onsdag 5 januari 2011

Frost, friss och fokus!


Frost! Tänk er, det är faktiskt frost på morgonen i Californien. Kunde man ju inte tro. Lite kul att se barnen - några kommer i shorts, andra i dunjacka. Här står barnen på gräsmattan vid skolgården och amerikanska kids är smått fascinerade att detta vita täcke på gräsmattorna...Kolla in tjejen till vänster i basketshortsen. Lite småkyligt att vara barbent i 3 plusgrader!

Nyfrissad! Idag var det dags att glida till frisören igen. Denna gång med Philip som fått en riktig kalufs. Det blev kortkort men inte lika kort som sist. Visst blev han snyggt snaggad, sonen? Och kolla in maten ovan. Idag har vi varit innovativa och gjort Italiensk bondomelett, dvs pasta, broccoli, purjo, skinka, paprika, ägg och mjölk i en form och swisssh in i ugnen. Kan ju inte bli enklare... Är glad över alla härliga svenska tidningar (med mat, mode och träning) som jag fick med mig från Sverige i julas. Bra inspirationskälla i köket!

Yoga! Idag var det dags. För mitt första riktiga yoga-pass på evigheter. Hockus pokus bara! Jag har ju testat så många gången men aldrig känt kicken. Äsch, ska man träna så ska man svettas - har varit min melodi. Men idag drog amerikanska väninnan Colene med mig på Power Yoga. Hon är en cool superkvinna som jobbat med Bill Gates, sprungit massa marathon i världen och verkligen inte gillar när det går för långsamt. Gillar hon, så bör ju jag gilla detta :-). Kl 9.30 klev vi in i ett 40-gradigt varmt rum som luktade lätt eukalyptus. Lamporna släckta och lite dov avslappningsmusik i bakgrunden - kommer jag att somna nu? Men icke. Instruktören Angela körde skiten ur oss. Inte en lugn stund. Kroppen i ständig rörelse. Armhävningar, stå på huvudet, sit-ups, spagat... Har aldrig svettats så mycket i hela mitt liv. Varenda muskel i kroppen fick jobba för att koordinera och hålla balans. Så ett 30 dagars träningskort och en yogamatta blev slutresultatet. Nu ska jag ge yogan en chans och se vad som kan hända på 30 dar....

Så nu sitter jag här vi datorn och sätter mig in i ämnet - YOGA. Yoga betyder förening på sanskrit, det handlar om att förena det fysiska jaget med det mentala - och samtidigt vara länkad till omvärlden. Att hitta balansen. I Indien har yoga praktiserats i omkring 5 000 år. En av nycklarna är djupandning kombinerad med fysisk aktivitet och djupavslappning. POWER YOGA är mer explosiv och dynamisk jämfört med de klassiska yogaformerna, men övningar som ska stärka koncentrationsförmågan och fokuseringen är viktiga element.

Poweryogan är på stark frammarsch i USA och används av professionella idrottsklubbar, basketlaget Chicago Bulls är ett exempel. Smidighetsmomenten är skadeförebyggande, andningsövningarna syftar bland annat till att ge maximal syreupptagningsförmåga. Meningen är också att tunga och vältränade kroppar ska få mjukare muskler och den mentala styrkan ska öka.

Den amerikanska tidskriften Yoga Journal genomförde 2008 en undersökning, där 5050 respondenter från USA:s befolkning intervjuades. Undersökningen visar att närmare 16 miljoner utövar yoga i USA, och att de årligen spenderar 5,7 miljarder dollar på yogaundervisning och yogarelaterade produkter. 72 procent av utövarna är kvinnor, 28 procent är män. Ungefär en fjärdedel har utövat yoga mindre än ett år, en fjärdedel mellan ett och två år, en fjärdedel två till fem år och en fjärdedel över fem år.

2 kommentarer:

  1. Hej vännen! Det tog några gånger o år innan jag upptäckte yoga oxå. Men nu gillar jag det mkt. Grymt bra sätt att stretcha på o slappna av. Håller med, har aldrig svettats så mkt som när ja körde bikram-yoga!!:) Tyvärr slarvar jag m yogan nu. Dock inte med morgonpassen m sit-ups, planka etc.
    Synd att vi inte fick möjlighet att ses i jul men vi får hålla kontakten över nätet till nästa gång!:) Kramar

    SvaraRadera
  2. Karin, gott att höra ifrån dig. God fortsättning på året! Det här med yoga tar nog sin tid - men jag tror det kan göra extremt bra nytta för kroppen. Älskar när det är varmt & gott i träningssalen :-)) Ska iväg nu och testa Vinyasa. Blir intressant! Stå på dig med träning och egen tid. När får vi se lite fina bilder på lilltjejen? 1000 varma kramar //Yvonne

    SvaraRadera