söndag 2 oktober 2011

Rodin by Moonlight

Black Tie Dinner in the Moonlight. Ibland hamnar man på vissa tillställningar av slump! Så var det denna kväll när Jörgen och jag fick det unika tillfället att minga, titta på konst och avnjuta en middag i månens sken på Canton Arts Center som är en del av Stanford University. Tack vare Victoria, som Jörgen satt bredvid på ett flyg för flera månader sedan och det visade sig att hon bara bor några gator från oss, blev vi inbjudna och fick sitta vid J.P Morgans bord under denna insamlingsmiddag.

Det här med kläder är ju alltid lika förvirrande. Kort eller lång klänning till Black Tie? Här är faktiskt båda helt accepterat. Så en ny LÅNG klänning stod på dagens inköpslista :-)

Sedan begav vi oss till undebara vackra Stanford. Entrén till Art Center var otroligt häftigt dekorerat med levande ljus och lila ljussättning på byggnaden. Vi minglade runt, titta på fina tavlor och häftiga konstverk av François-Auguste-René Rodin, född 12 november 1840 i Paris, död 17 november 1917 i Paris och var en fransk skulptör. 
Förvirrande mycket glas på bordet! 
Middagen serverades utomhus i en trädgård i anslutning till Art Center. Live musik, 5 rätter, fina viner och massa folk närvarade för att foundraisa pengar som kommer att utöka kassan och göra en stor skillnad i museets förmåga att upprätthålla kompetens inom programmering och upplevelser för besökare. Med andra ord var det för en god sak...

Vi fick helt fritt mingla runt bland skapelserna och fotografera. Här ovan syns jag ihop med Kyssen. (The Eternal Spring Kiss by Auguste Rodin) Och nedan sitter vi mitt i utställning och bara tar in känslan av detta otroligt pampiga rum som är fullt med känsta skapelser! Cooolt faktiskt.

En otroligt spännande kväll med den äldre gräddan i Silicon Valley, för helt klart drog vi ned medelåldern! Vid hemgång vad lokalen dekorerad med äkta blomblad som doftade ljuvligt - allt gick i lila!
 
Fakta:
Auguste Rodin föddes i en arbetarfamilj. Mellan 14 och 17 års ålder utbildade han sig i målning på Petite École. Han misslyckades upprepade gånger med att komma in på den högre utbildningen Grande École.
Fram till 1882 arbetade Rodin som hantverkare på porslinsfabriker och verkstäder. Hans första skulpturer, porträttbyster i brons som han arbetade med på kvällarna, refuserades av Franska akademin. Rodin besökte Italien 1874-1875 och överväldigades av Michelangelos andliga intensitet och kraftfulla modellering av människokroppen. Rodins första antagna verk, Kopparåldern (1875-1877), återspeglar denna vitalitet och utgjorde en sådan sensationell kontrast till de akademiska konventionerna att han anklagades för att ha använt sig av avgjutningar. För att motbevisa detta utförde han Johannes döparen (1878-1880) i övernaturlig storlek.

I sina egna verk, antingen i brons eller marmor, utvecklade Rodin en intensiv, känslomässig uttrycksfullhet, och den tragiska Borgarna i Calais (1884-1886) är ett exempel på hans sätt att jämställa kompositionen med det psykologiska innehållet. Helvetesporten, ett dörrarbete beställt till Musée des Arts Décoratifs i Paris (1880-1917), fullbordades aldrig, men flera motiv från den – Tänkaren (1880) och Kyssen (1886) – utvecklades som fristående kompositioner. Hans mest enastående porträtt är det av Balzac (1893-1894), men det göts först 1939.
Rodins stora betydelse låg i att han förenade det sena 1800-talets strömningar, realismen och symbolismen.



2 kommentarer:

  1. kollar fortfarande in på bloggen och hoppas på nya inlägg!

    SvaraRadera
  2. Intressant och roligt liv ni verkar lleva i californien! Vore roligt med en update

    SvaraRadera