torsdag 27 januari 2011

Läxor, basket och surdeg i hamn!

En och annan torsdag har man ju genomlevt! Men aldrig den sista torsdagen i januari 2011. Den här dagen kommer vi aldrig att få tillbaka......

Och detta har varit en historisk torsdag, för mig! Jag har bakat mitt allra första surdegsbröd. Tänk, surdegsresan började förra fredagen då jag satte grunden på jäsning.



Visste du förresten att det finns ett Brödinstitutet i Sverige? "Brödinstitutet arbetar för att öka konsumtionen av bröd i Sverige. BI vill berätta om brödets roll i en närings-balanserad kost och inspirera fler att äta bröd till varje måltid". Så här beskriver Brödinstitutet en surdeg: surdeg är en blandning av mjöl (råg eller vete) och vatten i lika proportioner. I mjölet finns mjölksyrebakterier och jästsvampar, som vid tillsättning av vatten börjar producera mjölksyra, ättiksyra, alkoholer, aromämnen och koldioxid. Efter ca. 3 dygn är surdegen klar att användas.

Nu har alla bakterier och svampar fått härja fritt i så gott som en vecka och resultatet blev 4 härliga baguetter. 10 poäng också, i alla fall om man får mäta på hur barnen åt av brödet ikväll :-))

Här kommer lite kuliga bilder från dagens utbakning.


På onsdag kväll kl 21 blandade jag rågsurdegsgrund med ljummet vatten och mjöl. Detta jäste i 12 timmar under plastfolie & handduk (för att hålla 22-25 grader hela tiden) och bubblade som attans. Sen blandade jag i ändå mera vatten och mjöl + salt och lite honung. Detta skulle läggas i en 10-liter plastlåda...jag tog en av förvaringsboxarna och diskade väl. Där fick degen bo med ordentligt utrymme för jäsning. Efter 5 timmar i stora boxen fick degen komma ut och delas på 4 baguetter och jäsa 2 timmar till. Först i små runda bullar och sedan i långa remsor. Det är viktigt att degen får vila mellan varje moment - ingen brådis här inte!

Handdukarna ligger emellan som stöd vid jäsning, så att brödet jäser på höjden och inte flyter ut på bredden! Sen var det dags att baka i ugnen. På botten av ugnen hade jag en oöm plått och på den skulle man lägga ett gäng isbitar. Gissar att detta bildade ånga och brödet fick därmed sin krispiga yta. Var 5:e min skulle luckan öppnas och luft släppas ut. Vakta, vakta! Efter 25 min var brödet färdigbakt! Ååå det doftar så gott från nybakt. Genast skar vi upp några skivor och la smör och havssalt på.............. mmmm, koncentrerad njutning!

Yes, nu kan jag processen så då är det väl bara att köra på! 24 timmar för att få ihop ett bröd. Nu förstår jag varför surdeg är ganska dyrt!

På kvällen körde Philip sin basketträning i Menlo Park. Här kommer lite snygga bilder som togs på matchen i helgen! Action till 100%
. Nu är det bara några matcher kvar i serien och det går ganska bra för killarna. Så bra att de kommer gå vidare till PLAYOFF. Mycket kämparglöd, lite blod svett och tårar och en himla massa glädje och ett grymt fotarbete som defender, kan vi nu summera första basketsäsongen med!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar