliga minnen, härlig värme, härliga människor!




Eat. Beach. Sleep. Repeat. Funkar fint för oss.....
Hej då och tack för att du spanat in bloggen! Gott Nytt År 2016!


tisdag 5 januari 2016

Hawaii - Oahu, Dec 27 - 2015, part 7

Climbing Mountains....

Som ni sett, hade vi en riktig höjdar-dag igår, när vi besökta "Polynesian Culture Center" och firade Hawaii´s mångfald, så vi hann inte lämna tillbaka bilen. Istället fick det bli en morgonövning - alltså upp med tuppen vid 6.20, köra och tanka och sedan droppa av kl 7 am. Morgonstund har guld i mun. Soluppgång och frukosthandling!

Barnen väckte vi vid 8-ish och gjorde mysfrukost på hotellrummet och avnjöt på balkongen...eller halvväg inomhus, då det för det mesta blåser här på ön. Dagens schema innehåller hike, därför viktigt att ladda kroppen! Vi ska bestiga berget, Diamond Head, som faktiskt är en vulcanic crator. Sportig dag alltså, så på med träningskläder.



Fakta om Diamond Head:
Diamond Head kallas för Le’ahi (tonfiskens panna) av lokalbefolkningen och är en utdöd vulkankrater. Den runda bergformationen bildades för omkring 150 000 år sedan av ett kort, intensivt utbrott. Vulkanens kant ligger 228 meter över havet. Vulkanen ligger i en State Park och trailen byggdes 1908 som del i Oahu´s kust-försvarssystem. Diamond Head är ett landmark för hela Hawaii. Sista biten till toppen går man inomhus i en trappa.


Vi hoppade som sagt i gympadojjor på hotellet gick hela vägen upp. De flesta andra tog bilen till entrén. På vägen hittade vi ett "utomhus gym" och var ju tvungna att testa :-) Sedan mot toppen, och jag hade i ett svagt ögonblick läst något om att det kostar 1 USD per person att gå in... Men vi tänkte att vem behöver pengar eller kreditkort ute i naturen. När vi väl kom till första etappen blev vi stoppade och krävdes på inträde. Jag förklarade att vi inte hade en aning om detta och damen i kassan sa att det löser vi - här är kameran, så fick hon bild på oss alla fyra. Sedan sa hon, klart ni ska få beträda området, men nu har jag er på bild och ni får komma tillbaka med cash senare.... OK då!!!



Wow, det var mycket folk, men jisses vilken cool tur. Skog, trapper, utsikt!
Titta här, man ser hela Waikiki Beach och till Honolulu! Riktigt häftigt. 

1 foto säger mer än 1000 ord liksom...





Dessa bilder är tagna av Fille med hans iPhone, så fina! 







Efter detta var vi väl värda en rejäl brunch, så efter drygt 3 timmar hike, var vi nere vid beachen igen och väldigt laddade för restaurangen: Eggs 'n Things! Alltså Pancakes, Omelett, Egg Benedict, scramble egg och massa mer ägg.... Denna "Eatery" har anor tillbaka till 70-talet och serverar alltså frukost mer eller mindre dygnet runt. Konceptet är enkelt: ställ dig i kö, beställ din mat, betala för maten och sedan får du ditt bord.



Olivia slog till på waffles med macadamia nötter! Så gott. Vi andra gick för köttigare tallrikar, och mina Egg Benedict var bland de bästa vi smakat. Och till varje rätt ingick en side plate med 3 plain pancakes - gissa om vi blev mätta och belåtna!!





Nu fick det bli eftermiddag på beachen. Lite nedräkning, för vi åker hem imorgon. Nästan så det känns tråkigt. Vi brukar alltid känna "borta bra men hemma bäst" men detta har varit en av de bästa reseupplevelser någonsin. Alla håller med...
Tänk vad bra det blev, trots att vi fick lite panik första dagen, när vi spanande in Waikiki Beach och såg alla packade sillar...(amerikaner) ligga på rad!




Efter beach-häng hoppade jag ju i löparskorna igen, för att springa till toppen av Diamond Head och betala 4 dollar som jag var skyldig damen i kassan. Inte värt att smita, då kanske jag inte får resa in till Hawaii i framtiden :-)
Puh, svettigt och varmt!
Sedan avslutningsmiddag i samma andra som vi startade, dvs SUSHI såklart!

Ses imorgon. Flyg hem.... Läs här!

måndag 4 januari 2016

Hawaii - Oahu, Dec 26 - 2015, part 6

Almost Traveling to Polynesia....

Idag är det dags för ännu en utflykt - till en helt annan del av världen: Polynesien. Du liksom jag, kanske inte vet exakt var det ligger? Då kan jag berätta att Polynesien består av ett antal öar och ögrupper mellan Hawaii, Nya Zeeland och Påskön och har drygt 6 miljoner invånare.

År 1917 besökta Max Freedom Long från Polynesien för första gången Hawaii, och då som lärare. Detta är starten på att Polynesiska befolkning började flytta till Hawaii. Polynesien består av öar såsom Tonga, Fiji, Samoa, Tahiti, Aotearoa (New Zealand) and Iosepa. Alla dessa platser är nu samlade i något som heter " The Polynesian Cultural Center" på Oahu, vilket verkligen är en unik pärla att besöka för att förstå; the world the cultures, diversity and spirit of the nations of Polynesia.

Men innan vi kom fram till "The Polynesian Culture Center" åkte vi bil ca 1 1/2 timma, och färdades genom täta "regnskogar", fin kuststräcka, höga berg och passerade Kualoa Ranch på vägen. Denna förmiddag vräkte regnet och det kändes hur mysigt som helst att glida fram i det gröna landskapet och inse att här har filmerna Jurassic Park spelats in. Vackert - breathtaking som amerikanerna har sagt.



Vi stannade vid huvudentrén för att tjuvspana, men detta ställe var ganska turistigt & kommersiellt, med turer av olika slag: zipline tour, ridturer, safari turer, movie tour, jungle expedition mm. Istället köpte vi en fin skylt till vår cabana hemma i Palo Alto + en stor kaffe.


Ut i bilen i regnet, och vidare utmed kusten. Så vackert.


Vi kom fram till staden Hauula, som är dagens mål. Här ska "The Polynesian Culture Center" ligga... och ooopps vi höll på att köra förbi det. Bara en stor trist parkerings plats. What? Men kl 11.45 am öppnas dörrar in till denna park och det var superhäftigt. Regnet försvann och solen sprack igenom, vilken tur för alla aktiviteter är utomhus.
Området är uppbyggt som 7 stora öar med vatten och broar och vi "reste från ö till ö". Varje timme var det olika shower som satte igång och bara människor ursprungligen ifrån Polynesien fick vara delaktiga och dom var klädda i härliga färggranna dräkter.

Klocka 2.30 pm var det dags för "Rainbows of Paradise canoe pageant". Varje land hade en egen båt och spelade musik och visade upp sin dans. Vi var mäkta imponerade och uppskattade verkligen vänligheten och värmen från detta folk, som så gärna delade med sig av sin kultur på ett engagerande och humoristiskt sett. Vi smakade deras potatis som var lila, lärde oss dansa Hula dans och hälsade på många olika tribes (stammar)...här nedan pratar vi med Fiji-folket.





Tiden rusade iväg och kl 5 pm var det dags för middag - The Luau. Vi visades in till en venue, fick fina halsband (blommor) och fick se hur de täckte av en grillad gris (pork) som legat och grillats hela dagen i en grop under palmblad. Sedan blev det hel-schysst buffé med fisk, massa ahi tuna, Shoyu glaced kyckling, braised teriyaki beef, färska frukter och härlig sallad. Efteråt blev med smarrig dessert från Polynesian.




Kolla in de härliga blomster halsbanden och min snygga tatuering på armen :-) Här nedan kommer mer härliga bilder - detta blev verkligen en dag som kommer att gå till minnenas arkiv då vi alla tyckte det var lärorikt, kul, musikaliskt och gav så många skratt...

 

 

Men kvällen var inte slut med denna middag, efter det hann vi se fantastisk film "The Hawaii Journey" och kvällens show: "Breath of Life" som är en saga om födelse och död, kärlek och familj samt seger & tragedi. Wow, i 2 timmar satt vi helt tysta och bara njöt av upplevelsen.





Ooops, det blev ett långt inlägg... Men vilken upplevelse!!! Vi körde hem kl 9 på kvällen och regnet öste ned igen.

Nyfiken på nästa dag? Klicka här

söndag 3 januari 2016

Hawaii - Oahu, Dec 25 - 2015, part 5

Discover more white sparkling sand and calm waters along
Oahu’s 112 miles of coastline...


Det är en helt fantastisk ö, när det kommer till vackra långa vita sandstränder. Idag är siktet inställt på staden Kailua och vi har hört att Lanikai ska vara den absolut finaste beachen, som även utsetts till en av världens vackraste stränder...

Men först mat i magen. Startskott på Safeway, med breakfast burrito för killarna och ham & cheese Sandwich för tjejerna, hälsosam juice och en Starbucks coffee. Sen ca 45 min körning och då det är 25e dec, och de flesta amerikaner firar julafton idag, så är det väldigt lugnt på vägarna. Vi kommer fram till Kailua centrum, och det är helt tomt på folk och allt är stängt. Men det gör inte oss strandraggare ett endaste dugg, vi kör mot havet....Morgonen till ära, så möts vi av denna vy efter att ha parkerat bilen. Inte så pjoskigt!



Kailua Beach Park heter detta ställe, och så här skriver tidningarna:
"
Kailua Beach Park ranks as the second most beautiful. Okay…it’s a little unfair to rank Kailua Beach as second best, because it is next door neighbor to the most beautiful spot on the island, Lanikai Beach." 

 

Vi spenderade hela förmiddagen med att strosa utmed den milslånga stranden, simma i havet, hoppa över vågorna och spana efter vilket som kan vara Mr. Obamas hus. Vi hörde på stranden att hans "sommarhus" ligger utmed denna beach och att han vid varje besök av Oahu tar familjen att smaka Shave Ice i Kailua. Dessvärre fick vi ej se honom live...

 

Det suger att vara på stranden. Hungriga. Tar bilen in mot city men inte mycket som är öppet. Vi hittar en urgullig local marketplace, där 4 unga grabbar grillar burgare så det står härliga till. I stekvarm sol, hamnar vi nästan på parkeringsplatsen, och avnjuter en löjligt god lunch med caesar salad, baconburgare & kall hawaiiansk öl... Longboard och den måste du smaka. Yummy!



Nu mot USA´s number one beach; Lanikai. Wow. Behövs knappt ord...







När vi parkerade bilen här nära, fick vi höra av en lokal familj att det knappt varit något sand alls här förra året. Tänk vad naturen lever sitt eget liv. Regn, sol, sand i ett härligt virrvarr... 
Ordet "Lani Kai" betyder "Heavenly Ocean" och på nätet står det:
What to Expect: Soft white sand, crystal clear turquoise water, gentle waves, and excellent photo opportunities of the Mokulua Islands.
Pop Culture: Lanikai Beach was named #5 best beach in the National Geographic book

Vi var extremt nöjda efter denna sandiga dag på stranden. Nu mot Waikiki där alla restauranger finns för att fira amerikansk julafton. Vi fick vänta 1h som vanligt, för det är lite galet på kvällarna, men mätta blev vi även denna kväll. Och tidigt till sängs, spännane äventyr väntar oss imorgon...

Läs mer här, om du är nyfiken? 

lördag 2 januari 2016

Hawaii - Oahu, Dec 24 - 2015, part 4

Beaches, surfing, waves! Och Julafton!

Hawaii är ju som bekant känt för att vara "Birthplace" för världens surfing. Så gissa om det finns härliga långa stränder och höga kraftiga vågor....? Sett med kart-ögon har ön Oahu två sidor: norra sidan med kusten North Shore, och östra sidan med Kailua och Lanakai.

Dags mål är att upptäcka North Shore. Men för att ta oss dit behövs bil. Som nämnts tidigare är väldigt mycket uppbokat på ön, likaså var det hos biluthyrningen. En liten söt Mazda 2 fick bli vårt färdmedel för kommande dagar. Och redan kl 7 am, var vi tvungna att hämta upp bilen. Så ännu en tidig morgon... Philip tycker det känns som vi är värsta träningslägret, inga sovmorrnar....!!


Alltså, upp med solen kl 6.30 på morgon, då packar vi ihop handdukar, badkläder, vatten och gör oss redo för upptäcksfärd! Vi kör genom ett stilla Honolulu på väg H1 och segar oss över de höga bergen med vår lilla minibil och vårt första pit-stop blir Dole Plantage. Vi tänkte att det är här bananerna har sitt ursprung, men det är ju ananasen... Dole Pineapple Plantation ligger mitt i ingenstans. 





Ingen vet helt säkert när första ananasen (halakahiki in Hawaiian) anlände till Oahu. Men Kapten John Kidwell har fått kred för att varit med att grunda Hawaii´s ananas industri, men det var först när Mr. James Drummond Dole (även kallad The Pineapple King) anlände till ön 1899 som smygsam odling transformerades till vinstgivande handel och blev en exotic fruktindustri till hela världen. Mr Dole var även begåvad med att inse den enorma potentialen kring ananasen med tanke på cane suger / sockret.

I början av 1930-talet, så odlades över 200,000 ton av ananas varje år och "The Hawaiian Pineapple Company James Dole" hade 3000 fast anställda samt 4000 säsongsarbetare. Ananasen forslades till båtarna i hamnen via pipelines från odlingarna, och det tar ca 18 månader för en ananas att mogna.



Nog med ananas - nu mot stranden! Siktet blev staden Haleiwa - som är surfparadiset. Vi väntades oss en härlig kuststräcka att rulla fram vid och titta på vita härliga stränder, men istället körde vi 2 meter in från beachen, och träd skyddade standremsan, så man såg inte alls havet... Hur skulle vi nu fånga den vackraste beachen att starta på?


Vi chansade vilt, och parkerade bilen och gick genom buskarna och kom fram till detta!!!

 



Helt underbara stränder, men man ska allt se upp för vågorna och hit ut vågade sig bara riktigt rutinerade surfare. Denna strand heter Laniakea Beach och hade badvakt och torn så lite säkerhet. Vår känsla av att vara nära naturen var underbar - här lever ur-surfarna för att hitta dagens bästa våg...

Sen blev vi hungriga, så vi rullade vidare på lilla Kamehameha Hwy och stoppade på fler beacher för de var så vackra: Waimea Bay Beach, Banzai Pipeline och Sunset Beach Park. Men målet var att käka räkor, då vi hört talas om Surfers Giovanni´s Garlic Shrimp i Kahuku. Alltså en food truck mitt ute på vischan.
Vi provade allt; Shrimp Scampi, The "No refunds" (hot & spicy) samt Lemon Butter Scrimp. Alla tallrikar innehöll 6 stora räkor och 2 skopor ris. Så gott, så kladdigt, så hot!!








Till detta behövde vi så klart goda, lokala smoothies och "Shave Ice" för att släcka hettan efter de heta räkorna. Yes, det är något som kommer härifrån - skivad is som smaksätt med lime, mango, guava och massa mer.... Matsumoto Shave Ice hade vi hört talas om och klart det blev ett stop även här.




Eftermiddagen blev mer stränder, häftiga regn och in och ur bilen vid dessa galna skurar. Bilen blev som en stor sandhög på insidan, men härligt varmt och tropisk fuktigt. Sedan sprack det upp lika fort och beachen torkade upp på några minuter.

 

Något vi inte hade en tanke på var att idag är det ju JULAFTON. Inga tomtar så långt ögat kan nå.... Vi rullade hem vid 5-snåret, kom till hotellet vid 6-ish och hoppade vi i finkläder. Tiki´s fick vi rekommenderat, och vi hade tur att få bord. Hungriga, och lite trötta avnjöt vi en mysig middag! Kanske inte så som vi brukar fira i Sverige, med smörgåsbord, hela tjocka glada släkten, skinka, lax, Kalle Anka och allt det andra. Men istället fick vi en relaxad heldag i sol och värme, så nära naturen man kan vara. Underbart!

Vi säger som Bing Crossby sjunger: Mele Kalikimaka, dvs God Jul på Hawaiianska!


https://youtu.be/hEvGKUXW0iI

Läs om vår fortsättning på Oahu, genom att klicka här!