söndag 29 september 2013

Stinson Beach, California -- Mt Tamalpais SP


Sol, skog, strand, bäckar, granar, surfers, picknick, trails och så mycket mer! Att bege sig på hurtiga helgutflykter är verkligen en favoritgrej. Denna gång var siktet inställt på Stinson Beach, och både bad och hiking.


Vi lämnade Palo Alto med packad matsäck, vandrings-outfit och badkläder vid 10-snåret och åkte genom stan - San Francisco - och tog oss över Golden Gate Bridge innan trafiken blivit allför intensiv. Att köra över bron är alltid lika magiskt och denna morgon var det extra vackert då fogen var som bortlåst och en crisp och clear day just vacknade till liv. 

Alltid händer det något här: en farlig massa folk klädda i knallrosa träningskläder sprang genom staden och över Golden Gate Bridge, för att hylla bröstcancer. Coolt!

Sedan passerade vi Sausalito och tog av mot kusten vid Mill Valley. En mycket snirklig och krokig Highway 1, tog oss ned till kusten och beachen. Wow, det var galet vackert. 

Väl framme landade vi på en fantastiskt vacker och oväntat varm kritvit strand, som sträcker sig över 3 miles (4,8 km) uppåt kusten. Dags för relax i solen och lek i strandkanten.
Medpackad lunch smakar aldrig sååå gott som utomhus, under blå himmel. Speciellt kaffet!

Men sedan dags för det vi kom hit för! Hiking. Barnen var tokladdade och vi hade förberett oss med kläder, kartor, vatten och glatt humör. Från stranden, tog vi oss igenom den lilla byn Stinson Beach - här bor endast 633 pers året runt - och entrade trails bakom stadens Fire Station. 

Mount Tamalpais State Park heter hela området och parken innehåller mestadels redwood- samt ekträd. Här finns runt 60 miles (nästan 100 km) olika hiking trails så vi hade väldigt mycket att välja på... Efter tips från locals hittade vi rätt slinga för oss!
Vi valde att gå Matt Davis Trail som började downtown och slutade vid Pantoll Campground, alltså högkvarteret i skogen. Uppå, uppåt och framåt. Vattenfall, broar, trappsted av träd, smalt, brant, djup mörk skog och öppna fält - här möttes vi av allt. 



 
Här har vi kommit till bergets topp - utsikt mot San Francisco´s skyskrapor åt ena hållet och stora Stilla Havet åt andra hållet med Stinson Beach nedan.

Så otroligt vackert och fridfullt. Barnen var grymma hikers och klagade inte en enda gång, trots att benen fick slita hårt. Men det ska vara kul på hiking och viktigt med många pauser; för att titta på den vidunderliga utsikten, njuta av skogens sång och självklart ta en svensk traditionell "fika-paus". Med Dajm och frukt i ryggsäckarna, fick vi till en välförtjänt energipåfyllning.


Efter 3 timmars promenad uppför berget, kom vi fram till "baslägret" vilket kändes som mitt-punkt för alla stigar. Nu var det läge att ta sig tillbaka till stranden innan det blev för mörkt och här fanns en shuttle som vi jumpade på!

Väl tillbaka i byn var vi riktigt hungriga och en härliga middag i kvällsolen avnjöts på Sand Dollar Restaurant. Hamburgare och buffalo wings med garlic fries, cola och rosevin smakade otroligt gott! Helt enkelt - en perfekt avslutning på en perfekt dag. 


Innan vi lämnade mysiga Stinson Beach var vi tvugna att gå och kolla in stranden en sista gång och säga hej då till denna härliga plats i Californien.


Hiking är en för oss, en nyupptäckt form av äventyr, som vi är helt sålda på. Det kommer det att bli mycket mer av! Att komma upp på kullarna och få denna magiska utsikt är en himla cool känsla!  See ya soon.

                               Starka ben!!!