måndag 5 september 2011

Labor Weekend in Carmel

En underbar och lång helg - Labor Weekend - är till ända och vi njuter hela familjen av att vara utvilade och fyllda med ny energi från vackra ameriskanska kusten; Carmel-by-the-Sea, Monteray samt Pebble Beach.
Det är ju alltid lika härligt att spendera tid på beachen. En smakrik picknick dukade vi upp och avnjöt med utsikt över hela bukten. Sen blev det promenad på stranden, klättring upp på golfbanan Pebble Beach Golf Club, inspaning av livs levande delfiner som simmade 20-30 meter från stranden. Vågorna denna dag var riktigt kraftiga och varningar hade gått ut rörande; Rip Curl. Det fick Olivia och Philip smaka av är när det bara skulle gå och känna hur kallt det var... 
 
Men alltid lika kul att leka av sig... Efter beach blev det dags att värma upp sig i hotellets, Carmel Mission Inn, hot tub för havet håller bara 13-14 grader och det är ofta molnigt i Carmel, då havet kyler mycket och solen hinner inte "burn off" ännu. Bättre är det runt okt-nov. 
Godis! Här finns en godisbutik som är i toppklass, den heter Carmels Candy Shop har öppnade år 1960. Här kan man köpa allt...bla erbjuder den en vacker samling av fudge, kola, choklad samt praliner i mängder. Här hittade vi tom svenska skolkritor :-)
Inför kvällen hade vi bokat bord på restaurangen Casanova mitt inne i byn Carmel. Helt underbar mat på det Italienska temat fick vi smaka. Och miljön var bara så mysig, lite som ett mini-Italien som öppnade sig bakom entren.
Dag 2 innebar en förmiddags-rundtur på kända 17 miles drive. Detta är en kustväg som går igenom kända området Pebble Beach. Naturen är helt fascinerande och vi var tagna att det karga coola klimatet. Bilresa börjar med en gate där man måste betala inträde på 9,50 dollar i biltull. Sedan glider man över kanske väldens kändaste och vackraste golfbanor och de grymmaste och värsta husen i CA.
Vi gjorde många stopp och tittade på landskapet. Titta in de karga klipporna och träden som står kvar, trots hårt väder och mycket vind.
 
"Chefen" bland sevärdheterna är det natursköna trädet; Lone Cypress Tree. Ett salt beskuret träd, som är den officiella symbolen för Pebble Beach och en frekvent fixtur av TV-sändningar från detta område. Det har stått här i 250 är - rätt häftigt! Det syns precis till vänster om Philips huvud här nedan.
Efter att totalt överraskats av hur vackert Pebble Beach, det hade ju så mycket mer än bara vackra golfbanor, blev det dags för down-town Carmel igen. Vi strosade runt i Carmel Plaza och gled in i en ostaffär. Men detta var inte vilken ostaffär som helst!!! När jag hade "A very Swedish Homeparty" hemma hos oss i våras fick vi ostbud från en butik i Carmel. Och nu stod jag i just denna ostbutik. Jag smög fram och frågade efter ägaren Kent som jag emailat med i massor. Absolut, han visste precis vem jag var... Och fram kom ostar i massor och vi fick smaka och smaka och smaka! Det var ost precis överallt. Hem kom vi med 5 favoriter. Nu ska det ostfestas.
 
Efter all osten blev det lunchdags! Trevliga nyblivna vännerna Ingela & Peter med barnen Amanda, Victor och Kristian sammanstrålade vi med. Här syns vi alla på en charmig italiensk/fransk restaurang på huvudgatan Ocean Avenue.
 
Och efter lunch måste man ju också käka en middag! Hihi, vi svälter inte på våra helgutflykter. Kvällen bar av till Monteray som bara ligger 10 min bort och restaurangen 1833. Det var ytterligare en höjdare på mathimlen! Drinken tog vi utanför vid brasorna.
  
1833 var ett riktigt coolt hus som hade anor från spöktiden och det var inrett därefter, med anor från år 1833. Dock var maten betydligt moderna och det blev lamm till Fille, Sea Bass till pappa, Gnocci till Olivia och getost med tillbehör till mamma.
Carmel - Ännu en del av Californien som vi nu hunnit bekanta oss ordentligt med. Självklart kommer vi åka hit många flera gånger. Det ligger bara en dryg timma från Palo Alto och är galet vackert och har en underbart charmig atmosfär!
Fakta om Carmel:
Carmel-by-the-Sea, som oftast kallas Carmel, är en liten stad i Monterey County, Kalifornien, USA, grundades 1902. Beläget i Montereybukten, är staden känd för sin natur och rika konstnärliga historia. Staden kännestecknas av "konstnärer, poeter och författare", och år 1910 rapporterades det att 60 procent av Carmel hus byggdes av medborgare som var "ägnar sina liv arbeta ansluten till estetiska konst. Mest kände skådespelaren i staden är nog Clint Eastwood, som var borgmästare här mellan 1986-1988.

Staden är känd för att vara hundvänligt, med många hotell, restauranger och detaljhandlare erkänna gäster med hundar. Lite udda är att Carmel är också känt för flera ovanliga lagar, bland annat ett förbud mot att bära högklackade skor utan tillstånd! Lagen antogs för att förhindra rättegångar till följd av snubbel-olyckor som orsakas av oregelbunden trottoaren. Hoppsan!!!
Carmel-by-the-Sea ligger på Stillahavskusten, 53 mil norr om Los Angeles och 19 mil söder om San Francisco. Antalet året-runt-boende 2010 var 3722 pers.

Fakta om Labor Day:
Motsvarar Sveriges Första maj och är en helgdag som firar de ekonomiska och sociala landvinningar för arbetstagarna. Labor Day har sitt ursprung i den fackliga rörelsen, närmare bestämt de som förespråkade åtta timmar arbete, åtta timmar för rekreation, och åtta timmar för vila.

Lite om Pebble Beach:
Pebble Beach är "unincorporated" gemenskapen i Monterey County, Kalifornien. Pebble Beach är en liten semesterort vid kusten, hem till den berömda golfbanan Pebble Beach Golf Club. Pebble Beach är ett eget samhället där de lokala tillgångar ägs av Pebble Beach Company, ett dotterbolag till Plaut Inc. Invånarna betalar husägareavgift, föreningsavgifter för vägunderhåll samt fastighetsskatt till Monteray. Samhället består av 4531 invånare som är mycket välbeställda; många pensionärer och välutbildade arbetare inom social service (utbildning och hälsovård), ledning och finanssektorn. Pebble Beach är mycket etniskt homogent, 93% av befolkningen är vita, 7% Asiater. På området går den kända vägen; 17 Mile Drive som är en mycket vacker väg genom Monterey och Pebble Beach, och till stor del kramar Stilla havet kusten och passerar kända golfbanor och herrgårdar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar