fredag 13 juni 2014

Field trip to Autodesk Gallery

Jag håller just på att förbereda en "Innovation Trip" för tyska bolaget Beiersdorf (bla tillverkar dom Nivea, Eucerin och La Praire) som kommer i September till Silicon Valley för att förstå och uppleva vad som är unikt i denna del av världen. Att fylla 5 hela dagar med skräddarsydda möten kräver månaders förberedelse...

Därav besökta jag och barnen företaget Autodesk i veckan. Wow, vilket bolag. Har inte förstått vilka coola lösningar deras verktyg kan bidraga till. Och i så många olika miljöer. Vi gick på en av deras guided tours. Adressen är One Market Street i San Francisco, med andra ord på bästa plats, jättefint nära The Bay Bridge och Ferry Building.

Att få en personlig guide som berättar om varje del av utställning är kalasbra. Hon tog oss runt på ca 20 stationer och berättade hur Lego, Mercedes-Benz, Nike mfl använda Autodesk´s mjukvara för att utveckla sina produkter.


Här kommer några exempel från vårt studiebesök:
Philip testar hur det är att köra på vägarna i USA. Genom Autodesk´s tool testar "Amerikanska vägverket" om vägarna har för skarpa kurvor, tvära korsningar, vilken hastighet som är lämplig etc. Philip blev utvald av guiden och fick gå fram inför gruppen och testköra. Han gjorde det galant och höll bilen på vägen hela tiden...

Merdeces-Benz testar många nya bilmodeller för framtiden. Genom Autodesk CAD-verktyg kan man ta fram olika prototyper och sedan använda 3D-printing för att förstå hur bilen kan se ut i verkligheten.


Lego har nu möjlighet att skräddarsy lego-pussel till 100% genom att använda Autodesk till att skapa lego-bitarna. Barn kan ta ett foto av i princip vilket föremål som helst, skicka bilden till Lego och sedan per post få tillbaka bitar för att bygga sin egen skapelse... Denna Dinosaur består av ca 60 000 legobitar och är en avbild av en "verkligen Dinosaurs" från ett museum.
 
Nike! Detta var nog den coolaste biten av utställningen. Här får man en klart och tydlig bild av Nike´s produktresa genom: "The Past, Present, and Future fo Product Design". Redan innan Nike var fött, var grundaren Bill Bowerman besatt av hur han kunde skapa bästa förutsättningarna för sina adapter på University of Oregon. Bla är han inspirerad av våra waffel-järn när det kommer till hur dom första sko-sulorna ser ut med sitt rut-mönster.... I framtiden kommer alla skor att vara skräddarsydda. På plats i butik görs ett avtryck av din fot, sedan skapas en prototyp och sist printas just din sko via en 3D-printer i de färger och material du önskar... 

Den vita bollen nedan, ser ut som en fotboll men är en uppfinnig som heter Soccket. Det är en bärbar generator som både sprider glädje och kraft till dem som spelar med den. Alltså, i Afrika där det är ont om el/energi kan barnen spela boll med fotbollen på eftermiddagarna, då laddas bollen med energi och fungerar som en generator. Barnen kan då tex använda energin till ljus som räcker under ca 4 h på kvällen, vilket är perfekt att ha när dom gör sina läxor. Så otroligt smart....
  
Fullmatade med creativitet, innovation och nytänkt behövde vi en rejäl lunch. Rakt över gatan ligger Ferry Building med vår favoritrestaurang "The Slanted Door". Men den har vi varit på så många gånger, så idag testade vi nytt. Bouli Bar levererade smarrig stor pizza, organic fresh sallad och smaskig hummus och andra röror på pita-bröd. Alla mätta och mycket nöjda.

Efteråt blev det en mjukglass i solen. Vilken spontan härliga San Francisco-dag, det blev! Mitt tips nästa gång du besöker vår vackra stad, passera förbi Autodesk - verkligen är värt ett besök!


torsdag 12 juni 2014

Summer Break equals Summer Camps


Sommarlov innebär sovmorgon, låååång smarrig frukost, sol, picknick, beach, grillning, kompisar, att vara uppe sent på kvällarna och göra lite vad man vill....

Här i U.S. är det mer hysterisk än någonsin när sommarlovet drar igång. CAMPS! -Vilka camps ska du gå på i sommar, är det enda barn och vuxna snackar om. Jag älskar att barnen sportar, men ibland kan det vara nyttigt med lite "bara-vara-tid"...

Checka in detta schedule för familjen Ericsson´s första sommarlovsvecka:
8.00 - Klockan ringer
8.15 - Frulle
8.45 - Bilen rullar till PALY High School
9.00 - Andy Harader´s Tennic Camp för Philip och Olivia
9.10 - Mamma kör hem
11.00 - Mamma förbereder pasta carbonara
11.45 - Mamma åker och hämta kids + kompisar
12.00 - Tennis Camp slut. Hemfärd.
12.30 - Lunch serveras
2.00 - Bilen kör till PALY High School
2.30 - Excel Swim Camp för Olivia
3.00 - Swim Camp slut. Coach Sax´s Basketball Camp startar för Philip
5.00 - Basketen slut. Pick up Philip från PALY High School!
PUH.... Lagar middag till hungriga kids! Känns som rena rama Sportspegeln!

Olivia ihop med Nessa och Raveena
på Tennis Camp
Herrejösses, säger jag bara! Limousine service, laundry service och food court kan man numera lägga till på visitkortet. Men barnen är så happy - och då är mammor  också jätteglada! 

Tennis 3h per dag har verkligen gett en rejäl puff framåt.
Simning är ju verkligen något man måste behärska. Breast stroke, back stroke, freestyle och butterfly är dom 4 simsätten och man kan nog inte säga att vi svenskar behärskar alla 4a, efter att man gått i svensk simskola på sommaren i regn och rusk med blåa läppar!
Basketball camp för Philip har inneburit stenhård kul träning med High School Coach och nya muskler byggs på.

Tigerbalsam och dess doft har legat som ett skönt dofttäcke i huset på kvällarna.... 
Olivia ihop med sin Swim Instructor Caroline
Caroline visar hur dykning ska se ut!
Olivia prova på att dyka.... Inte helt lätt!
Philip på Basketball Camp med 10 st andra incoming 9th graders.


onsdag 4 juni 2014

Graduation Time for two Fantastic Kids - Philip & Olivia


För 4 år sedan (augusti 2010) började Philip och Olivia på Walter Hays, en Public Elementary School i Palo Alto. Då såg dom så här söta ut! Jag minns det som igår. Så otroligt pirrigt och nervöst det var för oss alla fyra! Den där första dagen då man skulle få reda på vilken fröken man skulle få, och vilka barn de skulle hänga ut med några år framåt. Sen sa det bara swiiiiisch - så har man en kille som ska börja High School och en dotter som ska till Middle School. Hur gick det till.............

Vi började i onsdags med Olivias Graduation Ceremony på Walter Hays. Kl 8.14 sharp på morgonkvisten var det fotografering. Kl 8.45 dags att bänka sig framför scen. Kl 9.00 marscherade Olivia och 96 andra 5th grade kids fram till scen. Sedan blev det fint tal av Principle Mary Bushman, 8 st barn fick läsa upp egenskrivna dikter om sina minnen från Walter Hays och alla barn stod upp och läste "The Pledge of Allegiance" mot amerikanska flaggan. Sedan fick alla gå fram och ta emot sitt diplom, niga och ta rekorn i handen... Stort. Pampigt!



Efter blev det många kramar och Cookie Reception i Ricornada Park precis utanför skolan, och mera fotografering. Efter det hoppade alla 11-åringarna ur sina fina klänningar och kostymer och studsade i träningskläder för att åka till Sports House i Redwood City.


Japp, så firar man att Middle School är över. Olivia och alla hennes klasskamrater hade en tokrolig eftermiddag med soccer, volleyball, dodgeball, pizza, glass, relay race och massa mera.... Hon fick sådan träningsverk att hon knappt kunde gå dagen efter. Men så glad! Här tillsammans med några av favorittjejerna; Raveena, Nessa, Heide, Maddie, Libby osv.
 
Dagen efter blev det Philips tur att avsluta 8th grade på Jordan Middle School. 3 år av hårt slit, mycket matte, en hel del social studies, Treasure i Student Councils och kunskap inom Leadership. Nog har denna lilla pöjk utvecklats till en ung vis man, som nu är på väg till High School - PALY!

Kolla bara in denna fina samling med diplom han samlade på sig under Graduation Ceremony;
- Palo Alto Unified School District / Jordan Honor Roll,
- Outstanding Achievement in Social Studies,
- John Buono Award for Helping Hand, och slutligen sitt
- Certificate of Promotion from David Starr Jordan Middle School. 

Och denna kille kunde inte ord engelska för inte så länge sedan. Proud Parents!!!
 
På Jordan Middle School skedde Graduation Ceremony kl 6 på kvällen. Alla kidsen var otroligt fint klädda och fick marschera upp på scen. Drygt 300 elever skulle upp, så det tog sin tid. Sedan var det ett toppenfint program som utfördes enbart AV studenter FÖR studenter. Sång, många imponerande tal och självklart utdelning av diplom av Principle Mr Barnes.
 
 

 

På kvällen blev det ett hejdundrade party på skolan, med dans, lekar, hoppborgar andra tokigheter. Ända till kl 11 pm höll festen på, och det är sent i amerikanska mått. Jag hämtade hem en glad och go kille som sa; jooo, men då är man redo för PALY!

Dagen efter fixade kompisen Will poolparty och 28 familjer med syskon blev inbjuda på Fancy BBQ. Inte illa. Vilken vecka. Nu blir det skönt med lov, sovmorgon och inga lunchlådor i sikte för mamma........... Hurra!
 


söndag 1 juni 2014

On Daycation in Santa Cruz


En av mina favoriterplatser i Californien är Santa Cruz. Så underbart det är att känna sand mellan tårna... San Francisco låter kanske som en kust-stad, men i själva verket är det bara en vik som går in under The Golden Gate Brigde. Den når inte ända fram till Palo Alto. Det stora havet, Stilla Havet, tar det ca 40 min bilkörning för att komma till. Att få andas salta stänk och känna friheten vid havet är verkligen underbart. Därför tvingar jag emellanåt familjen att packa picnic och badhanddukar för att åka med mig till "Surf City" som är smeknamnet på denna pärla.



Självklart måste Du besöka piren, Boardwalken och titta på surfarna inne i downtown. Men vill du upptäcka det mer lokala så ska du rulla vidare ytterligare 5 minuter med bilen och stanna i Santa Cruz Harbor.

Wow, det är lite Marstrand över denna lilla charmiga vik. Full fart på segling, motorbåtar, katamaraner som samsas med kanoter och Stand up Paddlers... ihop med delfiner. Sedan har du en härlig vit sandstrand runt hörnet med beachvolleyballnät uppsatta för allmänheten och med suveränt charmiga krogen The Crow´s Nest.



Lite snabbfakta om Santa Cruz:
- Här bor ca 60 000 pers
- Klimatet kallas medelhavsklimat. Man behöver ej ha någon brådska hit för solen värmer upp beachen först efter 12-snåret.
- Det tar ca 1h att köra från Palo Alto och du åker över vackra berg på vägen 17.
- Inte långt från Santa Cruz ligger Capitola, Carmel och Monterey som också är härliga västkustspärlor.
- Packa solkräm, läskigt vad snabbt man kan bränna sig.
- Trot eller ej, men agriculture är stort här och detta område förser med mycket lokalt
odlat såsom brysselkål, salladsblad, persikor, jordgubbar och vitlök. 
- Fina vingårdar finns att upptäcka på vägen, vi gillar LaChance. 

 

söndag 30 mars 2014

Scenic Walk in San Francisco; Crissy Field to Fort Point

Söndagar är ju perfekta dagen för en "field trip". Frågan är dock ofta densamma: vart ska vi åka idag då? Half Moon Bay, Capitola eller kanske Carmel....  Idag blev det San Francisco.

Kan varmt rekommendera att promenera den kända kuststräckan mellan Crissy Field till Fort Point som ligger i Presidio.
Underbart vackert promenadstråk precis utmed vattnet. Fullt av folk som tränar, cyklar, picknickar eller bara njuter... Sträckan är känd som: "one of the country's most beautiful urban walks, with panoramic views in both directions."



About Crissy Field:
Army's Crissy Field, named to honor Major Dana Crissy operated here as a first-line airfield from 1921 until 1936. The abandoned field remained part of the Presidio of San Francisco until 1994, when the land was transferred to the National Park Service. Restoration efforts that included re-planting thousands of native plants one by one have restored the marsh and created a waterfront walking trail.



Precis under Golden Gate Bridge brofäste ligger Fort Point. Känns lite som Marstrands fästning. Vacker, underbart läge och helt gratis att gå in i. Och helt fritt strosade vi runt i byggnaden och kände historiens vingslag dunka...

About: Fort Point
Fort Point has stood guard at the narrows of the Golden Gate for over 150 years.
The Fort has been called "the pride of the Pacific," "the Gibraltar of the West Coast," and "one of the most perfect models of masonry in America." When construction began during the height of the California Gold Rush, Fort Point was planned as the most formidable deterrence America could offer to a naval attack on California. Although its guns never fired a shot in anger, the "Fort at Fort Point" as it was originally named has witnessed Civil War, obsolescence, earthquake, bridge construction, reuse for World War II, and preservation as a National Historic Site.



Härligt att känna salta stänk i ansiktet under promenaden, när havsvattnet stormade in med full kraft och man fick se upp för att ej få sig en rejäl dusch! Tips på parkering är vid Sports Basement om man vill ta en kort sväng, eller så parkar man vid 1199 E Beach vid Marinan och tar den långa rundan.

Efter en riktigt härlig uppfriskande utomhusförmiddag i centrala San Francisco rullade vi vidare till Chestnut Street, som bara ligger 5-10 min bort. Hade fått tips om restaurangen: Blackwood. Och det kan jag lova - värt en omväg för att få smaka denna suveräna mix av "American Thai Fusion". Serverar breakfast, lunch och dinner och har tom blivit Michelin Guide Recommended! Prova någon av deras specialities såsom BW Benedict, BW Stone Pot eller några Street Dishes! Awesome.

Jag blev glatt överraskad av denna del av Chestnut Street, som var ett härlig myller av utomhusrestauranger, mysiga franska och italienska caféer, schyssta klädbutiker som G Star och härlig atmosfär från glada SF- locals. Andra restauranger på denna gata som måste testas är bla: A16, Pacific Catch och Delarosa.

Glada och himla nöjda efter en lyckad dag rullade hem vi till vårt söta Palo Alto!