söndag 9 januari 2011

Söndagsmys, söndagssport & söndagsmiddag!


Kl 7.30 smög jag hemifrån... Tyst i alla vråna, barnen sov söt & mannen började vakna till liv! Jag hoppade in på Power Yoga ihop med Colene och fick en toppenstart på dagen. Nu börjar jag få grepp om de olika grundpositionerna i yoga, men vette-17 om det är något för mig...?

Hem till huset och barnen sov fortfarande när klockan var 10. Det behövde dom, det har varit en lite tung start på året med jetlag. Men nu var de pigga och tillbaka i matchen. Philip har matte-test på torsdag så han spenderade tid vid matteböckerna - så duktigt! Olivia myste med dockor och iPaden :-)

Även denna dag gick i matlagnings tecken! Dags att testbaka Ciabatta. Om du inte visste så kommer Ciabattan från italien och lanserade 1980. Det betyder: "carpet slipper", hmmm alltså filttoffel....! Ciabatta kommer ursprungligen från Liguria. Jag gjorde en variant som kallas "Overnight Ciabatta with Wild Yeast". Enkelt; mjöl, salt, vatten och jäst i en bunke som får leva sitt eget liv under ett dygn, sen kavla ut på massa mjöl och in i ugnen! Det är verkligen ljuvligt gott att käka sprillans nygräddat bröd med lite smör & havssalt på..........

Sen fortsatte matäventyret, en riktigt söndagsklassiker; Boeuf Bourguignon. I min nyinköpta gjutjärnsgryta. Shit pommes frites, det är mycket grejer som ska med.... nötkött (eller högrev, ytterlår eller fransyska) morötter, lökar, hela 6 dl rött vin, buljong, några kvistar färsk timjan, lagerblad, vitlöksklyftor, champinjoner toppat med 2 paket bacon! Sen dags för 1 1/2 timma på spisen i finfina grytan. Wow, nu snackar vi riktig söndagsmiddag. Härligt med "kokt kött" efter som landet USA älskar alt som är friterat, panerat och stekt... (Se bild överst)

Le Creuset - min fina smarta gryta till både ugn och spis!
År 1924 träffades två belgiska affärsmän, Armand Desaegher (gjutjärnsspecialist) och Octave Aubecq (lackeringsspecialist) på en mässa i Bryssel. De beslutade sig för att gemensamt skapa ett gjuteri som skulle emaljera olika köksredskap. År 1925 etablerades Le Creuset® i Fresnoy-le-Grand, Frankrike. Detta var en strategiskt gynnsam position för företaget på grund av dess belägenhet vid en korsning av transportvägar för råvaror; däribland koks, järn och sand. Samma år producerades den första grytan. En klassiker som fungerade fantastisk bra!

Sedan hann Philip med en basketmatch
som vanns med 38-28 - hurra - och lite fiol-träning iklädd pyjamas.......
.... Ååååå, vad härligt med en riktigt lååång, myyyysig söndag! Precis vad vi alla behövde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar